29 °C Budapest

Már gyerekeink sem láthatják a Sixtus-kápolnát?

MTI
2010. szeptember 3. 14:02

A Sixtus-kápolnát fenyegető veszélyre hívta fel a figyelmet a világ egyik legnagyobb és leglátogatottabb művészeti gyűjteményének igazgatója a Vatikáni Múzeum pénteken kezdődő és október végéig tartó esti nyitvatartása kapcsán.

Nem tűnik biztosnak, hogy Michelangelo freskóit unokáink is látni fogják. Nem kizárt, hogy már gyerekeinknek sem adatik meg, hogy a Sixtus-kápolnát megcsodálják - fogalmazott Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója. Az évente négymillió olasz és főleg külföldi által látogatott múzeum szeptemberben és októberben péntek esténként is nyitva tart, egészen 23 óráig, és ez még több turistát jelent. Paolucci a nyitvatartás meghosszabbítása kapcsán ragadta meg az alkalmat a figyelmeztetésre: túl sok a látogató, miközben a Vatikáni Múzeumnak folyamatos gondozásra van szüksége.

Paolucci a vészkiáltást konkrétumokkal támasztotta alá. A Sixtus-kápolna nagy szabású restaurálása 1980 és 1994 között zajlott, az idei nyári tisztítása során, amikor a szakértők szabályosan leporolták Michelangelo Utolsó ítéletét, azonban kiderült: a látogatók nagy száma miatt megváltozott klímafeltételek és a szennyeződés újabb radikális beavatkozást sürgetnek.

Az igazgató hangsúlyozta: ha a jelenlegi körülmények nem változnak és nem sikerül ideális hőmérsékletet teremteni a Sixtus-kápolnában, illetve kiszűrni a freskókat támadó légköri szennyezést, akkor a jövőbeli generációk nem fogják látni, miként teremtette meg Michelangelo Ádámot. "A mi korunkban már nem vagyunk képesek olyan remekműveket létrehozni, mint annak idején Michelangelo tette, számunkra a kihívást a zseniális elődök alkotásainak megőrzése és továbbadása jelenti. Ezt a fejlett technológia már lehetővé teszi" - nyugtatta meg a Vatikáni Múzeum remekműveiért aggódókat Paolucci.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?