Trükköznek a BKV-bérletekkel: ki és miért gyűjtögeti?

2012. április 23. 05:23

A BKV is tud arról, hogy vannak olyanok, akik a metrómegállóknál ismeretlen okból elkérik az utasok használt bérletét. A közlekedési társaság szerint ugyanakkor nem az általuk foglalkoztatott jegyellenőrök, hanem a céggel szerződéses jogviszonyban álló biztonsági őrök foglalkoznak ezzel, akik eddig még mindig tagadták a vádakat, így eljárás sem indult ellenük.

Több Pénzcentrum.hu-olvasó is arról panaszkodott az elmúlt hetekben, hogy a metrómegállóknál a jegyellenőrök arra kérték őket, adják oda nekik régi, már lejárt bérletszelvényeiket. Egy olvasónk szerint az ellenőr az Árpád-hídnál azzal indokolta a kérést, hogy "kislánya gyűjti" a régi bérleteket. Úgy tudjuk, az elmúlt időszakban előfordult hasonló más megállóknál, például a Széll Kálmán téren is.

A BKV tud róla, de...

Természetesen megkerestük a BKV Zrt.-t a rejtélyes ügyben. A közlekedési társaság lapunkat arról tájékoztatta, hogy hozzájuk is érkeztek már hasonló bejelentések, azonban állításuk szerint a jelzések egyértelműen a bejárati ellenőrzést végző, a BKV Zrt.-vel szerződéses jogviszonyban álló biztonsági őrökre vonatkozóan érkeztek, akik nem azonosak a cég jegyellenőreivel.

Mint válaszlevelükben írták, a bejelentéseket minden esetben továbbították az őröket foglalkoztató biztonsági szolgálat felé és a történtek kivizsgálását kérték. A biztonsági őrök minden esetben tagadták a vádakat, ezért bizonyíthatóság hiányában érdemi, hatósági eljárás kezdeményezésére - ez idáig - a közlekedési vállalatnak nem volt lehetősége. Az hivatalosan nem tudható, hogy kinek miért lehet szüksége ezekre a használt -és érvénytelen - bérletekre, annyi biztos, hogy a BKV Zrt. semmiféle ilyen, vagy hasonló tevékenységre irányuló utasítást nem adott ki, a vállalkozó számára kifejezetten tiltják ezt a tevékenységet.Olyan visszaélésről sem tudnak, amikor kiderült volna, hogy az így gyűjtött bérleteket illegálisan újra felhasználták.


Azt kérik azoktól az utasoktól, akikhez a biztonsági őr(ök) hasonló kéréssel fordulnak, hogy a történteket - lehetőség szerint az érintett biztonsági őr azonosító számának megjelölésével - haladéktalanul jelezzék a metróállomás forgalmi ügyeletén. Amennyiben a helyszínen bármilyen okból konfliktushelyzet alakul ki, abban az esetben mindenképpen rendőri intézkedés kérését javasolják.

Egyre többen utaznak hamis jeggyel, bérlettel

A BKV Zrt. jegyellenőrei 2011. évben 75 esetben kezdeményeztek hamis jeggyel, bérlettel utazó személlyel szemben pótdíjazási eljárást. Az utasok adatainak ismeretében a BKV magánokirat hamisítás miatt, mind a 75 esetben feljelentést tett. Ez az adat a 2012. év vonatkozásában -április közepéig - 77 pótdíjazási esemény, illetve ebből eredő feljelentés.

Az ellenőrzések alkalmával előfordul, hogy az utazási jogosultságát hamis jeggyel, bérlettel igazoló utas a hamis jegyet, bérletet hátrahagyva, személyes adatai közlése nélkül távozik a helyszínről. Ilyen esetben az intézkedés ismeretlen kobzásként kerül dokumentálásra. A hamis jegy, bérlet tárgyában történt ismeretlen kobzások száma 2011. évben 14, 2012. évben - ez idáig - 6.

A metróállomások bejárati ellenőrzését végző biztonsági őrök - akik pótdíjazást nem végeznek - 2011. év folyamán 1664 db hamis jegyet, illetve bérletet koboztak el. 2012. március 31. napjával bezárólag a biztonsági őrök 394 esetben vontak be hamis jegyet vagy bérletet (A növekedést jól mutatja, hogy 2011. év hasonló időszakában a bejárati ellenőrzések alkalmával 157 esetben kerültek bevonásra hamis jegyek vagy bérletek.)

A rendelkezésre álló adatok alapján egyértelműen megállapítható, hogy a hamis jeggyel, bérlettel utazók száma növekvő tendenciát mutat.

Illegális jegyárusok a metróban

Mint arról néhány hónapja a Pénzcentrum.hu beszámolt, illegális jegyárusok jelentek meg a budapesti aluljárókban az elmúlt időszakban. Az árusok mindenféle engedély, számla nélkül, zsebből adják a BKV-jegyeket: elsősorban a turistákat veszik célba, és olyan forgalmas, belvárosi megállóknál dolgoznak, mint a Nyugati pályaudvar, vagy a Deák Ferenc tér. Az árusok gyakori módszere, hogy a (sokszor nem működő) jegykiadó automatáknál "csapnak le" az utasokra, de kihasználják azt az időszakot is, amikor a jegypénztárak már zárva tartanak, vagy amikor hosszú a sor előttük.

Egy, a Deák téren dolgozó jegyárus a Pénzcentrum.hu kérdésére beismerte, hogy semmilyen engedéllyel nem rendelkezik, de mint hozzátette, nem kell aggódni a jegyek miatt, hiszen "minden le van rendezve". Kérdés persze, hogy a zugárusok honnan szerzik a jegyeket, és miért éri meg nekik az értékesítés.

A BKV Zrt-hez már több bejelentés is érkezett az illegális jegyárusokra vonatkozóan - több feljelentést is tettek már az ügyben. A közlekedési társaság arról nem rendelkezik információkkal, hogy milyen forrásból szerezhetik be az árusok a jegyeket, és hogy miért tudják olcsóbban adni a hivatalos árnál. Mint írják, feltételezhető, hogy az illegális jegyárusok az utasoktól veszik meg/kérik el az általuk már nem használt, lejárt érvényességű jegyeket, amelyekről vegyi eljárással eltávolítják az érvényességi időt jelző bélyegzést. Így adják tovább a gyanútlan utasoknak hivatalos áron vagy annál olcsóbban.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?