Magyarország legkisebb városai - Itt a lista!

Pénzcentrum
2010. május 8. 07:02

A Pénzcentrum összeállította hazánk legkisebb lélekszámú városainak toplistáját. Magyarország tíz legapróbb városa közül mindegyik kisebb, mint egy átlagos méretű nagyközség, a rangsor első helyezettjének népességszáma pedig az ezer főt is alig haladja meg. Kimondani is furcsa, hogy a tíz város összlakossága még a húszezer főt sem éri el!

Mindössze 17.241 ember él Magyarország tíz legkisebb városi rangú településén. Ez a létszám kevesebb, mint Mátészalka összlakossága, mely lakosság alapján a 76. legnagyobb településnek számít itthon. Budapestet és másik 23 megyei jogú várost nem számítva a magyar városok átlagos népessége nagyjából 10,5 ezerre rúg, amely hozzávetőlegesen tízszer több, mint a legkisebb hazai város, Pálháza népessége.

 Sosem találnád ki, hol fizetjük a legmagasabb vízdíjat...Kattints!

Nem állja meg a helyét az az állítás, hogy a legkisebb városi rangú települések földrajzilag koncentráltan helyezkednek el az országban. Hárman közülük az ország gazdaságilag előnyösebb helyzetben lévő területein, Nyugat-Magyarországon - Zala és Vas megyében - találhatóak, hárman pedig a legszegényebb, keleti megyékből - Borsod-Abaúj-Zemplénből és Szabolcs-Szatmár-Beregből - kerültek fel a legkisebbek listájára. Rajtuk kívül két somogyi, egy tolnai és egy Pest megyei település szerepel a felsorolásban.

Hogyan lehet egy településből város?

A várossá nyilvánítás szabályait Magyarországon a területszervezési törvény rögzíti. Eszerint a nagyközségek képviselőtestületeinek legkésőbb - az általános önkormányzati választások évének kivételével - minden év január 31-éig kell a várossá nyilvánítási kezdeményezésüket az illetékes miniszterhez benyújtaniuk. A miniszter ezután a településtudomány, a közgazdaságtan, a közigazgatás- és műszaki tudományok, az országos önkormányzati érdek-képviseleti szervezetek, a KSH képviselőjéből és más szakemberekből álló - legfeljebb 15 tagú - bizottságot kér fel a kezdeményezés értékelésére. A bizottság értékelésének figyelembe vételével a miniszter május 31-éig tesz javaslatot a köztársasági elnöknek, aki június 30-ig határoz a települések várossá nyilvánításáról.

Milyen szempontok szerint válogatnak?
A nagyközség képviselőtestületének többek között a nagyközség fejlettségét, térségi szerepét kell bemutatnia várossá nyilvánítási kezdeményezésében. Ezen kívül ki kell térni a nagyközség infrastrukturális fejlettségére, a gazdasági aktivitásra és a foglalkoztatottság bemutatására. Be kell mutatni a nagyközség településszerkezetét, arculatát, fejlesztési koncepcióit, és a település térséget is ellátó intézményeit, valamint a nagyközség szellemi-, kulturális-, sportéletét.


A három legkisebb város

A 3. legkisebb (Igal - 1243 fős népesség)

A Somogy megye keleti határánál található Igal, nem csak az ország egyik legkisebb, de egyben legfiatalabb városa is. A település 2009. július 1-jétől kapta meg a városi rangot. A KSH 2009. január 1-jei adatai alapján mindössze 1241-en élnek a településen.

A település honlapján a "falutörténet" menüpont alatt elérhető várostörténete szerint a helység nevéről először 1193-ból vannak írásos emlékeink. Ezt követően XIII. századból még csak faluként említik a források, azonban két évszázaddal később már mezővárosként merül fel a neve.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az igali fürdőben


Igal jelenleg Külső-Somogy - vagyis Somogy megye észak-keleti részének - legjelentősebb települése. A település fejlődősét főként az 1940-es években felfedezett termálvíz, és az erre a 60-as években ráépült gyógyfürdő alapozta meg. A fürdő ma is kiemelt jelentőséggel bír Igal gazdasági életében. A város legnagyobb foglalkoztatója a Pannon Fornetti Kft., amely több mint 100 embert foglalkoztat. Jelentős munkaadónak számít még az önkormányzat, de sokan járnak be a 25 kilométerre fekvő Kaposvárra is dolgozni.

A 2. legkisebb (Őriszentpéter - 1198 fős népesség)

Őriszentpéter Vas megye nyugati részén a felsőszölnöki magyar-szlovén-osztrák hármashatár közelében fekszik. A lakossága a 2009-es KSH adatok szerint 1198 fő, mely 82-vel kevesebb az önkormányzat honlapján szereplő 2005-ös lélekszámhoz képest.

A Zala folyó partján fekvő város legrégebbi emléke a XIII. század elején épült Római Katolikus Plébániatemplom. A templom védőszentje Szent Péter apostol, akinek a nevét a település neve is őrzi.

A város rendezvénykínálata egész évben kiemelkedő. Több őrségi településsel összefogva kerül megrendezésre Pünkösdkor a Virágzás Napjai programsorozat, június utolsó hétvégéjén pedig az Őrségi Vásár fogadja az idelátogatókat. Augusztusban rendezik meg a Hétrétország szerek és porták fesztiválját, ahol a nyitott portákon a vendégek a régi eszközök bemutatójától a méhészeten, gidanézésen, fazekasságon át a dödöllekészítésig sokféle érdekességgel találkozhatnak. Említésre érdemes még a minden év szeptemberében megrendezésre kerülő Őrségi Nemzetközi Vadpörköltfőző Verseny, melyen magyar, szlovén és osztrák résztvevők mérik össze tudásukat.

A legkisebb város (Pálháza - 1062 fős népesség)

Pálháza az ország legészakibb városa, egyben lakosság szempontjából Magyarország legkisebb városa is. Mindössze alig több mint ezren, egészen pontosan 1062-en lakják. Megdöbbentő adat, hogy Budapesten, az Árpád-híd budai lábának közelében, az 1970-ben épült, Faluházként becézett 884 lakásos paneltömböt nagyjából háromszor ennyien, több mint háromezren lakják.

Az 1320-as években alapított Pálháza népessége mellett területileg sem mondható nagynak. Mindössze 6,75 négyzetkilométeres kiterjedésének köszönhetően népsűrűsége a kisvárosok között viszonylag magasnak számít.

A város talán leghíresebb nevezetessége az 1888 óta működő kisvasút, mely Magyarország legrégebbi erdei kisvasútja. A vonat minden évben az áprilistól októberig tartó időszakban a 9,3 kilométeres pályáján egy óra alatt szállítja végig utasait.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?