Nyugdíjhíd: elég lesz-e két pillér? Videóval

2010. november 23. 14:02

Az előzetes felmérések alacsony érdeklődést mutatnak, ennek ellenére a kormány továbbra is abban hisz, hogy tömegek lépnek át az állami nyugdíjrendszerbe. Matolcsy György tárcavezető a Napi Gazdaság keddi konferenciáján bejelentette, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer fokozatosan megszűnik, a három pillérből, kettő, az állami és az önkéntes marad.

Matolcsy szavai szerint senkit sem kényszerítenek a visszalépésre, ugyanakkor megszűnik a pénztári vagyonokra vonatkozó állami garancia. Napokon belül elkészülhet a visszalépéshez szükséges feltételek megteremtése (elvileg egy külön szerv kezeli majd a visszalépők portfólióját, ám ez az intézmény még nem állt fel, szabályozása sem ismert). Matolcsy hozzátette, hogy sem a belépés, sem a maradás nem lesz kötelező, de mindenkinek nyilatkoznia kell majd az átlépéssel kapcsolatban, vagyis azoknak is, akik mennének, s azoknak is, akik maradnának.

A kormányzati kommunikációból lassan felsejlenek az átléptetési terv részletei. A hírek szerint az állami nyugdíjrendszerbe való átlépés iránti érdeklődés meglehetősen csekély, így az, hogy a pénztártagok aktív magatartására alapozzon a kormányzat, illúzió. Látszólag ugyan ellentmondás van a "szabad választás" és a kötelező nyugdíjpillér megszűnése között, valójában azonban ez feloldható. A megoldás feltehetően az lesz, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztári pillér átalakul egy újfajta önkéntes rendszerré, így arról is nyilatkozni kell, ha valaki az önkéntesbe lép át ("marad"), és arról is, ha az állami rendszert választja. Ha esetleg a kormány nem akarja a passzív tagok pénzét "a nyugdíjtőzsdén" kockáztatni, akkor dönthet úgy, hogy a nem nyilatkozók automatikusan az állami rendszerbe lépnek át. Ezzel a passzívak visszatérítését úgy oldhatja meg, hogy nem kell olyan, jogilag kétes akciókba bocsátkoznia, mint mondjuk az, hogy a maradásról nyilatkozni kell, aki pedig ilyet nem tesz, azt átléptetik. Amennyiben a visszalépés népszerűsége még ezután sem lesz elég magas, akkor várható, hogy az állami garancia eltörlése mellett további lépéseket is tesz a kormányzat, amivel a pénztárak vonzerejét csökkenti.

Reméljük a kétpillérű magyar nyugdíjrendszernek nem az lesz a sorsa, mint a Tacoma-hídnak 1940-ben:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A híd leszakadását a rezonancia jelensége okozta. Minden merev testnek saját rezgései vannak. Ha a külső rezgések olyan frekvenciájúak, ami közel esik a testek sajátrezgési frekvenciájához, akkor lép föl a rezonancia jelensége. A külső rezgés gerjeszti, fölfokozza a sajátrezgés mértékét. A fölfokozás oka az, hogy a külső gerjesztés által az adott rendszerbe egy-egy kitérés ideje alatt bevitt kis energiaadagok fokozatosan összegeződnek és egyre nagyobb rezgési amplitúdót (=kitérést) okoznak. A Tacoma-híd esetében a széllökések frekvenciája a híd sajátrezgési frekvenciája közelébe esett és néhány órai külső gerjesztés ideje alatt hozta olyan mértékű lengésbe a hidat a szél, hogy az leszakadt (Forrás: Wikipedia).

A felhalmozott magánnyugdíjpénztári vagyon kisebbik részét, a nyugdíjbiztosítási alap hiányának kiegyenlítésére fordítja a kormány, jövőre 530 milliárd forintot, 2012-ben 250 milliárd forintot, a többit az államadósság csökkentésére, ami középtávon évi 300-400 milliárddal csökkenti a költségvetés kamatterheit - magyarázta a miniszter. Ezek szerint a kormány nemcsak jövőre, hanem még 2012-ben is folyó kiadásokra költi a nyugdíjvagyon egy részét, ami szintén új részlet a kormány terveiből.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?