32 °C Budapest

Magyarország legveszélyesebb autópályái

2010. november 25. 13:02

Az idei év első kilenc hónapjában az M7-esen 92 balesetben sérültek meg emberek. A 231 kilométeres pályaszakasz mellett a közel azonos hosszúságú M3-as számít a legveszélyesebbnek, ott 80 személysérüléses baleset történt a vizsgált időszakban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált adatok szerint összességében 10%-kal kevesebb személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt az idei első három negyedévben, mint az előző év azonos időszakában.

2010 első három negyedévében több mint 12 ezer személyi sérüléses közlekedési baleset történt, ezek 69%-a lakott területen belül. A balesetekben 535 ember halt meg, 78-cal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálos balesetek száma az idén 16%-kal, a súlyos sérüléssel járóké (4 ezer) 12%-kal alacsonyabb.

Az ittasan okozott balesetek száma 20%-kal csökkent, a legnagyobb mértékben, több mint harmadával a motorkerékpárosok esetében. A kerékpárosoknál viszont a csökkenés mindössze 4%-os. Az ittasan okozott balesetek aránya a kerékpárosok (25%) és a segédmotoros kerékpárt vezetők (27%) között a legmagasabb.

Az adatokat régiós bontásban vizsgálva az előző év adataihoz viszonyítva a balesetek száma mindenütt csökkent, kivéve a Nyugat-Dunántúlt és a Dél-Alföldet, ahol az előző évivel azonos szinten maradt. A legkedvezőbb változás a Dél-Dunántúlon tapasztalható, ahol 21%-kal kevesebb baleset történt.

Az autópályákon 3%-kal kevesebb volt a baleset, mint egy éve, a sérültek száma viszont 6%-kal emelkedett. Az autópálya hosszához mért fajlagos mutatók szerint - a legalább 100 km hosszú pályák közül - az M1-es sztrádán történt a legtöbb baleset, 100 kilométerre 40,1 baleset jutott .

A balesetekben meghalt emberek fele vétlen áldozat volt. A meghalt személygépkocsi-vezetők 50%-a, az áldozatul esett, elöl ülő utasok 36%-a, a hátul ülő utasok 65%-a nem használta a biztonsági övet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A balesetek 60%-át személygépkocsik, 12%-át kerékpárosok, 9%-át tehergépkocsik, 5%-át segédmotoros kerékpárok okozták, a többi jármű részesedése alig érte el a 6%-ot. A gyalogosok és az utasok összesen 8%-os arányban voltak okozói a baleseteknek.

A balesetek legfőbb oka, hogy a vezetők nem megfelelően választotják meg a sebességet.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?