23 °C Budapest

Horvátországi nyaralás: busszal olcsóbb lehet

2010. június 16. 11:32

A statisztikák szerint összességében több mint 50%-kal nőtt az I. negyedévben a külföldre induló hazai buszjáratok utasszáma, ezzel az időszak során minden negyedik utazó busszal vett részt a nemzetközi utasforgalomban. A folyamatosan növekvő igények kielégítésére az Orangeways az idén elsősorban észak-déli irányban indít új járatokat: A Belgrádot, illetve Krakkót célzó, márciusban indult járatok után májustól már a horvát tengerpart nagyobb üdülővárosaiba is eljuthatunk a narancssárga buszokon.

A KSH adatai szerint a tavalyi első negyedévhez képest 2010 első három hónapjában több mint 50%-kal nőtt azok száma, akik külföldi útjukhoz autóbuszt vettek igénybe. Az idei első negyedévben már az összes utas 25%-a vett autóbuszt igénybe külföldi útjaihoz, szemben a tavalyi hasonló időszakban kimutatott 19%-kal. Mindez különösen annak fényében jelentős elmozdulás, hogy a távolabbi, főként Európán kívüli célpontok esetében a repülőgépnek továbbra sincsen alternatívája. 600-800 kilométernél rövidebb európai utak esetében azonban egyre inkább igen.

Nemzetközi személyszállításban részt vevő utasok száma (Hazai adatok, első negyedév, ezer fő) Forrás: KSH Gyorstájékoztató, 2010. május 26.


A piaci tendenciákkal egybevágnak az Orangeways tapasztalatai is.

"Április végére a nemzetközi járataink forgalma már elérte a tavalyi első félévben tapasztalt mértéket" - tájékoztat Kovács Miklós, az Orangeways vezérigazgatója. A hazai komfortbusz szolgáltató cég várakozásai szerint az idei utazási főszezonban várhatóan tovább nő majd az autóbuszok részaránya a nemzetközi közlekedésben, ami két tényezőnek is köszönhető: egyrészt a háztartások jövedelmi helyzete miatt a külföldi nyaralást tervezők nagy része továbbra is a környező országokba igyekszik, amelyek egyre több pontja érhető el könnyen és kényelmesen ezzel az eszközzel. Másrészt az adatfelvétel időszakát még nem érintette légiközlekedésben azóta jelentős bizonytalanságot fenntartó izlandi vulkán sem, amely sokakat a szárazföldi közlekedés, így a kézenfekvő alternatívát jelentő komfortbuszok felé fordított.

Újabb nyaralóhelyeket érnek el a komfortbuszok

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Az igényeket felismerve az idei szezonra különösen az észak-déli irányú járatainkat fejlesztettük - számol be a legújabb lépésekről Kovács Miklós. "Az eddig főként nyugat-európai és erdélyi célpontjaink mellé az idén Krakkó és az immár vízummentesen látogatható Belgrád is bekerült. Májustól pedig komfortbuszaink elérik Dalmácia fő üdülőhelyeit, így az isztriai városokat, illetve Zadart, ©ibeniket, Splitet, sőt Makarskát is."

Mindeközben tovább nőtt az érdeklődés az Orangeways nyugat-európai járatai iránt is, ennek köszönhetően például az eddigi napi három helyett immár négy buszt is indít a társaság Prága, illetve Berlin felé.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?