22 °C Budapest

Egyre olcsóbb a bérautó

2012. február 1. 09:32

Négy év alatt harmadával csökkent az autókölcsönző cégek forgalma, viszont négy év után ismét visszaigényelhető lett az autóbérlet áfája. A Budget hálózat vezetője szerint ez önmagában nem élénkíti a keresletet - írja a Világgazdaság.

Az autókölcsönző vállalatok nagy megpróbáltatáson estek át az elmúlt két és fél évben, és még nemigen látszanak a piac normalizálódásának a jelei. Valamit azonban segít a szakmának, hogy négyéves kihagyás után január elseje óta ismét visszaigényelhetik a bérautók áfáját, az egyébként áfa-visszaigénylésre jogosult magyar jogi személyek, ha bizonyítható, hogy a jármű munkavégzéshez kell. Ez azonban talán nem jelent nagy nehézséget, hiszen a belföldiek számára kiadott autók 95-98 százalékát cégek bérlik. Ugyanakkor a flottakezelő cégek által szolgáltatott autók áfája is visszeigényelhető. Ha egy cégnek nincs pénze egy a munkához szükséges autóra, a flottakezelőhöz fordul, amely - miután nem egy-egy darabot vesz - árkedvezményt kap a kereskedőtől, a szerviztől, a biztosítótól, és intézi a hitelt is.

"Ha a magyar gazdaság emelkedő pályán lenne, az áfa-visszaigényelhetőség alapján több mint 10 százalékos forgalombővülésre számítanék a flottakezelő üzletágunkban. Azonban a magyar vállalatok többsége egyik napról a másikra él, a GDP kilátások dinamikája inkább nulla közeli, úgyhogy önmagában az áfa-visszaigényelhetőség nem támaszt keresletet" - mondja Polyák Krisztina, a Budget magyar franchise-partnere, a Pannónia Autókölcsönző Kft. ügyvezető igazgatója.

A válság hatására a belföldi céges bérletek legalább 30 százalékkal visszaestek a piacon 2008-hoz képest. Azóta nagyon sok bérelt autót adtak vissza a cégek, mégpedig azért, mert egy bérautót bármikor vissza lehet adni, míg a flottakezelők által biztosított kocsikat hosszú távú szerződés alapján használják a vállalkozások.A Pannónia Autókölcsönző adatai szerint 2008-hoz képest 13 százalékkal nőtt a külföldiek bérleti napjainak száma.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 7. kedd
Gizella
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem