11 °C Budapest

Egyre jobb feltételeket kínálnak a fapados légitársaságok

2011. július 25. 10:02

Rugalmasan módosítható repülőjegyet a diszkont légitársaságok is kínálnak. Ráadásul ha szükséges, azért az utolsó pillanatban is vehet jegyet jó áron az ember ezen társaságok gépeire anélkül, hogy vagyonokat költene rá - írja a Világgazdaság.

A fapadosokkal is lehet kényelmesen
Egyre kevésbé tartja magát az a két tévhit, miszerint a diszkontjáratokra váltott jegy soha többé nem módosítható, vagy ha igen, csak vagyonokért, miként az is, hogy az ilyen repülőkön megtett légi utak kényelmetlenebbek volnának a hagyományos légitársaságok járatainál. Egyik sem igaz, sőt a diszkontok szolgáltatásai mára odáig fejlődtek, hogy még a legigényesebb üzletember is bátran válthat jegyet e légitársaságok járataira - ha spórolni akar cégének.

A jegy adatait is lehet módosítani

Ma már nem igaz, hogy a diszkont-légitársaságokkal szervezett utazások időpontja szent és sérthetetlen. Sőt, akkor is megéri hamar foglalni, ha még nem vagyunk teljesen biztosak az utazás időpontjában. Pusztán ezért nem érdemes várakozni a foglalással, s kockáztatni, hogy ahogy közeledik az utazás napja, egyre drágább jegyek közül választhatunk. Ilyenkor jól jön az opciós flexibilitás, amelyet jellemzően pár ezer forintért már minden diszkontcég kínál. Van, amelyik rugalmasabb jegyet ajánl magasabb díjért, míg a Wizz Air például néhány ezer forintért teszi lehetővé a módosítás lehetőségét. Így a foglalás megváltoztatása esetén nem szükséges kifizetni nagyobb összeget magáért az adminisztrációért, csak a két jegyár közötti különbséget - ha egyáltalán van.

Persze ezt az opciót sem kell gondolkodás nélkül megvásárolni: ha a legolcsóbb helyek között válogatunk, könnyen lehet, hogy nem éri meg. Az utolsó pillanatban végrehajtott módosítás ugyanis majdnem biztosan kitermel akkora különbözetet, amely az olcsó, 4-5 ezer forintos jegynek akár a többszöröse is lehet. Igaz, a módosítási díjat ez esetben is megspórolja az utazó.

A diszkontok egyébként - sokszor a hagyományos társaságokkal ellentétben - a név módosítását is engedélyezik, ha az utas személyében történne változás, ami előfordul egy cég életében. Ezért azonban minimum tízezer forintot kell fizetni, s néhány társaság ilyenkor is elkéri a jegyár különbözetét. Azt senki nem állítja, hogy a névcsere olcsó dolog, de a lehetőség szükséghelyzetben szóba jön. Az új jegy utolsó pillanatban történő megvételénél pedig bizonyosan kevesebbe kerül.

A diszkontok repterein, ahogy a nagy légikikötőkben is, egy-egy forgalmasabb időszakban bizony összegyűlnek az emberek. Hosszú sorok alakulhatnak ki például a biztonsági ellenőrzésnél vagy a beszállókapuknál. Ezzel számolni kell, de van alternatív megoldás is. Fontos azonban, hogy az utas ez esetben se az utolsó utáni pillanatban érkezzen meg a repülőtérre.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az alternatív megoldás az elsőbbségi beszállítás. Ezt a szolgáltatást minden cég máshogy nevezte el, abban azonban megegyeznek, hogy 2-5 eurónál ritkábban kérnek érte többet. Ennek birtokában az utas a repülőre az elsők között szállhat fel, még akkor is, ha buszos beszállításról van szó. Jó azonban tudni: a mozgássérülteket, a kismamákat és a picikkel utazókat ez esetben is előbb szólítják a gépbe, még azok előtt, akik fizettek az elsőbbségi beszállításért. Ennek oka a jóérzésen túl, hogy ezek az utasok csak a gép néhány kijelölt ülésére ültethetők. Az elsőbbségi utasokat néhány low-cost reptéren a biztonsági ellenőrzésnél is előreengedik, ám ez egyelőre még messze nem általános.

Hogyan utazzak fapaddal, ha a lábaimat sem tudom bepréselni az ülések közé?! - hangzik a rátartiak véleménye, amely azért ma már nem a valóságot. A diszkontokon sűrűbbek a széksorok, de akinek nem elég a hely, vehet magának lábteret, nem is túl borsos áron. Mivel minden gépen van első és vészkijárati sor, ezeket az üléseket a társaságok fenntartják azoknak az utasoknak, akiknek a kényelem e relatív fajtája megér még 1-2 ezrest.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?