14 °C Budapest

Százezreket bukhatnak az autósok a hitelközvetítés szigorításán

2010. szeptember 6. 04:50

Becslések szerint, akár százezrekkel is többet fizethetnek az ősztől, azok, akik autót vesznek, de nem elég körültekintően választanak kereskedést. A forgalmazók többsége ugyanis egy új, szigorúbb törvény miatt csak egyetlen bankkal áll majd kapcsolatban, vagyis nem tud többféle pénzügyi konstrukciót kínálni vevőinek, mint ahogy azt eddig tehette - olvasható a több mint 800 autókereskedéssel kapcsolatban álló CLB-Hitelinfo Kft. előrejelzésében.

Az eddigieknél is gondosabban kell autókereskedést választaniuk ősztől azoknak, akik hitelre szeretnének autót vásárolni, mert egy új jogszabály miatt lesznek olyan autókereskedések, amelyeknél nem lehet majd többféle hitelkonstrukció közül választani. Az új szabályozás értelmében október elsejétől csak azok a kereskedések szerződhetnek több bankkal is, amelyek hivatalosan hitelközvetítővé válnak, precízen fogalmazva független többes ügynöknek regisztráltatják magukat. A rendszerbe való bekerülés évente milliós nagyságrendű plusz költséggel jár majd az autókereskedők számára, ráadásul felsőfokú iskolai végzettséghez is kötött, ezért az amúgy is nehéz helyzetben lévő szektor tagjai nem tudják, vagy nem is akarják teljesíteni a feltételeket. Így sokan a jövőben csak egyetlen bankkal állnak majd kapcsolatban, vagyis annak függő ügynökei lesznek. Ezzel maguk a kereskedők és a náluk autót vásárló ügyfelek is kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.

50 ezer hitelközvetítő országa voltunk! Hányan élik túl a válságot?

Mészáros György a CLB-Hitelinfo Kft ügyvezetője, a lízingszövetség egykori elnöke elmondta, hogy az egyetlen mód, hogy megtudjuk a mi kereskedőnk rendelkezik e választási lehetőséggel a bankok ajánlatát illetően, ha rákérdezünk a vásárláskor. A kereskedőknek kötelességük lesz már a hitelfelvételről való tárgyalás megkezdésekor tájékoztatni a vevőiket, hogy függő, vagy független ügynökök, azaz csak egyetlen pénzintézet ajánlatát ismerik és közvetítik, vagy tudnak kínálni választékot is. Egyértelmű, hogy azoknál a kereskedőknél fognak tudni a vásárlók meggyőződni arról, hogy a hitelkonstrukciójuk kedvező, ahol eléjük tesznek majd néhányat és együtt elemzik azokat. A PSZÁF várhatóan súlyosan büntetni fogja azokat, illetve finanszírozó partnereiket, ahol nem teljes körű felvilágosítást adnak az ügyfeleknek.

Függővé válik sok hitelközvetítő: itt a nyerő terápia

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A máskor rivális kereskedők az új jogszabályról egységesen vélekednek: körülményes és költséges változás, amit a többség nem tud, mások viszont nem akarnak teljesíteni. Egy közelmúltban tartott szakmai konferencián 150 autókereskedő egybehangzóan úgy vélekedett, a kereskedők és a vásárlók számára is független közvetítők bevonása lenne a legjobb megoldás. Az ilyen konstrukció lényege szerint a kereskedők egy hitelközvetítésre jogosult cég alvállalkozóiként működnének, s így megtarthatnák, sőt szélesíthetnék a hitelkonstrukciós választékot is.

A PSZÁF független többes ügynöki rendszerébe való bekerülés és bennmaradás - rendszerhasználati, adattárolási és adatszolgáltatási, illetve felelősségvállalási díj - már az első évben is komoly összeg lehet egy autókereskedő számára, ami a PSZÁF, vagy a cég jövőbeni felelősségbiztosítója egyedi döntése szerint akár növekedhet is. Érthető, hogy ezt a terhet vállalni kevesen akarják. Nekünk ügyfeleknek az új törvény azonban mégis az érdekeinket szolgálja, hiszen az fontos, hogy a piacon különböző kamatszintekkel dolgozó bankok és pénzintézetek ajánlataiból válogatni lehessen egy autó megvásárlásakor, illetve mindezt képzett szakember mutassa be nekünk. Több millió forint hitelt felvételénél ez egyáltalán nem mellékes szempontok - nyilatkozta Németh Péter, a cég kommunikációs vezetője.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?