20 °C Budapest

Nincs többé csendkirályság a belvárosban?

MTI
2011. június 28. 20:02

Módosítják az erzsébetvárosi csendrendeletet, mert azt jogszabálysértőnek találta a fővárosi kormányhivatal; az új szabályozás szerint korlátlanul nyitva tarthatnának a vendéglátóegységek abban a zónában, amelyben a VII. kerületi szórakozóhelyek nagy része összpontosul - közölte az önkormányzat kedden az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint hónapok óta tartó egyeztetési folyamat eredményeként új szabályozást terjesztenek elő a vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartásával kapcsolatban, egyben hatályon kívül helyezik a jelenlegi csendrendeletet.

Az önkormányzat hozzátette, hogy a kerület korábbi vezetése által 2010 nyarán elfogadott szabályozás nem váltotta be az ahhoz fűzött reményeket, így égető probléma Belső-Erzsébetváros éjszakai életének rendezése.

Utalt arra: Budapest Főváros Kormányhivatala és annak jogelődje több ponton is jogszabálysértőnek találta a rendeletet, ezért is indokolttá vált egy teljesen új koncepció kidolgozása, melynek során egyeztetéseket folytattak mind a lakók, mind a helyi vállalkozások képviselőivel, az érintett civil szervezetekkel és érdekvédő egyesületekkel.

Az új szabályozás alapján korlátlanul nyitva tarthatnának a vendéglátóegységek abban a zónában, amelyben a kerületi szórakozóhelyek nagy része összpontosul. Kivételt képeznek az önkormányzati tulajdonú közterületeken a vendéglátóhelyekhez tartozó teraszok, amelyek este 10 óra és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva.

A zónán kívül eső területeken érvényesül a korlátozás, itt általános szabály szerint este 10 és reggel 6 óra között zárva tartanak a szeszes italt árusító vendéglátóüzletek. A főszabály alól kivételt képeznek a melegkonyhás vendéglátóhelyek, melyek - a rendeletben előírt feltétel teljesülése esetén - éjfélig nyitva tarthatnak, valamint azok a vendéglátóegységek, amelyek szállodákban, színházakban, felsőoktatási intézményekben működnek.

Az önkormányzat szerint a szabályozás eredményeként az éjszakai élet kisebb területre összpontosul, azon lehetővé válik a fokozottabb ellenőrzés, a közterület-felügyelet bevonásával történő koncentráltabb fellépés. Így a szórakozóhelyeken kívüli közterületeken is biztosítható a környékben élők éjszakai nyugalma.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az önkormányzat szándéka szerint ősszel újabb egyeztetést tartanak, melynek során az érintettek értékelik a szabályozás eredményeit, összegzik a tapasztalatokat, s mindezek alapján szükség esetén felülvizsgálhatják a rendelet szabályait - áll a közleményben.

A VII. kerületi képviselő-testület 2010 júniusában határozott úgy, hogy az eredeti tervek ellenére mégsem kell zárva tartaniuk éjféltől reggel hatig az erzsébetvárosi vendéglátóegységeknek, mivel a testület olyan módosító javaslatot fogadott el, amely szerint csak egyes szórakozóhelyek kötelezhetők a korlátozott nyitva tartásra. E szabályozás szerint a környező társasházak kezdeményezhetik a nyitva tartás korlátozását.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?