11 °C Budapest

Kiderült: ez okozza a legtöbb autóbalesetet

Pénzcentrum
2011. október 23. 11:10

A hideg idő és a hajnali fagyok hamisítatlanul a tél közeledtét jelzik. Ilyenkor nemcsak a nagykabát és a téli ruházat kerül elő a szekrényekből, de célszerű átvizsgálnunk autónk műszaki állapotát is, hogy megfelelően fel van-e készítve a téli körülményekre.

Az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának 2011-es statisztikája szerint a személyi sérüléses balesetek száma az első 9 hónapban csak minimális javulást mutatott. Míg 2010-ben a vizsgált időszakban 1579 súlyos baleset történt, addig 2011-re ez a szám 1544-ig csökkent. Érdemi változás tehát nem történt az év első 9 hónapjában, a téli időjárás beköszöntével pedig még nagyobb veszélyben lehetnek a nem megfelelően felkészített gépjárművek vezetői. A baleseti okok közül a vizsgált időszakban kiemelkedett a gyorshajtás és az elsőbbség meg nem adása.

 


Az ORFK kimutatásából megállapítható, hogy az év első kilenc hónapjában a legtöbb személyi sérüléses baleset Budapesten történt, míg a második és harmadik helyen Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megye található. Bár az országos adatok alapján minimális csökkenés mutatkozik a személysérüléssel járó balesetek számában, addig több megyében jelentős növekedés figyelhető meg e tekintetben.

 


"Tapasztalataink szerint az őszi-téli időszakban a legtöbb gondot a változékony felületű és tapadású útburkolat, illetve a romló látási viszonyok okozzák. Emiatt fontos, hogy készítsük fel autónkat megfelelően a megváltozott körülményekre, és magunkban is tudatosítsuk, hogy vezetési stílusunkon is érdemes változtatni." - mondta Kalmár László, az Europ Assistance Magyarország ügyvezető igazgatója.

Sokan gondolják, hogy az autók téli felkészítése kimerül a téligumi-cserében, ugyanakkor ezen kívül is érdemes még néhány dolgot elvégezni a hidegebb időjárás közeledtével, hiszen ezáltal már minimális befektetéssel is megelőzhetünk komolyabb problémákat. A téli gumi már 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél indokolt lehet. Természetesen figyelembe kell venni azt is, melyik napszakban használjuk az autónkat. Ha főképp kora reggel és késő este, a hidegebb napszakokban ülünk a volán mögé, akkor még hamarabb tanácsos lecserélni a gumikat. A cserét ráadásul két ok miatt sem érdemes halogatni. Egyrészt szerencsésebb elkerülni az év első havazása utáni tömegjeleneteket a szervizben, másrészt minél tovább halogatjuk a cserét, annál valószínűbb, hogy várnunk kell a megfelelő abroncsra, vagy csak egy jóval drágább típust tudunk majd megvásárolni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megfelelő állapotú téli gumik beszerzése mellett ajánlott még odafigyelni a következőkre: fagyállót is tartalmazó szélvédőmosó folyadék beszerzése, illetve a hűtőfolyadék fagyáspontjának és szintjének ellenőrzése. Emellett nem feledkezhetünk meg az akkumulátor állapotának megvizsgálásáról sem, hiszen azok a téli hónapokban kevesebb energiát tudnak leadni, és lehetséges, hogy a nyáron még éppen működőképes szerkezet a hidegebb időben már nem tudja ellátni a feladatát.

"A műszaki felkészülés mellett nem árt tudatosítanunk magunkban azt is, hogy alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez. A hideg idő, a rossz látási viszonyok, a csúszós utak, vagy akár a frissen leesett hó még a tökéletesen felkészített autóval rendelkező vezetőktől is nagyobb odafigyelést igényel, de például olyan apróságokra is érdemes ügyelnünk, hogy vezetés közben ne a mozgást és a gyors reakciót akadályozó vastag télikabátunkban üljünk a volán mögé." - tette hozzá Kalmár László.

 

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?