21 °C Budapest

Nincs többé csendkirályság a belvárosban?

MTI
2011. június 28. 20:02

Módosítják az erzsébetvárosi csendrendeletet, mert azt jogszabálysértőnek találta a fővárosi kormányhivatal; az új szabályozás szerint korlátlanul nyitva tarthatnának a vendéglátóegységek abban a zónában, amelyben a VII. kerületi szórakozóhelyek nagy része összpontosul - közölte az önkormányzat kedden az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint hónapok óta tartó egyeztetési folyamat eredményeként új szabályozást terjesztenek elő a vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartásával kapcsolatban, egyben hatályon kívül helyezik a jelenlegi csendrendeletet.

Az önkormányzat hozzátette, hogy a kerület korábbi vezetése által 2010 nyarán elfogadott szabályozás nem váltotta be az ahhoz fűzött reményeket, így égető probléma Belső-Erzsébetváros éjszakai életének rendezése.

Utalt arra: Budapest Főváros Kormányhivatala és annak jogelődje több ponton is jogszabálysértőnek találta a rendeletet, ezért is indokolttá vált egy teljesen új koncepció kidolgozása, melynek során egyeztetéseket folytattak mind a lakók, mind a helyi vállalkozások képviselőivel, az érintett civil szervezetekkel és érdekvédő egyesületekkel.

Az új szabályozás alapján korlátlanul nyitva tarthatnának a vendéglátóegységek abban a zónában, amelyben a kerületi szórakozóhelyek nagy része összpontosul. Kivételt képeznek az önkormányzati tulajdonú közterületeken a vendéglátóhelyekhez tartozó teraszok, amelyek este 10 óra és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva.

A zónán kívül eső területeken érvényesül a korlátozás, itt általános szabály szerint este 10 és reggel 6 óra között zárva tartanak a szeszes italt árusító vendéglátóüzletek. A főszabály alól kivételt képeznek a melegkonyhás vendéglátóhelyek, melyek - a rendeletben előírt feltétel teljesülése esetén - éjfélig nyitva tarthatnak, valamint azok a vendéglátóegységek, amelyek szállodákban, színházakban, felsőoktatási intézményekben működnek.

Az önkormányzat szerint a szabályozás eredményeként az éjszakai élet kisebb területre összpontosul, azon lehetővé válik a fokozottabb ellenőrzés, a közterület-felügyelet bevonásával történő koncentráltabb fellépés. Így a szórakozóhelyeken kívüli közterületeken is biztosítható a környékben élők éjszakai nyugalma.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az önkormányzat szándéka szerint ősszel újabb egyeztetést tartanak, melynek során az érintettek értékelik a szabályozás eredményeit, összegzik a tapasztalatokat, s mindezek alapján szükség esetén felülvizsgálhatják a rendelet szabályait - áll a közleményben.

A VII. kerületi képviselő-testület 2010 júniusában határozott úgy, hogy az eredeti tervek ellenére mégsem kell zárva tartaniuk éjféltől reggel hatig az erzsébetvárosi vendéglátóegységeknek, mivel a testület olyan módosító javaslatot fogadott el, amely szerint csak egyes szórakozóhelyek kötelezhetők a korlátozott nyitva tartásra. E szabályozás szerint a környező társasházak kezdeményezhetik a nyitva tartás korlátozását.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?