36 °C Budapest

Magyarország legveszélyesebb autópályái

2010. november 25. 13:02

Az idei év első kilenc hónapjában az M7-esen 92 balesetben sérültek meg emberek. A 231 kilométeres pályaszakasz mellett a közel azonos hosszúságú M3-as számít a legveszélyesebbnek, ott 80 személysérüléses baleset történt a vizsgált időszakban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált adatok szerint összességében 10%-kal kevesebb személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt az idei első három negyedévben, mint az előző év azonos időszakában.

2010 első három negyedévében több mint 12 ezer személyi sérüléses közlekedési baleset történt, ezek 69%-a lakott területen belül. A balesetekben 535 ember halt meg, 78-cal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálos balesetek száma az idén 16%-kal, a súlyos sérüléssel járóké (4 ezer) 12%-kal alacsonyabb.

Az ittasan okozott balesetek száma 20%-kal csökkent, a legnagyobb mértékben, több mint harmadával a motorkerékpárosok esetében. A kerékpárosoknál viszont a csökkenés mindössze 4%-os. Az ittasan okozott balesetek aránya a kerékpárosok (25%) és a segédmotoros kerékpárt vezetők (27%) között a legmagasabb.

Az adatokat régiós bontásban vizsgálva az előző év adataihoz viszonyítva a balesetek száma mindenütt csökkent, kivéve a Nyugat-Dunántúlt és a Dél-Alföldet, ahol az előző évivel azonos szinten maradt. A legkedvezőbb változás a Dél-Dunántúlon tapasztalható, ahol 21%-kal kevesebb baleset történt.

Az autópályákon 3%-kal kevesebb volt a baleset, mint egy éve, a sérültek száma viszont 6%-kal emelkedett. Az autópálya hosszához mért fajlagos mutatók szerint - a legalább 100 km hosszú pályák közül - az M1-es sztrádán történt a legtöbb baleset, 100 kilométerre 40,1 baleset jutott .

A balesetekben meghalt emberek fele vétlen áldozat volt. A meghalt személygépkocsi-vezetők 50%-a, az áldozatul esett, elöl ülő utasok 36%-a, a hátul ülő utasok 65%-a nem használta a biztonsági övet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A balesetek 60%-át személygépkocsik, 12%-át kerékpárosok, 9%-át tehergépkocsik, 5%-át segédmotoros kerékpárok okozták, a többi jármű részesedése alig érte el a 6%-ot. A gyalogosok és az utasok összesen 8%-os arányban voltak okozói a baleseteknek.

A balesetek legfőbb oka, hogy a vezetők nem megfelelően választotják meg a sebességet.

 

NEKED AJÁNLJUK
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?