31 °C Budapest

Nyugdíjhíd: elég lesz-e két pillér? Videóval

2010. november 23. 14:02

Az előzetes felmérések alacsony érdeklődést mutatnak, ennek ellenére a kormány továbbra is abban hisz, hogy tömegek lépnek át az állami nyugdíjrendszerbe. Matolcsy György tárcavezető a Napi Gazdaság keddi konferenciáján bejelentette, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer fokozatosan megszűnik, a három pillérből, kettő, az állami és az önkéntes marad.

Matolcsy szavai szerint senkit sem kényszerítenek a visszalépésre, ugyanakkor megszűnik a pénztári vagyonokra vonatkozó állami garancia. Napokon belül elkészülhet a visszalépéshez szükséges feltételek megteremtése (elvileg egy külön szerv kezeli majd a visszalépők portfólióját, ám ez az intézmény még nem állt fel, szabályozása sem ismert). Matolcsy hozzátette, hogy sem a belépés, sem a maradás nem lesz kötelező, de mindenkinek nyilatkoznia kell majd az átlépéssel kapcsolatban, vagyis azoknak is, akik mennének, s azoknak is, akik maradnának.

A kormányzati kommunikációból lassan felsejlenek az átléptetési terv részletei. A hírek szerint az állami nyugdíjrendszerbe való átlépés iránti érdeklődés meglehetősen csekély, így az, hogy a pénztártagok aktív magatartására alapozzon a kormányzat, illúzió. Látszólag ugyan ellentmondás van a "szabad választás" és a kötelező nyugdíjpillér megszűnése között, valójában azonban ez feloldható. A megoldás feltehetően az lesz, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztári pillér átalakul egy újfajta önkéntes rendszerré, így arról is nyilatkozni kell, ha valaki az önkéntesbe lép át ("marad"), és arról is, ha az állami rendszert választja. Ha esetleg a kormány nem akarja a passzív tagok pénzét "a nyugdíjtőzsdén" kockáztatni, akkor dönthet úgy, hogy a nem nyilatkozók automatikusan az állami rendszerbe lépnek át. Ezzel a passzívak visszatérítését úgy oldhatja meg, hogy nem kell olyan, jogilag kétes akciókba bocsátkoznia, mint mondjuk az, hogy a maradásról nyilatkozni kell, aki pedig ilyet nem tesz, azt átléptetik. Amennyiben a visszalépés népszerűsége még ezután sem lesz elég magas, akkor várható, hogy az állami garancia eltörlése mellett további lépéseket is tesz a kormányzat, amivel a pénztárak vonzerejét csökkenti.

Reméljük a kétpillérű magyar nyugdíjrendszernek nem az lesz a sorsa, mint a Tacoma-hídnak 1940-ben:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A híd leszakadását a rezonancia jelensége okozta. Minden merev testnek saját rezgései vannak. Ha a külső rezgések olyan frekvenciájúak, ami közel esik a testek sajátrezgési frekvenciájához, akkor lép föl a rezonancia jelensége. A külső rezgés gerjeszti, fölfokozza a sajátrezgés mértékét. A fölfokozás oka az, hogy a külső gerjesztés által az adott rendszerbe egy-egy kitérés ideje alatt bevitt kis energiaadagok fokozatosan összegeződnek és egyre nagyobb rezgési amplitúdót (=kitérést) okoznak. A Tacoma-híd esetében a széllökések frekvenciája a híd sajátrezgési frekvenciája közelébe esett és néhány órai külső gerjesztés ideje alatt hozta olyan mértékű lengésbe a hidat a szél, hogy az leszakadt (Forrás: Wikipedia).

A felhalmozott magánnyugdíjpénztári vagyon kisebbik részét, a nyugdíjbiztosítási alap hiányának kiegyenlítésére fordítja a kormány, jövőre 530 milliárd forintot, 2012-ben 250 milliárd forintot, a többit az államadósság csökkentésére, ami középtávon évi 300-400 milliárddal csökkenti a költségvetés kamatterheit - magyarázta a miniszter. Ezek szerint a kormány nemcsak jövőre, hanem még 2012-ben is folyó kiadásokra költi a nyugdíjvagyon egy részét, ami szintén új részlet a kormány terveiből.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?