9 °C Budapest

Magyarország legveszélyesebb autópályái

2010. november 25. 13:02

Az idei év első kilenc hónapjában az M7-esen 92 balesetben sérültek meg emberek. A 231 kilométeres pályaszakasz mellett a közel azonos hosszúságú M3-as számít a legveszélyesebbnek, ott 80 személysérüléses baleset történt a vizsgált időszakban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált adatok szerint összességében 10%-kal kevesebb személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt az idei első három negyedévben, mint az előző év azonos időszakában.

2010 első három negyedévében több mint 12 ezer személyi sérüléses közlekedési baleset történt, ezek 69%-a lakott területen belül. A balesetekben 535 ember halt meg, 78-cal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálos balesetek száma az idén 16%-kal, a súlyos sérüléssel járóké (4 ezer) 12%-kal alacsonyabb.

Az ittasan okozott balesetek száma 20%-kal csökkent, a legnagyobb mértékben, több mint harmadával a motorkerékpárosok esetében. A kerékpárosoknál viszont a csökkenés mindössze 4%-os. Az ittasan okozott balesetek aránya a kerékpárosok (25%) és a segédmotoros kerékpárt vezetők (27%) között a legmagasabb.

Az adatokat régiós bontásban vizsgálva az előző év adataihoz viszonyítva a balesetek száma mindenütt csökkent, kivéve a Nyugat-Dunántúlt és a Dél-Alföldet, ahol az előző évivel azonos szinten maradt. A legkedvezőbb változás a Dél-Dunántúlon tapasztalható, ahol 21%-kal kevesebb baleset történt.

Az autópályákon 3%-kal kevesebb volt a baleset, mint egy éve, a sérültek száma viszont 6%-kal emelkedett. Az autópálya hosszához mért fajlagos mutatók szerint - a legalább 100 km hosszú pályák közül - az M1-es sztrádán történt a legtöbb baleset, 100 kilométerre 40,1 baleset jutott .

A balesetekben meghalt emberek fele vétlen áldozat volt. A meghalt személygépkocsi-vezetők 50%-a, az áldozatul esett, elöl ülő utasok 36%-a, a hátul ülő utasok 65%-a nem használta a biztonsági övet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A balesetek 60%-át személygépkocsik, 12%-át kerékpárosok, 9%-át tehergépkocsik, 5%-át segédmotoros kerékpárok okozták, a többi jármű részesedése alig érte el a 6%-ot. A gyalogosok és az utasok összesen 8%-os arányban voltak okozói a baleseteknek.

A balesetek legfőbb oka, hogy a vezetők nem megfelelően választotják meg a sebességet.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm