Egyre jobb feltételeket kínálnak a fapados légitársaságok

2011. július 25. 10:02

Rugalmasan módosítható repülőjegyet a diszkont légitársaságok is kínálnak. Ráadásul ha szükséges, azért az utolsó pillanatban is vehet jegyet jó áron az ember ezen társaságok gépeire anélkül, hogy vagyonokat költene rá - írja a Világgazdaság.

A fapadosokkal is lehet kényelmesen
Egyre kevésbé tartja magát az a két tévhit, miszerint a diszkontjáratokra váltott jegy soha többé nem módosítható, vagy ha igen, csak vagyonokért, miként az is, hogy az ilyen repülőkön megtett légi utak kényelmetlenebbek volnának a hagyományos légitársaságok járatainál. Egyik sem igaz, sőt a diszkontok szolgáltatásai mára odáig fejlődtek, hogy még a legigényesebb üzletember is bátran válthat jegyet e légitársaságok járataira - ha spórolni akar cégének.

A jegy adatait is lehet módosítani

Ma már nem igaz, hogy a diszkont-légitársaságokkal szervezett utazások időpontja szent és sérthetetlen. Sőt, akkor is megéri hamar foglalni, ha még nem vagyunk teljesen biztosak az utazás időpontjában. Pusztán ezért nem érdemes várakozni a foglalással, s kockáztatni, hogy ahogy közeledik az utazás napja, egyre drágább jegyek közül választhatunk. Ilyenkor jól jön az opciós flexibilitás, amelyet jellemzően pár ezer forintért már minden diszkontcég kínál. Van, amelyik rugalmasabb jegyet ajánl magasabb díjért, míg a Wizz Air például néhány ezer forintért teszi lehetővé a módosítás lehetőségét. Így a foglalás megváltoztatása esetén nem szükséges kifizetni nagyobb összeget magáért az adminisztrációért, csak a két jegyár közötti különbséget - ha egyáltalán van.

Persze ezt az opciót sem kell gondolkodás nélkül megvásárolni: ha a legolcsóbb helyek között válogatunk, könnyen lehet, hogy nem éri meg. Az utolsó pillanatban végrehajtott módosítás ugyanis majdnem biztosan kitermel akkora különbözetet, amely az olcsó, 4-5 ezer forintos jegynek akár a többszöröse is lehet. Igaz, a módosítási díjat ez esetben is megspórolja az utazó.

A diszkontok egyébként - sokszor a hagyományos társaságokkal ellentétben - a név módosítását is engedélyezik, ha az utas személyében történne változás, ami előfordul egy cég életében. Ezért azonban minimum tízezer forintot kell fizetni, s néhány társaság ilyenkor is elkéri a jegyár különbözetét. Azt senki nem állítja, hogy a névcsere olcsó dolog, de a lehetőség szükséghelyzetben szóba jön. Az új jegy utolsó pillanatban történő megvételénél pedig bizonyosan kevesebbe kerül.

A diszkontok repterein, ahogy a nagy légikikötőkben is, egy-egy forgalmasabb időszakban bizony összegyűlnek az emberek. Hosszú sorok alakulhatnak ki például a biztonsági ellenőrzésnél vagy a beszállókapuknál. Ezzel számolni kell, de van alternatív megoldás is. Fontos azonban, hogy az utas ez esetben se az utolsó utáni pillanatban érkezzen meg a repülőtérre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alternatív megoldás az elsőbbségi beszállítás. Ezt a szolgáltatást minden cég máshogy nevezte el, abban azonban megegyeznek, hogy 2-5 eurónál ritkábban kérnek érte többet. Ennek birtokában az utas a repülőre az elsők között szállhat fel, még akkor is, ha buszos beszállításról van szó. Jó azonban tudni: a mozgássérülteket, a kismamákat és a picikkel utazókat ez esetben is előbb szólítják a gépbe, még azok előtt, akik fizettek az elsőbbségi beszállításért. Ennek oka a jóérzésen túl, hogy ezek az utasok csak a gép néhány kijelölt ülésére ültethetők. Az elsőbbségi utasokat néhány low-cost reptéren a biztonsági ellenőrzésnél is előreengedik, ám ez egyelőre még messze nem általános.

Hogyan utazzak fapaddal, ha a lábaimat sem tudom bepréselni az ülések közé?! - hangzik a rátartiak véleménye, amely azért ma már nem a valóságot. A diszkontokon sűrűbbek a széksorok, de akinek nem elég a hely, vehet magának lábteret, nem is túl borsos áron. Mivel minden gépen van első és vészkijárati sor, ezeket az üléseket a társaságok fenntartják azoknak az utasoknak, akiknek a kényelem e relatív fajtája megér még 1-2 ezrest.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25