13 °C Budapest

Ezért tiltották be a strandolást Pest megyében

Pénzcentrum
2012. június 29. 10:31

A Szentendrei Rendőrkapitányság területén a Luppa-tavak teljes területe üzemi terület, ezért már a megközelítése, a fürdés, a vizibiciklizés és a jet-ski használata is tilos - figyelmeztet honlapján a Szentendrei Rendőrkapitányság! Az Omszki-tó területére ugyanez vonatkozik azzal a különbséggel, hogy a tavon legálisan vízisípályát alakítottak ki, ennek használata engedélyezett. Akit viszont a tiltás ellenére is fürdőzésen kapnak, akár 50 ezer forintos pénzbírságra is számíthat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A bányatavak nagyon népszerűek, hiszen gyönyörű környezetben várják a látogatókat, ráadásul nem kell belépőre költeni. Azonban a tavakban a fürdőzés veszélyes lehet és a meggondolatlanság, figyelmetlenség komoly bajjal is járhat. Talán a legismertebb, Budapest környékén elhelyezkedő bányatavak a Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén fekszenek. Mivel Budapestről is könnyen megközelíthetőek, valamint szép és nyugodt környezetben találhatóak, ezért mind az Omszki-tó, mind pedig a Luppa-tavak nagyon népszerűek és minden évben több ezren látogatnak el ide a nyári meleg beköszöntével. Ezekben a tavakban ugyanakkor tilos a fürdőzés és bármilyen tevékenység végzése!Nagyobb térképre váltás

Éppen ezért az idei nyári szezonban a Szentendrei Rendőrkapitányság fokozott ellenőrzéseket fog végrehajtani a bányatavakra vonatkozó tiltások megszegésének, figyelmen kívül hagyásának kiszűrésére. Akit a szabályok megszegésén tetten érnek a kapitányság munkatársai, az a jogszabályban meghatározott, súlyos bírság kiszabására számíthat.

Ezért nem lehet a bánytavakban fürdeni:

  • A bányatavak területén fürödni csak olyan helyen lehet, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek. Fürdésnek számít az is, ha a vízbe felfújható matraccal, játékcsónakkal vagy vizibiciklivel megyünk be. Az illetékes önkormányzat hozzájárulásával az ÁNTSZ kistérségi hivatalának feladata, hogy a bányatavaknál kijelölje a fürdőhelyeket, így a rendőrség csak ennek betartásáért felel, azt ellenőrzi, hogy ki fürdik tiltott helyen. Aki megszegi az előírást 50 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, mivel közlekedésrendészeti szabálysértést követ el.
  • A bányatavak legfőbb veszélye a fentiek figyelembevétele mellett, hogy hirtelen mélyülnek és a mélységük miatt az átlagosnál hidegebbek. Erre figyelemmel hat éven aluli, és 14 éven aluli úszni nem tudó gyerekek csak felnőtt kíséretében fürödhetnek a fürdésre kijelölt és arra alkalmas helyeken. Ez azonban a felnőttekre is vonatkozik, hiszen aki egyáltalán nem tud úszni, vagy tud, de nem biztonságosan, az ne menjen be a vízbe, mert a bányatavak környékén legtöbb esetben nincsen úszómester vagy mentőszolgálat, ezért egy baleset estén késhet az elsősegélynyújtás, ami akár az életébe is kerülhet annak, aki nem tud jól úszni.
  • A fürdésre kijelölt tavak vízminőségét a nyári szezonban kéthetente ellenőrzik, ezen kívül az ivóvízellátás és a mellékhelyiség is biztosított az ilyen tavak környékén, azonban ott, ahol fürödni tilos és nincs kijelölt fürdőhely, sok esetben nem ellenőrzik a víz minőségét, ezért fertőzésveszéllyel is számolni kell. A vízben és azok környékén előfordulhat bármilyen szemét, különféle roncsok, autóalkatrészek. Ezeken a tavakon nincs kiépítve mellékhelyiség, öltöző és sok esetben még a szemétgyűjtési lehetőség is hiányos.
  • A tavak mélységük miatt rendkívül hidegek és nyáron is sokkal nehezebben melegszenek fel, ezért ügyeljünk arra, hogy felhevült testtel ne ugráljunk, ne ússzunk be, mert a hirtelen hideg izomgörcsöt vagy szívbénulást is okozhat.
  • Ezen kívül fontos tudni, hogy a tiltás ellenére a bányatavakon gyakran fordulnak elő jet-skizők, ami balesetveszélyes. Ilyenkor nem ajánlott a víz alá merülni, mert a jet-skiről nehezen észrevehető, ha valaki a vízben tartózkodik és a jármű fékező berendezéssel nem rendelkezik, nehezen irányítható.
  • Nem tanácsos teli gyomorral, alkohol vagy más kábító hatású szer hatása alatt a vízbe menni, valamint szív- és keringési betegségben szenvedők is tartózkodjanak a fürdéstől.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?