13 °C Budapest

Romba döntötte a pesti éjszakát a West Balkán-tragédia

2011. március 21. 04:44

Megrázó tragédia történt január 15-én a West Balkánban. A szórakozóhelyen három fiatal lány vesztette életét. A felelősöket a mai napig keresik, azonban nagy kérdés, hogy milyen gazdasági hatása van a tragédia következtében kialakult piaci környezetnek? Tény , hogy a főváros felkapott szórakozóhelyei és a hozzájuk kapcsolódó egyéb vállalkozások rengeteg pénzt termeltek eddig. De vajon így lesz ezután is?

Múlt hét szerdán lépett életbe a zenés, táncos rendezvényekre vonatkozó rendelet, amely nagymértékben szigorítja a bulik szervezését. A rendelet értelmében ezentúl az ilyen rendezvények megtartásához a szervezőknek engedélyt kell kérniük a jegyzőtől. Ezt pedig szigorú szakhatósági vizsgálatoknak kell megelőzniük. A rendelet célja, hogy a zenés, táncos rendezvények biztonságosabbak legyenek, és a jövőben ne történhessen a West Balkánban bekövetkezett tragédiához hasonló eset.

A kormányrendelettel kapcsolatban az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért (EKBSZ), a Magyar Fesztiválszövetség, a Magyar Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége, valamint a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége egyértelmű nem tetszésüket fejezték ki. Véleményük szerint a szakmai szereplők kihagyásával készült rendelet életszerűtlen szabályozásai ellehetetlenítik a teljes szakmát.

A kérdéskört szabályozó rendelet hatályba lépése előtt a kormány már február végén összehangolt hatósági ellenőrzéseket rendelt el a szórakozóhelyek és zenés-táncos rendezvények biztonságosabbá tétele érdekében. Ezen razziák azonban az érintettek egybehangzó véleménye szerint súlyos veszteségeket okoznak a piaci szereplőknek.

"A razziáknak gyakorlati hatásuk nincs, viszont nagyon sokba kerülnek, és nyilvánvalóan azért került rájuk sor, mert valamit gyorsan fel kellett mutatni" - nyilatkozta korábban Pálosi Boglárka, az EKBSZ elnöke. Az ellenőrzések további nagy problémája, hogy azok miatt félbeszakadnak a rendezvények, amivel százezres néha milliós nagyságrendű bevételkiesést okoznak a helyeknek. Az EKBSZ szerint a februárban indult razziadömping után számos szórakozóhelyen érzékelhető volt, hogy jóval kevesebben voltak a megszokottnál.

"A januári tragédia hatása elsősorban azáltal érződik, hogy a szórakozóhelyek rendkívüli óvatossággal járnak el. Ezért míg korábban nagyobb tömegek is megfordultak egy-egy ilyen helyszínen, addig most nem egyedülálló jelenség, hogy korlátozzák a vendégek számát. Ez az elővigyázatosság egyértelműen csökkenő forgalmat eredményez." - mondta el lapunknak Pogány Éda, a Coca-Cola Magyarország kommunikációs igazgatója, valamint hozzátette: "Másrészről több, korábban jól működő, nagy forgalmú hely zárt be átmenetileg vagy várhatóan véglegesen. Ez utóbbi is a csökkenő forgalom egyértelmű jele."

A fővárosi szórakozóhelyek közül elsők között az Instant és a Corvintető húzták le a rolót, maguktól, míg az Ötkertet, a Living Roomot és a RetroPolist hatósági ellenőrzést követően kényszerítettek rá ugyanerre. Később elesett a Szóda és az Almássy téri szabadidőközpont is, de vidékről is érkeztek hírek bezárásokról.

A különleges jelenségek, események befolyása azonnal komoly kilengéseket okoz az amúgy évről-évre ugyanazt az utat bejáró görbén - tudtuk meg az ICE CUBE Hungary Kft. ügyvezetőjétől. Ónodi Tamás elmondása szerint, ami a szóban forgó tragédiának a jégtermékekre szakosodott társaság tevékenységére kifejtett hatását illeti, elmondható, hogy a nyilvánvaló emberi oldalán felül is érezhető hatása van. Csak a főváros szintjén, heti időszakra, ennek keretében főleg hétvégére vetítve ez több száz kiló jégrendelés kiesését eredményezte, ez százalékokban is érzékelhető mennyiség. A csökkenés kimutatható a tragédiát megelőző hetek forgalmához, illetve az előző év azonos időszakához viszonyítva is - mondja Ónodi, valamint hozzáteszi, hogy véleménye szerint ugyanez a jelenség a kiszolgálóipar többi szereplőjét is hátrányosan érintette.

Bár az alkohol öl, butít és nyomorba dönt - tartja a mondás, azonban nehezen mehetünk el a tények mellett, miszerint egy átmulatott éjszaka a mai fiatalság körében nehezen telhet el pia nélkül. A Pénzcentrum.hu megkereste a különböző italforgalmazókat is, akik ellátják az éjszakai lokálokat alkoholos illetve alkoholmentes termékeikkel, hogy ők éreznek e valamilyen forgalomcsökkenést a kérdéses időszakban. Kérdésünket azonban, vélhetően a kényes témára való tekintettel, sehol nem kívánták kommentálni.

Hasonlóan zárt ajtókba futottunk a különböző italbeszállító cégek esetében is. Feltételezhetően igen kellemetlen számukra is a kérdés, hiszen könnyen negatív reklámot jelentene számukra, ha nevüket a tragédiával azonosítanák. Infromációink szerint a hazai szeszipar frogalma egy év alatt 15-20 százalékkal esett vissza. Ám azt nem lehet tudni, hogy ebben mekkora szerepe van a válságnak, a jövedéki adóemelésnek és mekkora a szórakozóhelyek piacát érintő változásoknak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Megkerestük a vendéglátáshoz tartozó összes terítéket és ezzel kapcsolatos kiegészítők forgalmazására szakosodott Pohárfutár Bt.-t is, akik számos szórakozóhelyre szállítják például műanyag illetve üvegpoharaikat is. A társaság képviselője, Bognár Péter elmondása szerint náluk is érezhető forgalomcsökkenés a tragédiát követő időszakban, azonban ennek mértékét egyelőre nem tudják felbecsülni.

A különböző taxis cégek némileg különleges státuszt élveznek, hisz az éjszakai életben ingázó utasokon keresztül rálátásuk van a vendéglátó- és szórakoztató-ipar minden rezdülésére.

A januári forgalomban egyértelmű csökkenés volt megfigyelhető, de a februári szint már közelített az ősz eleji mértékhez - mondja Dióslaki Gábor. A Budapest Taxi cégvezetője azonban azt is hozzátette, hogy nem lehet egyértelműen beazonosítani, hogy a szórakozóhelyen történt tragédia számlájára lehet-e írni a forgalomcsökkenést. Az is elképzelhető hogy szezonális visszaesésről van szó.

Reif Zoltán a TAXI4 értékesítési vezetője arról számolt be lapunknak, hogy extrém visszaesést nem tapasztaltak az ilyenkor szokásos szezonális forgalomcsökkenés mellett. Elmondása szerint általános tendencia az év eleji gyengélkedés, azonban ez a trend tavaszra vagy legkésőbb nyár elejére regenerálódni szokott.

A különböző taxi társaságok egybehangzó véleménye szerint, mint ahogy azt például Dióslaki Gábor is említette, a Taxi Plus Kft. tarifái azok a piacon, amik megfelelnek a szóban forgó réteg igényeinek. Megkerestük a 150 forintos kilométerenkénti tarifával üzemelő társaságot is, azonban többszöri próbálkozásunkra sem tudtuk elérni a cég vezetőit.

Végezetül érdemes kitérni arra, hogy a romkocsmák és egyéb szórakozóhelyek által fémjelzett budapesti partimiliő a magyar és európai fiatalok számára valóban egy olyan önálló branddé vált, mely már a modern 21. századi Magyarországot képviseli. Így igencsak fontos a problémák mihamarabbi orvoslása. A megoldást valószínűleg majd az élet hozza magával. Újranyitnak majd a hibáikat addigra kiküszöbölő helyiségek, enyhül majd a szülői szigor és a dolgok visszatérnek régi medrükbe, mely jótékony hatással lesz majd az ebből élő ágazatok bevételeire is.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem