3 °C Budapest

Bejött a szigor a BKV-nak: kevesebben mernek bliccelni

MTI
2012. március 2. 10:00

A taxidrosztok használatának jogosultságát és a teherautók behajtási engedélyeit is fokozottan ellenőrzik a budapesti közterület-felügyelők 2012-ben. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az erről szóló rendeletet a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén fogadta el.

A Fővárosi Közterület-felügyelettel való szorosabb együttműködésre azután kerülhet sor, hogy a BKV 2011-ben bevonta a jegyek és bérletek ellenőrzésébe a közterület-felügyelőket, akik hivatalos személyeknek minősülnek, így igazoltathatnak. Ennek eredményeképpen 100 ezer utasra vetítve 23 százalékkal több bliccelőt szűrtek ki, 242 százalékkal több helyszíni pótdíjat szedtek be, 91 százalékkal több bliccelő utast pótdíjaztak utólagosan hivatalos okmány vagy rendőrségi adatlekérés alapján, és 94 százalékkal kevesebb utas távozott intézkedés nélkül. A statisztikák szerint a bliccelők 61 százaléka önként együttműködik az ellenőrökkel, 40 százalék teszi szükségessé a közterület-felügyelők bevonását.

Ennek köszönhetően a bevételek is növekedtek, a 2011-es 50,1 milliárd forint menetdíj-bevételi tervet mintegy 2 százalékkal, 1,14 milliárd forinttal teljesítette túl a BKV. A közlekedési cég 77 millió forintot fizetett a Fővárosi Közterület-felügyelet részére, vagyis mintegy 200-400 százalékban megtérült számára a közterület-felügyelők alkalmazása.

A BKK kitért arra, hogy 2012 év elejétől a közterület-felügyelők a traxidrosztok szabályos használatát, illetve a tehergépjárművek behajtási engedélyeit is ellenőrzik. A rendelet szerint ez évtől a taxizásnak, a taxiállomások használatának az a feltétele, hogy a vállalkozás a főváros területén helyi iparűzési adót fizessen, vagyis adófizetési kötelezettség teljesítése nélkül nem lehet taxiállomás-használati engedélyhez jutni. A megszavazott előterjesztésben arról is rendelkeznek, hogy a megnövekedett feladatok ellátásra 72 felügyelőt biztosítanak, és fokozott ellenőrzéseket végeznek.

A közlés szerint a Fővárosi Közterület-felügyelet a BKK-val együttműködve már végzett ilyen ellenőrzéseket 2011-ben, ezek eredményesnek bizonyultak, mivel az év folyamán összesen 97,18 millió forintnyi bírságot szedtek be a szabálytalankodóktól. Az év első hónapjaiban az összes ellenőrzött teherautó 61 százaléka, év végén már 72 százaléka rendelkezett behajtási engedéllyel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 10:15
Kibővültek Bánhegyi Zsófia feladatai az állami lottóvállalatnál.
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?