11 °C Budapest

Bliccelői csoport alakult Budapesten! Helyetted fizetik a büntetést

Pénzcentrum
2012. június 4. 15:08

Budapesten is alakult egy, a külföldi mintákat alapul vevő bliccelői csoport - értesült a Pénzcentrum.hu. A Bliccelőket Támogató Csoport nevű szervezet egyfajta kockázatközösségként működve kifizeti a tagok bírságait, 9800 forintos éves díjért.

Nem kellett sokat várni arra, hogy Magyarországon is szárnyra kapjon a jegy nélkül utazók első kockázatközössége. Nemrég ugyanis megalakult a Bliccelőket Támogató Csoport nevű szervezet, amely azt állítja, hogy évi 9 800 forintos tagdíjért (ez egy havi BKV bérlet ára) kifizeti tagjai helyett a büntetést, ha a tagot bliccelésen érik Budapest valamely tömegközlekedési eszközén.

A szervezet honlapján található információk szerint a tagok adatokat, fotókat is gyűjtenek a BKV-ellenőrökről, amit feltesznek honlapjukra is, így "mások is felismerhetik, ha veszély közeledik ellenőr formájában." (Ezek az információk csak a tagok számára elérhetőek.)

A szervezet tehát azt vállalja, hogy évi 9 800 forint tagdíj befizetése után havi két alkalommal kifizetik, ha a tagokat megbüntetik az ellenőrök. Mindezt - állításuk szerint- az internetes vásárlásnál használt PayPal vagy Skrill számlákon keresztül intézik. A szervezet honlapja szerint egy Budapest belvárosában található épületben működnek.

Elégedetlenek, ezért nem fizetnek

A Bliccelőket Támogató Csoport lapunk megkeresésére úgy tájékoztatott, hogy jellemzően budapesti adófizető állampolgárok hozták létre a csoportot, akiknek "elegük van abból, hogy Nyugat-Európai árakat kérnek el, még a balkáninál is silányabb minőségű szolgáltatásért." Mint válaszlevelükben írták, céljuk nem az, hogy minél többen blicceljenek, hanem felhívni az illetékesek figyelmét, hogy tarthatatlan a budapesti tömegközlekedés helyzete.

Jelenleg nem hivatalos formában működnek, de előkészületben van egy egyesület megalapítása. A tagok létszámáról nem tudtunk meg pontos számot, egyelőre néhány tucatnyian vannak. Taglétszám tekintetében egyébként sincs kitűzött cél, a szerveződéssel sokkal inkább a BKV és a budapesti tömegközlekedés tarthatatlan állapotára akarják felhívni a figyelmet.


A szervezet elismerte, hogy jelenleg nem tudnak garanciát adni arra, hogy a tagok biztosan megkapják a bírság ellenértékét, egyelőre bizalmi alapon szerveződik a csoport, jellemzően ismerősökön keresztül. Amennyiben egyesületbe tömörülnek, akkor az egyesület szabályzata fogja ezt a kérdést rendezni. Egyelőre a tagok befizetései közös kasszába kerülnek, amennyiben egyesületté alakulunk értelemszerűen a tagsági díj befizetése után számlát fognak kapni.

Arra a kérdésünkre, hogy miért gondolják, hogy ha nem fizetnek a BKV szolgáltatásaiért, akkor változni fog a minősége, a szervezet azt válaszolta, hogy szerintük a szolgáltatás minőségének nem azért kell változnia, mert nem fizetnek. Úgy vélik, meg kell hogy értsék az illetékesek, hogy silány szolgáltatásért nem kívánnak fizetni. A tömegközlekedés fenntartása és korszerű működtetése elsődlegesen közfeladat, csak egy részét fedezik a jegy és bérlet árak. A 21. században - véleményük szerint- Európa közepén egy 2 milliós fővárosban elvárható, hogy "ne azon kelljen aggódnunk, hogy mikor égünk benn egy metróban vagy imádkozni, hogy az ócska busz ne robbanjon le alattunk munkába menet."

A Bliccelőket Támogató Csoport ezzel együtt nem számít arra, hogy a hatóságok kiemelten ellenőriznék működésüket, mert szerintük nincs ok rá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint írták, a bliccelés nem bűncselekmény és nem szabálysértés, így a bliccelők csoportba szerveződése nem indokolja egyetlen hatóság fellépését sem. Jelen helyzet szerint annyi történik, hogy a BKV utazási feltételeiben leírt módon a BKV szolgáltatását úgy veszik igénybe, hogy az ellenőrnél fizetnek az utazásért, ha nem tudják elkerülni őket.

Az pedig hogy állampolgárok egy csoportja egyfajta kockázatközösséget alkotva az adózott pénzét beteszi egy közös kasszába, melyből kisegítik a bliccelésen ért tagot, véleményük szerint nem valósít meg semmi törvénybe ütközőt.

Ragadós példa

Mint arról nemrég a Pénzcentrum.hu is beszámolt, Szlovákiában is működik hasonló szervezet: a Tribus nevű csoport tagjai egymás között egyeztetik a pozsonyi tömegközlekedési eszközökön dolgozó ellenőrök kilétét és tartózkodási helyét, tagsági díjakból finanszírozzák az esetlegesen lebukók büntetéseit.

A nemhivatalos érdekvédelmi szervezet fotókból álló adatbázisokkal rendelkezik az ellenőrökről, és azzal is tisztában vannak, hol fordulnak elő a leggyakrabban. Pozsonyban a havi 3 eurós (900 forint) tagsági díj fejében finanszírozzák a lebukók büntetéseit, és még így is nullszaldós gazdálkodást folytatnak. A hírek szerint Svédországban, Lengyelországban és Franciaországban is működnek hasonló csoportosulások.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm