15 °C Budapest

Nem ülhet tovább a Vatikán az euróin!

2010. július 23. 14:02

A Vatikáni Bank 2002 óta bocsát ki euró érméket, melyek azonban eddig csak gyűjtők számára volt elérhetők. Az EU azonban most arra kötelezte a pápai államot, hogy fizetési eszközként, névértéken is forgalmazzák az eurót.

Először használják fizetési eszközként a vatikáni ötvencentest, amin XVI. Benedek arcképe található. Az elmúlt nyolc évben ugyanis kizárólag gyűjtők számára volt elérhető a kibocsátott három vatikáni érmesorozat.

Az EU azonban egy tavalyi megállapodás értelmében arra kötelezte a pápai államot, hogy az érmék legalább 51 százalékát névértékén forgalmazza, így a szent szék múlt héten elkezdte fizetőeszközként használni az ötvencenteseit. Ezzel egy időben engedélyezték azt is, hogy a korábbi mennyiség kétszeresét bocsássa ki a Vatikáni Bank.
Mostantól sem lesz egyszerű azonban fellelni a kuriózumnak számító érméket, mivel egyedül a Vatikán falain belül, a helyi üzletekben, benzinkutakon fizetik ki velük a visszajárót, ráadásul egyszerre legfeljebb két érmét adhatnak belőle az eladók.

A vatikáni euróérmék ritkaságuk miatt valóságos unikumnak számítanak világszerte a gyűjtők között: akár névértékük ötvenszeresét is megadják értük.

Az első sorozat 2002-től 2005-ig került kiadásra. Ezek mindegyikén II. János Pál pápa, egykori vatikáni államfő arcképe látható, Európa 12 csillagjával és a "Citta' del Vaticano" (Vatikánváros) felirattal körülvéve.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A második sorozat, amit igen kis számban adta ki a Vatikáni Bank, még kelendőbb volt, igen rövid időn belül szétkapkodták, ma már az érmegyűjtők legféltettebb kincse. Ezen a sorozaton az államfői posztot ideiglenesen betöltő bíboros címere látható.

A 2006 áprilisában kibocsátott harmadik sorozaton XVI. Benedek pápa és a "CITTÀ DEL VATICANO" felirat látható. A portrétól jobbra a "2006" évszám és az "R" verdejel, balra a tervező monogramja, a "DL" van feltüntetve.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?