15 °C Budapest

Szabad a pálya a gázüzemű autósoknak

Pénzcentrum
2011. október 4. 14:02

A környezetkímélőbb és költséghatékonyabb gázüzemű autózástól eddig sokakat eltántorított, hogy az ilyen rendszerű járművek bizonyos helyzetekben csak korlátozottan voltak használhatók. Leginkább a mélygarázsok és parkolóházak számítottak "tiltott területnek", ami a nagyvárosokban komoly hátrányt jelentett. Egy 2011. október 6-án hatályba lépő rendelet szerint mindez megváltozik, és a legtöbb gázüzemű autóval igénybe vehetők ezen parkolók szolgáltatásai is.

Ezentúl behajthatnak a mélygarázsokba a gázüzemű, az LPG-s autók; ezt egy újonnan megjelent rendelet teszi lehetővé, amely szerint egyszerűsödik a tankolás is, mert az hajtóanyagkutaknál a gáztöltőfej azonos oszlopon lehet a benzinével és a gázolajéval - közölte a Prímagáz.

Mint írták, új rendelettel szabályozták a gázüzemű autók üzemeltetési körülményeit, s az október 6-án, csütörtökön életbe lépő, az országos tűzvédelmi szabályzatról szóló belügyminisztériumi rendelet kimondja: a "töltőállomáson megengedett a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelően kialakított többfunkciós, éghető folyadékot és LPG-t vagy CNG-t együttesen kiszolgáló kútoszlop elhelyezése". Eszerint a gázt tankolóknak nem kell majd a töltőállomás egyéb, félreeső részére állniuk, hogy feltöltsék autójuk tankját.

A másik, a közlemény szerint kedvező - és sokkal nagyobb jelentőségű döntés -, hogy a biztonsági szeleppel felszerelt járművekkel - az utóbbi években beszerelt LPG-szettek már ilyenek - október 6-a után már nem lesz tilos mélygarázsban parkolni.

A Prímagáz biztonságtechnikai vezetője, Farkas József szerint a régi szabályozás elavult, hiszen a gázüzemű autók kisebb veszélyt jelentenek akár a benzinüzeműeknél is, így mindkét új rendelkezés megfelel az európai trendnek és a műszaki előírásoknak. A jogszabályok ilyen irányú változtatásáért már hosszú ideje lobbiztak, mert a korábbi, feleslegesen szigorú rendelkezések sok bosszúságot okoztak a gázüzemű autóval közlekedőknek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?