17 °C Budapest

Az újratárgyalt lakáshitelek is kezdenek bedőlni!

Pénzcentrum
2010. november 23. 16:02

Több különböző hitel-késedelmességi statisztika is napvilágot látott az elmúlt napokban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jóvoltából a magyar pénzügyi szektorra vonatkozóan. A statisztikák eltérő paraméterei miatt nem automatikus ezek összehasonlítása, mégis megpróbáljuk a fontosabb adatokat az alábbiakban összesíteni. Fő üzenetük az lehet, hogy a bankok céltartalékolási kényszere a rossz hitelek képződésének lassulása miatt enyhülőben van, ám számos körülmény miatt a késedelembe eső hitelek arányának növekedése a közeljövőben sem áll meg.

A bankszektor 90 napon túli késedelembe esett hiteleinek aránya (NPL-ráta)

Az MNB stabilitási jelentése szerint a hazai bankszektorban mind a lakossági, mind a vállalati hitelportfólió minősége tovább romlott a harmadik negyedévben, így a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek állományi aránya mára meghaladta a 10,5%-ot, ugyanez az arány a vállalatoknál 12,7%.

Bedőlő hitelek: mit mutat a számkavalkád?


A portfólióromlás fő okai a lakossági hiteleknél:

  • a forint svájci frankkal szembeni gyengülése
  • a tartósan magas munkanélküliség
  • az újratárgyalt hitelek visszaesése
  • a lakossági moratórium fenntartása és az állam adósmentő intézkedéseivel kapcsolatos felfokozott lakossági várakozások


A portfolióromlás fő okai a vállalati hiteleknél:

  • a gazdaság növekedésének lassúsága
  • a forintárfolyam gyengélkedése
  • a banki hitelezés folytatódó visszaesése
  • az átstrukturálások lelassulása
  • a projekthitelek rendkívül rossz teljesítménye


Míg a vállalati hitelek 30-90 napos késedelemben lévő hiteleinek állománya az MNB szerint érezhetően csökkent (a PSZÁF alábbi statisztikái szerint ez örvendetes módon a lakossági szegmensben is tapasztalható), három fontos tényező is azt vetíti előre, hogy a lakossági hitelállományban a negyedik negyedévben további jelentős növekedés következhet be:

  • a forint a frankkal szemben egész nyáron gyenge volt, így az emiatt friss késedelembe esett hitelek egy része csak a negyedik negyedévben válhat 90 napon túl késedelmessé
  • az átstrukturált hitelek közel felénél a következő félévben jár le a könnyített törlesztési teherrel járó időszak
  • az ősz folyamán felfokozott lakossági várakozások jelentkeztek az állam adósmentő intézkedéseivel kapcsolatban


Tömeges hitelbedőlés várható: lassan lejár a türelmi idő

Az alábbi ábra azt mutatja, mekkora az egyes hiteltípusokban a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek állományi aránya.

Bedőlő hitelek: mit mutat a számkavalkád?


Összességében jobb a devizahitelek portfólió-minősége, mint a forinthiteleké, ennek hátterében azonban jól láthatóan egy összetétel-hatás áll: a forinthitelek estében nagyobb a fedezetlen hitelek aránya, melyekre hagyományosan rosszabb fizetési fegyelem jellemző. A devizahiteleknél viszont magasabb a lakáshitelek aránya, melyeket lelkiismeretesebben törleszt a lakosság. Összességében megfigyelhető, hogy a jelzálog- illetve az ezek közé tartozó lakáshitelek esetében jóval kisebb a késedelmes hitelek aránya, mint a fedezetlen hitelek körében.

A MNB statisztikája szerint a forint alapú lakáshiteleknél 3,78%; a deviza alapúaknál 5,94% a nem teljesítő hitelek aránya.

Az egyes intézménytípusok késedelmes hiteleinek aránya

Más felbontásban és más adatfelvétel alapján mutatja be a késedelembe esett hitelek arányát a PSZÁF minap közzétett hitelintézeti statisztikája, melynek részletei emiatt jelentősebben is eltérhetnek az MNB által közölt adatoktól. Alább a részvénytársasági, fióktelep illetve szövetkezeti hitelintézet formában működő pénzügyi szervezetek késedelmességi statisztikái láthatók.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bedőlő hitelek: mit mutat a számkavalkád?


Az adatokból kiderül: a részvénytársasági hitelintézetek 90 napon túli késedelemben lévő hiteleinek aránya szeptember végén a lakossági hitelállományban 9,0%, a vállalatiban pedig 11,0%. Ugyanez a két arány a fióktelep formában működő hitelintézeteknél 7,7% illetve 4,2%, a szövetkezeti hitelintézeteknél pedig 14,7% illetve 18,0%. Az utóbbi negyedévben a fent említett tényezők hatására inkább a lakossági hitelportfóliók romlottak, a hitelminőség továbbra is a szövetkezeteknél a legrosszabb.

Bedőlő hitelek: mit mutat a számkavalkád?


A fenti ábra tanúsága szerint is pozitív jel ugyanakkor, hogy a bankoknál (sőt, a hitelintézeti szövetkezeteknél is) csökkent a 90 napon belül nem teljesítő hitelállomány, ami bizakodásra ad okot arra vonatkozóan, hogy már egyértelműen lassulni fog a 90 napon túli késedelembe esettek számának növekedése. Az előző negyedévben késedelembe esettek jó része ezek szerint visszatért a törlesztési fegyelemhez.

Mivel új céltartalékot csak új késedelmekre kell képezniük a bankoknak, mindez előrevetíti, hogy csökken az intézmények céltartalékolási kényszere. A fent említett tényezők, vagyis a törlesztési könnyítéssel járó türelmi időszakok tömeges lejárata, a forinterősödés lassúsága és a gazdasági kilábalás elhúzódása azonban változatlanul aggodalomra adhat okot.

Bedőlő hitelek: mit mutat a számkavalkád?


Mi a helyzet, ha a darabszámot nézzük?

Kissé régebbi (júniusi) adatok állnak rendelkezésünkre arra vonatkozóan, mekkora az egyes hiteltípusokon belül a késedelembe esett illetve újratárgyalt hitelek darabszáma. A PSZÁF második negyedéves kockázati jelentésének adatait ilyen szempontból az alábbi ábra mutatja.

Míg az állományi adatokban magas hitelösszegük miatt a jelzáloghitelek, darabszámukat tekintve kisebb hitelösszegük miatt a fedezetlen hitelek aránya viszonylag magasabb. Az adatokból rendkívül kedvezőtlen kép bontakozik ki: darabszám alapján a jelzáloghitelek 23,1%, az egyéb hitelek 41,2%-a esett júniusban késedelembe, a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya pedig 8,2 illetve 25,5% volt.

Bedőlő hitelek: mit mutat a számkavalkád?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm