16 °C Budapest

Ennyi pénzzel utazhatsz az EU-ban: a 60 százalékát is lenyúlhatják

Pénzcentrum
2012. július 9. 12:33

Szigorodott a 10 000 euró, vagy azt meghaladó készpénz, vagy készpénz-helyettesítő eszközök közösségi területre történő belépéskor, vagy annak elhagyásakor történő bejelentési kötelezettségre vonatkozó törvényi szabályozás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Minden olyan, az Európai Unióba belépő, vagy az uniót elhagyó utas, akinél - 10 000 euró vagy azt meghaladó összegű készpénz (akár különböző pénznemekben), - vagy ennek megfelelő összértékű készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk, stb.) van, a vámhatóságnak köteles erről írásban nyilatkozatot tenni. A nyilatkozatot annál a vámhatóságnál (vagy egyéb illetékes hatóságnál) kell megtenni, ahol az utas belépett az EU-ba, vagy ahol elhagyta azt.

A fenti rendelkezéseket tartalmazó jogszabály változása miatt a vámhatóságnak lehetősége van komoly mértékű pénzbírságot kiszabni a bejelentési kötelezettségüket elmulasztókra. Ennek nyomán:

  • a 10 000 euró, vagy azt meghaladó, de 20 000 eurót meg nem haladó összegű készpénz esetén a birtokban tartott összeg 10 százalékának,
  • a 20 000 eurót meghaladó, de 50 000 eurót meg nem haladó összegű készpénz esetén a birtokban tartott összeg 40 százalékának,
  • 50 000 eurót meghaladó összegű készpénz esetén a birtokban tartott összeg 60 százalékának megfelelő, forintban meghatározott összegű bírságot kell a helyszínen fizetni.

Ezen felül a pénzkövetelés biztosításának érdekében, a vámhatóság a bírság összegének megfelelő készpénzt a bírság megfizetéséig vissza is tarthatja. A jogszabályi környezet változása jelentős az eddigi maximum 150 000 forintig tejredő szabálysértési eljárásban kiszabott bírság összegéhez képest.

Ez azonban korántsem a legsúlyosabb szankció a tagállamok között. A német vámhatóság a be nem jelentett összeg 10 százalékától maximum 1 000 000 euróig terjedő bírsággal sújtja az elkövetőt. Ugyanez az arány a máltai vámigazgatásnál 25 százalék és 58 000 euró között mozog. A holland és a luxemburgi vámhatóság a kiszabható bírság összegét 300 és 25 000 euró közé tette, az észt hatóságok legsúlyosabb szankciója pedig 5 évig terjedő szabadságvesztés. Franciaországban a bírság összege a be nem jelentett összeg 25 százaléka. A tagállamok egy része különbséget tesz a szándékosan és a hanyagságból be nem jelentett esetek között.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?