19 °C Budapest

Már gyerekeink sem láthatják a Sixtus-kápolnát?

MTI
2010. szeptember 3. 14:02

A Sixtus-kápolnát fenyegető veszélyre hívta fel a figyelmet a világ egyik legnagyobb és leglátogatottabb művészeti gyűjteményének igazgatója a Vatikáni Múzeum pénteken kezdődő és október végéig tartó esti nyitvatartása kapcsán.

Nem tűnik biztosnak, hogy Michelangelo freskóit unokáink is látni fogják. Nem kizárt, hogy már gyerekeinknek sem adatik meg, hogy a Sixtus-kápolnát megcsodálják - fogalmazott Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója. Az évente négymillió olasz és főleg külföldi által látogatott múzeum szeptemberben és októberben péntek esténként is nyitva tart, egészen 23 óráig, és ez még több turistát jelent. Paolucci a nyitvatartás meghosszabbítása kapcsán ragadta meg az alkalmat a figyelmeztetésre: túl sok a látogató, miközben a Vatikáni Múzeumnak folyamatos gondozásra van szüksége.

Paolucci a vészkiáltást konkrétumokkal támasztotta alá. A Sixtus-kápolna nagy szabású restaurálása 1980 és 1994 között zajlott, az idei nyári tisztítása során, amikor a szakértők szabályosan leporolták Michelangelo Utolsó ítéletét, azonban kiderült: a látogatók nagy száma miatt megváltozott klímafeltételek és a szennyeződés újabb radikális beavatkozást sürgetnek.

Az igazgató hangsúlyozta: ha a jelenlegi körülmények nem változnak és nem sikerül ideális hőmérsékletet teremteni a Sixtus-kápolnában, illetve kiszűrni a freskókat támadó légköri szennyezést, akkor a jövőbeli generációk nem fogják látni, miként teremtette meg Michelangelo Ádámot. "A mi korunkban már nem vagyunk képesek olyan remekműveket létrehozni, mint annak idején Michelangelo tette, számunkra a kihívást a zseniális elődök alkotásainak megőrzése és továbbadása jelenti. Ezt a fejlett technológia már lehetővé teszi" - nyugtatta meg a Vatikáni Múzeum remekműveiért aggódókat Paolucci.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?