Ezért tiltották be a strandolást Pest megyében

Pénzcentrum
2012. június 29. 10:31

A Szentendrei Rendőrkapitányság területén a Luppa-tavak teljes területe üzemi terület, ezért már a megközelítése, a fürdés, a vizibiciklizés és a jet-ski használata is tilos - figyelmeztet honlapján a Szentendrei Rendőrkapitányság! Az Omszki-tó területére ugyanez vonatkozik azzal a különbséggel, hogy a tavon legálisan vízisípályát alakítottak ki, ennek használata engedélyezett. Akit viszont a tiltás ellenére is fürdőzésen kapnak, akár 50 ezer forintos pénzbírságra is számíthat.

A bányatavak nagyon népszerűek, hiszen gyönyörű környezetben várják a látogatókat, ráadásul nem kell belépőre költeni. Azonban a tavakban a fürdőzés veszélyes lehet és a meggondolatlanság, figyelmetlenség komoly bajjal is járhat. Talán a legismertebb, Budapest környékén elhelyezkedő bányatavak a Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén fekszenek. Mivel Budapestről is könnyen megközelíthetőek, valamint szép és nyugodt környezetben találhatóak, ezért mind az Omszki-tó, mind pedig a Luppa-tavak nagyon népszerűek és minden évben több ezren látogatnak el ide a nyári meleg beköszöntével. Ezekben a tavakban ugyanakkor tilos a fürdőzés és bármilyen tevékenység végzése!Nagyobb térképre váltás

Éppen ezért az idei nyári szezonban a Szentendrei Rendőrkapitányság fokozott ellenőrzéseket fog végrehajtani a bányatavakra vonatkozó tiltások megszegésének, figyelmen kívül hagyásának kiszűrésére. Akit a szabályok megszegésén tetten érnek a kapitányság munkatársai, az a jogszabályban meghatározott, súlyos bírság kiszabására számíthat.

Ezért nem lehet a bánytavakban fürdeni:

  • A bányatavak területén fürödni csak olyan helyen lehet, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek. Fürdésnek számít az is, ha a vízbe felfújható matraccal, játékcsónakkal vagy vizibiciklivel megyünk be. Az illetékes önkormányzat hozzájárulásával az ÁNTSZ kistérségi hivatalának feladata, hogy a bányatavaknál kijelölje a fürdőhelyeket, így a rendőrség csak ennek betartásáért felel, azt ellenőrzi, hogy ki fürdik tiltott helyen. Aki megszegi az előírást 50 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, mivel közlekedésrendészeti szabálysértést követ el.
  • A bányatavak legfőbb veszélye a fentiek figyelembevétele mellett, hogy hirtelen mélyülnek és a mélységük miatt az átlagosnál hidegebbek. Erre figyelemmel hat éven aluli, és 14 éven aluli úszni nem tudó gyerekek csak felnőtt kíséretében fürödhetnek a fürdésre kijelölt és arra alkalmas helyeken. Ez azonban a felnőttekre is vonatkozik, hiszen aki egyáltalán nem tud úszni, vagy tud, de nem biztonságosan, az ne menjen be a vízbe, mert a bányatavak környékén legtöbb esetben nincsen úszómester vagy mentőszolgálat, ezért egy baleset estén késhet az elsősegélynyújtás, ami akár az életébe is kerülhet annak, aki nem tud jól úszni.
  • A fürdésre kijelölt tavak vízminőségét a nyári szezonban kéthetente ellenőrzik, ezen kívül az ivóvízellátás és a mellékhelyiség is biztosított az ilyen tavak környékén, azonban ott, ahol fürödni tilos és nincs kijelölt fürdőhely, sok esetben nem ellenőrzik a víz minőségét, ezért fertőzésveszéllyel is számolni kell. A vízben és azok környékén előfordulhat bármilyen szemét, különféle roncsok, autóalkatrészek. Ezeken a tavakon nincs kiépítve mellékhelyiség, öltöző és sok esetben még a szemétgyűjtési lehetőség is hiányos.
  • A tavak mélységük miatt rendkívül hidegek és nyáron is sokkal nehezebben melegszenek fel, ezért ügyeljünk arra, hogy felhevült testtel ne ugráljunk, ne ússzunk be, mert a hirtelen hideg izomgörcsöt vagy szívbénulást is okozhat.
  • Ezen kívül fontos tudni, hogy a tiltás ellenére a bányatavakon gyakran fordulnak elő jet-skizők, ami balesetveszélyes. Ilyenkor nem ajánlott a víz alá merülni, mert a jet-skiről nehezen észrevehető, ha valaki a vízben tartózkodik és a jármű fékező berendezéssel nem rendelkezik, nehezen irányítható.
  • Nem tanácsos teli gyomorral, alkohol vagy más kábító hatású szer hatása alatt a vízbe menni, valamint szív- és keringési betegségben szenvedők is tartózkodjanak a fürdéstől.
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17