2 °C Budapest

Bliccelői csoport alakult Budapesten! Helyetted fizetik a büntetést

Pénzcentrum
2012. június 4. 15:08

Budapesten is alakult egy, a külföldi mintákat alapul vevő bliccelői csoport - értesült a Pénzcentrum.hu. A Bliccelőket Támogató Csoport nevű szervezet egyfajta kockázatközösségként működve kifizeti a tagok bírságait, 9800 forintos éves díjért.

Nem kellett sokat várni arra, hogy Magyarországon is szárnyra kapjon a jegy nélkül utazók első kockázatközössége. Nemrég ugyanis megalakult a Bliccelőket Támogató Csoport nevű szervezet, amely azt állítja, hogy évi 9 800 forintos tagdíjért (ez egy havi BKV bérlet ára) kifizeti tagjai helyett a büntetést, ha a tagot bliccelésen érik Budapest valamely tömegközlekedési eszközén.

A szervezet honlapján található információk szerint a tagok adatokat, fotókat is gyűjtenek a BKV-ellenőrökről, amit feltesznek honlapjukra is, így "mások is felismerhetik, ha veszély közeledik ellenőr formájában." (Ezek az információk csak a tagok számára elérhetőek.)

A szervezet tehát azt vállalja, hogy évi 9 800 forint tagdíj befizetése után havi két alkalommal kifizetik, ha a tagokat megbüntetik az ellenőrök. Mindezt - állításuk szerint- az internetes vásárlásnál használt PayPal vagy Skrill számlákon keresztül intézik. A szervezet honlapja szerint egy Budapest belvárosában található épületben működnek.

Elégedetlenek, ezért nem fizetnek

A Bliccelőket Támogató Csoport lapunk megkeresésére úgy tájékoztatott, hogy jellemzően budapesti adófizető állampolgárok hozták létre a csoportot, akiknek "elegük van abból, hogy Nyugat-Európai árakat kérnek el, még a balkáninál is silányabb minőségű szolgáltatásért." Mint válaszlevelükben írták, céljuk nem az, hogy minél többen blicceljenek, hanem felhívni az illetékesek figyelmét, hogy tarthatatlan a budapesti tömegközlekedés helyzete.

Jelenleg nem hivatalos formában működnek, de előkészületben van egy egyesület megalapítása. A tagok létszámáról nem tudtunk meg pontos számot, egyelőre néhány tucatnyian vannak. Taglétszám tekintetében egyébként sincs kitűzött cél, a szerveződéssel sokkal inkább a BKV és a budapesti tömegközlekedés tarthatatlan állapotára akarják felhívni a figyelmet.


A szervezet elismerte, hogy jelenleg nem tudnak garanciát adni arra, hogy a tagok biztosan megkapják a bírság ellenértékét, egyelőre bizalmi alapon szerveződik a csoport, jellemzően ismerősökön keresztül. Amennyiben egyesületbe tömörülnek, akkor az egyesület szabályzata fogja ezt a kérdést rendezni. Egyelőre a tagok befizetései közös kasszába kerülnek, amennyiben egyesületté alakulunk értelemszerűen a tagsági díj befizetése után számlát fognak kapni.

Arra a kérdésünkre, hogy miért gondolják, hogy ha nem fizetnek a BKV szolgáltatásaiért, akkor változni fog a minősége, a szervezet azt válaszolta, hogy szerintük a szolgáltatás minőségének nem azért kell változnia, mert nem fizetnek. Úgy vélik, meg kell hogy értsék az illetékesek, hogy silány szolgáltatásért nem kívánnak fizetni. A tömegközlekedés fenntartása és korszerű működtetése elsődlegesen közfeladat, csak egy részét fedezik a jegy és bérlet árak. A 21. században - véleményük szerint- Európa közepén egy 2 milliós fővárosban elvárható, hogy "ne azon kelljen aggódnunk, hogy mikor égünk benn egy metróban vagy imádkozni, hogy az ócska busz ne robbanjon le alattunk munkába menet."

A Bliccelőket Támogató Csoport ezzel együtt nem számít arra, hogy a hatóságok kiemelten ellenőriznék működésüket, mert szerintük nincs ok rá.

Mint írták, a bliccelés nem bűncselekmény és nem szabálysértés, így a bliccelők csoportba szerveződése nem indokolja egyetlen hatóság fellépését sem. Jelen helyzet szerint annyi történik, hogy a BKV utazási feltételeiben leírt módon a BKV szolgáltatását úgy veszik igénybe, hogy az ellenőrnél fizetnek az utazásért, ha nem tudják elkerülni őket.

Az pedig hogy állampolgárok egy csoportja egyfajta kockázatközösséget alkotva az adózott pénzét beteszi egy közös kasszába, melyből kisegítik a bliccelésen ért tagot, véleményük szerint nem valósít meg semmi törvénybe ütközőt.

Ragadós példa

Mint arról nemrég a Pénzcentrum.hu is beszámolt, Szlovákiában is működik hasonló szervezet: a Tribus nevű csoport tagjai egymás között egyeztetik a pozsonyi tömegközlekedési eszközökön dolgozó ellenőrök kilétét és tartózkodási helyét, tagsági díjakból finanszírozzák az esetlegesen lebukók büntetéseit.

A nemhivatalos érdekvédelmi szervezet fotókból álló adatbázisokkal rendelkezik az ellenőrökről, és azzal is tisztában vannak, hol fordulnak elő a leggyakrabban. Pozsonyban a havi 3 eurós (900 forint) tagsági díj fejében finanszírozzák a lebukók büntetéseit, és még így is nullszaldós gazdálkodást folytatnak. A hírek szerint Svédországban, Lengyelországban és Franciaországban is működnek hasonló csoportosulások.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?