16 °C Budapest

Szabad a pálya a gázüzemű autósoknak

Pénzcentrum
2011. október 4. 14:02

A környezetkímélőbb és költséghatékonyabb gázüzemű autózástól eddig sokakat eltántorított, hogy az ilyen rendszerű járművek bizonyos helyzetekben csak korlátozottan voltak használhatók. Leginkább a mélygarázsok és parkolóházak számítottak "tiltott területnek", ami a nagyvárosokban komoly hátrányt jelentett. Egy 2011. október 6-án hatályba lépő rendelet szerint mindez megváltozik, és a legtöbb gázüzemű autóval igénybe vehetők ezen parkolók szolgáltatásai is.

Ezentúl behajthatnak a mélygarázsokba a gázüzemű, az LPG-s autók; ezt egy újonnan megjelent rendelet teszi lehetővé, amely szerint egyszerűsödik a tankolás is, mert az hajtóanyagkutaknál a gáztöltőfej azonos oszlopon lehet a benzinével és a gázolajéval - közölte a Prímagáz.

Mint írták, új rendelettel szabályozták a gázüzemű autók üzemeltetési körülményeit, s az október 6-án, csütörtökön életbe lépő, az országos tűzvédelmi szabályzatról szóló belügyminisztériumi rendelet kimondja: a "töltőállomáson megengedett a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelően kialakított többfunkciós, éghető folyadékot és LPG-t vagy CNG-t együttesen kiszolgáló kútoszlop elhelyezése". Eszerint a gázt tankolóknak nem kell majd a töltőállomás egyéb, félreeső részére állniuk, hogy feltöltsék autójuk tankját.

A másik, a közlemény szerint kedvező - és sokkal nagyobb jelentőségű döntés -, hogy a biztonsági szeleppel felszerelt járművekkel - az utóbbi években beszerelt LPG-szettek már ilyenek - október 6-a után már nem lesz tilos mélygarázsban parkolni.

A Prímagáz biztonságtechnikai vezetője, Farkas József szerint a régi szabályozás elavult, hiszen a gázüzemű autók kisebb veszélyt jelentenek akár a benzinüzeműeknél is, így mindkét új rendelkezés megfelel az európai trendnek és a műszaki előírásoknak. A jogszabályok ilyen irányú változtatásáért már hosszú ideje lobbiztak, mert a korábbi, feleslegesen szigorú rendelkezések sok bosszúságot okoztak a gázüzemű autóval közlekedőknek.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?