6 °C Budapest

Kiderült: ez okozza a legtöbb autóbalesetet

Pénzcentrum
2011. október 23. 11:10

A hideg idő és a hajnali fagyok hamisítatlanul a tél közeledtét jelzik. Ilyenkor nemcsak a nagykabát és a téli ruházat kerül elő a szekrényekből, de célszerű átvizsgálnunk autónk műszaki állapotát is, hogy megfelelően fel van-e készítve a téli körülményekre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának 2011-es statisztikája szerint a személyi sérüléses balesetek száma az első 9 hónapban csak minimális javulást mutatott. Míg 2010-ben a vizsgált időszakban 1579 súlyos baleset történt, addig 2011-re ez a szám 1544-ig csökkent. Érdemi változás tehát nem történt az év első 9 hónapjában, a téli időjárás beköszöntével pedig még nagyobb veszélyben lehetnek a nem megfelelően felkészített gépjárművek vezetői. A baleseti okok közül a vizsgált időszakban kiemelkedett a gyorshajtás és az elsőbbség meg nem adása.

 


Az ORFK kimutatásából megállapítható, hogy az év első kilenc hónapjában a legtöbb személyi sérüléses baleset Budapesten történt, míg a második és harmadik helyen Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megye található. Bár az országos adatok alapján minimális csökkenés mutatkozik a személysérüléssel járó balesetek számában, addig több megyében jelentős növekedés figyelhető meg e tekintetben.

 


"Tapasztalataink szerint az őszi-téli időszakban a legtöbb gondot a változékony felületű és tapadású útburkolat, illetve a romló látási viszonyok okozzák. Emiatt fontos, hogy készítsük fel autónkat megfelelően a megváltozott körülményekre, és magunkban is tudatosítsuk, hogy vezetési stílusunkon is érdemes változtatni." - mondta Kalmár László, az Europ Assistance Magyarország ügyvezető igazgatója.

Sokan gondolják, hogy az autók téli felkészítése kimerül a téligumi-cserében, ugyanakkor ezen kívül is érdemes még néhány dolgot elvégezni a hidegebb időjárás közeledtével, hiszen ezáltal már minimális befektetéssel is megelőzhetünk komolyabb problémákat. A téli gumi már 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél indokolt lehet. Természetesen figyelembe kell venni azt is, melyik napszakban használjuk az autónkat. Ha főképp kora reggel és késő este, a hidegebb napszakokban ülünk a volán mögé, akkor még hamarabb tanácsos lecserélni a gumikat. A cserét ráadásul két ok miatt sem érdemes halogatni. Egyrészt szerencsésebb elkerülni az év első havazása utáni tömegjeleneteket a szervizben, másrészt minél tovább halogatjuk a cserét, annál valószínűbb, hogy várnunk kell a megfelelő abroncsra, vagy csak egy jóval drágább típust tudunk majd megvásárolni.

A megfelelő állapotú téli gumik beszerzése mellett ajánlott még odafigyelni a következőkre: fagyállót is tartalmazó szélvédőmosó folyadék beszerzése, illetve a hűtőfolyadék fagyáspontjának és szintjének ellenőrzése. Emellett nem feledkezhetünk meg az akkumulátor állapotának megvizsgálásáról sem, hiszen azok a téli hónapokban kevesebb energiát tudnak leadni, és lehetséges, hogy a nyáron még éppen működőképes szerkezet a hidegebb időben már nem tudja ellátni a feladatát.

"A műszaki felkészülés mellett nem árt tudatosítanunk magunkban azt is, hogy alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez. A hideg idő, a rossz látási viszonyok, a csúszós utak, vagy akár a frissen leesett hó még a tökéletesen felkészített autóval rendelkező vezetőktől is nagyobb odafigyelést igényel, de például olyan apróságokra is érdemes ügyelnünk, hogy vezetés közben ne a mozgást és a gyors reakciót akadályozó vastag télikabátunkban üljünk a volán mögé." - tette hozzá Kalmár László.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?