7 °C Budapest

Fontos változás jövő hétfőtől

2011. augusztus 23. 11:02

Jövő hétfőtől változik a MÁV-Start járatainak menetrendje.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint augusztus 29-től változik a vonatok menetrendje, véget ér a nyári menetrendi időszak.

Hétfőtől a személyszállító vonatok közlekedésében visszaáll a nyári menetrendet megelőző, megszokott közlekedési rend. A változások elsősorban a Balaton közlekedését érintik, hiszen - az utazási igényekhez igazodva - a nyár végén már kevesebb vonat közlekedik a népszerű üdülőhelyre.

Augusztus 29-től lép életbe a 20010/2011. évi menetrend 3. számú menetrendi módosítása, amely lehetőséget ad a személyszállító vasúttársaságnak, hogy átvezesse a menetrendjében az aktuális változásokat, amelyek összefoglalva ide kattintva érhetők el. Az éves menetrend valamint az életbe lépő módosítások az Elvira internetes menetrendi keresőben is rendelkezésre állnak.

A MÁV elengedi az IC-pótjegyek árát és vizet oszt a nagyobb állomásokon

A hőség miatt a MÁV-Start Zrt. kedden 11 és 18 óra között az InterCity vonatok esetében elengedi a pótjegyek árát, továbbá a pót- és helyjegyköteles vonatokra csak a helyjegyeket kell az utasoknak megfizetniük - közölte a vasúttársaság hétfőn az MTI-vel.

A MÁV az intézkedést a hőség függvényében meghosszabbítja, de az osztrák ÖBB vasúttársaság által üzemeltetett Railjetekre a kedvezmény nem vehető igénybe. A már előre megváltott pót- és helyjegyek esetében a komfortdíjat visszatérítik - olvasható a közleményben.

Szabó Anett, a MÁV-Start szóvivője az MTI érdeklődésére közölte, azért térítik vissza a pótjegyek árát, mert a hőségben a fokozott igénybevétel miatt gyakrabban hibásodnak meg a klímaberendezések, illetve a működőek sem tudnak minden esetben megfelelő hőmérsékletet biztosítani.

A vasúttársaság közleménye szerint a MÁV a a hőség ideje alatt a nagyobb vasútállomásokon és az étkezőkocsikban is ingyen adja az ásványvizet. Az utasok Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, valamint a miskolci, a szegedi, a szombathelyi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomáson a peronon lévő személyzettől kapják az ásványvizet a rendelkezésre álló készlet erejéig, ami naponta összesen több mint harmincezer palack. A vonatokon az étkezőkocsi üzemeltetőjétől lehet kérni az ingyenes ásványvizet.

A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és amennyiben a 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. Amennyiben a sínek deformálódását észlelik, a biztonságos közlekedés érdekében sebességkorlátozást vezetnek be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Már működik a Vonatinfó

Augusztus elején mutatta be a MÁV Csoport új szolgáltatását, a Vonatinfót. A társaság szándéka szerint az új rendszer pontos, részletes és azonnali információt nyújt a közlekedő vonatokról. Jelenleg az utaspanaszok 70 százaléka arra vonatkozik, hogy a vonattal közlekedők nem kapnak megfelelő tájékoztatást.

A rendszer a Google térképes szolgáltatásán alapul, és valós idejű adatokat nyújt a közlekedő járatokról. Az utasok így nyomon követhetik, hogy hol járnak éppen a vonatok, kell-e és mennyi késésre számítani, és új szempontok szerint is lehet majd keresni az adatbázisban - mondta Hackl Mónika, a vasútcég szóvivője.

A szóvivő elmondta: a rendszer a pályainformációkat és a vonatok fedélzetén levő GPS-berendezések információit gyűjti össze, így ad képet arról, hol tart a szerelvény, de azt is megmutatja, késik-e a vonat. A programba a szerelvények és az állomások is be lesznek vonva - így fejlődik az állomások utastájékoztatása is.

Hackl Mónika arról is beszámolt, hogy jelenleg csak a vasúttársaság honlapjáról érhető el a program, de év végére már az okostelefonokon is hozzáférhetőek lesznek a friss adatok.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm