2 °C Budapest

Ennyi pénzzel utazhatsz az EU-ban: a 60 százalékát is lenyúlhatják

Pénzcentrum
2012. július 9. 12:33

Szigorodott a 10 000 euró, vagy azt meghaladó készpénz, vagy készpénz-helyettesítő eszközök közösségi területre történő belépéskor, vagy annak elhagyásakor történő bejelentési kötelezettségre vonatkozó törvényi szabályozás.

Minden olyan, az Európai Unióba belépő, vagy az uniót elhagyó utas, akinél - 10 000 euró vagy azt meghaladó összegű készpénz (akár különböző pénznemekben), - vagy ennek megfelelő összértékű készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk, stb.) van, a vámhatóságnak köteles erről írásban nyilatkozatot tenni. A nyilatkozatot annál a vámhatóságnál (vagy egyéb illetékes hatóságnál) kell megtenni, ahol az utas belépett az EU-ba, vagy ahol elhagyta azt.

A fenti rendelkezéseket tartalmazó jogszabály változása miatt a vámhatóságnak lehetősége van komoly mértékű pénzbírságot kiszabni a bejelentési kötelezettségüket elmulasztókra. Ennek nyomán:

  • a 10 000 euró, vagy azt meghaladó, de 20 000 eurót meg nem haladó összegű készpénz esetén a birtokban tartott összeg 10 százalékának,
  • a 20 000 eurót meghaladó, de 50 000 eurót meg nem haladó összegű készpénz esetén a birtokban tartott összeg 40 százalékának,
  • 50 000 eurót meghaladó összegű készpénz esetén a birtokban tartott összeg 60 százalékának megfelelő, forintban meghatározott összegű bírságot kell a helyszínen fizetni.

Ezen felül a pénzkövetelés biztosításának érdekében, a vámhatóság a bírság összegének megfelelő készpénzt a bírság megfizetéséig vissza is tarthatja. A jogszabályi környezet változása jelentős az eddigi maximum 150 000 forintig tejredő szabálysértési eljárásban kiszabott bírság összegéhez képest.

Ez azonban korántsem a legsúlyosabb szankció a tagállamok között. A német vámhatóság a be nem jelentett összeg 10 százalékától maximum 1 000 000 euróig terjedő bírsággal sújtja az elkövetőt. Ugyanez az arány a máltai vámigazgatásnál 25 százalék és 58 000 euró között mozog. A holland és a luxemburgi vámhatóság a kiszabható bírság összegét 300 és 25 000 euró közé tette, az észt hatóságok legsúlyosabb szankciója pedig 5 évig terjedő szabadságvesztés. Franciaországban a bírság összege a be nem jelentett összeg 25 százaléka. A tagállamok egy része különbséget tesz a szándékosan és a hanyagságból be nem jelentett esetek között.

 

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?