17 °C Budapest

Egyre jobb feltételeket kínálnak a fapados légitársaságok

2011. július 25. 10:02

Rugalmasan módosítható repülőjegyet a diszkont légitársaságok is kínálnak. Ráadásul ha szükséges, azért az utolsó pillanatban is vehet jegyet jó áron az ember ezen társaságok gépeire anélkül, hogy vagyonokat költene rá - írja a Világgazdaság.

A fapadosokkal is lehet kényelmesen
Egyre kevésbé tartja magát az a két tévhit, miszerint a diszkontjáratokra váltott jegy soha többé nem módosítható, vagy ha igen, csak vagyonokért, miként az is, hogy az ilyen repülőkön megtett légi utak kényelmetlenebbek volnának a hagyományos légitársaságok járatainál. Egyik sem igaz, sőt a diszkontok szolgáltatásai mára odáig fejlődtek, hogy még a legigényesebb üzletember is bátran válthat jegyet e légitársaságok járataira - ha spórolni akar cégének.

A jegy adatait is lehet módosítani

Ma már nem igaz, hogy a diszkont-légitársaságokkal szervezett utazások időpontja szent és sérthetetlen. Sőt, akkor is megéri hamar foglalni, ha még nem vagyunk teljesen biztosak az utazás időpontjában. Pusztán ezért nem érdemes várakozni a foglalással, s kockáztatni, hogy ahogy közeledik az utazás napja, egyre drágább jegyek közül választhatunk. Ilyenkor jól jön az opciós flexibilitás, amelyet jellemzően pár ezer forintért már minden diszkontcég kínál. Van, amelyik rugalmasabb jegyet ajánl magasabb díjért, míg a Wizz Air például néhány ezer forintért teszi lehetővé a módosítás lehetőségét. Így a foglalás megváltoztatása esetén nem szükséges kifizetni nagyobb összeget magáért az adminisztrációért, csak a két jegyár közötti különbséget - ha egyáltalán van.

Persze ezt az opciót sem kell gondolkodás nélkül megvásárolni: ha a legolcsóbb helyek között válogatunk, könnyen lehet, hogy nem éri meg. Az utolsó pillanatban végrehajtott módosítás ugyanis majdnem biztosan kitermel akkora különbözetet, amely az olcsó, 4-5 ezer forintos jegynek akár a többszöröse is lehet. Igaz, a módosítási díjat ez esetben is megspórolja az utazó.

A diszkontok egyébként - sokszor a hagyományos társaságokkal ellentétben - a név módosítását is engedélyezik, ha az utas személyében történne változás, ami előfordul egy cég életében. Ezért azonban minimum tízezer forintot kell fizetni, s néhány társaság ilyenkor is elkéri a jegyár különbözetét. Azt senki nem állítja, hogy a névcsere olcsó dolog, de a lehetőség szükséghelyzetben szóba jön. Az új jegy utolsó pillanatban történő megvételénél pedig bizonyosan kevesebbe kerül.

A diszkontok repterein, ahogy a nagy légikikötőkben is, egy-egy forgalmasabb időszakban bizony összegyűlnek az emberek. Hosszú sorok alakulhatnak ki például a biztonsági ellenőrzésnél vagy a beszállókapuknál. Ezzel számolni kell, de van alternatív megoldás is. Fontos azonban, hogy az utas ez esetben se az utolsó utáni pillanatban érkezzen meg a repülőtérre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alternatív megoldás az elsőbbségi beszállítás. Ezt a szolgáltatást minden cég máshogy nevezte el, abban azonban megegyeznek, hogy 2-5 eurónál ritkábban kérnek érte többet. Ennek birtokában az utas a repülőre az elsők között szállhat fel, még akkor is, ha buszos beszállításról van szó. Jó azonban tudni: a mozgássérülteket, a kismamákat és a picikkel utazókat ez esetben is előbb szólítják a gépbe, még azok előtt, akik fizettek az elsőbbségi beszállításért. Ennek oka a jóérzésen túl, hogy ezek az utasok csak a gép néhány kijelölt ülésére ültethetők. Az elsőbbségi utasokat néhány low-cost reptéren a biztonsági ellenőrzésnél is előreengedik, ám ez egyelőre még messze nem általános.

Hogyan utazzak fapaddal, ha a lábaimat sem tudom bepréselni az ülések közé?! - hangzik a rátartiak véleménye, amely azért ma már nem a valóságot. A diszkontokon sűrűbbek a széksorok, de akinek nem elég a hely, vehet magának lábteret, nem is túl borsos áron. Mivel minden gépen van első és vészkijárati sor, ezeket az üléseket a társaságok fenntartják azoknak az utasoknak, akiknek a kényelem e relatív fajtája megér még 1-2 ezrest.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm