2 °C Budapest

Horvátországi nyaralás: busszal olcsóbb lehet

2010. június 16. 11:32

A statisztikák szerint összességében több mint 50%-kal nőtt az I. negyedévben a külföldre induló hazai buszjáratok utasszáma, ezzel az időszak során minden negyedik utazó busszal vett részt a nemzetközi utasforgalomban. A folyamatosan növekvő igények kielégítésére az Orangeways az idén elsősorban észak-déli irányban indít új járatokat: A Belgrádot, illetve Krakkót célzó, márciusban indult járatok után májustól már a horvát tengerpart nagyobb üdülővárosaiba is eljuthatunk a narancssárga buszokon.

A KSH adatai szerint a tavalyi első negyedévhez képest 2010 első három hónapjában több mint 50%-kal nőtt azok száma, akik külföldi útjukhoz autóbuszt vettek igénybe. Az idei első negyedévben már az összes utas 25%-a vett autóbuszt igénybe külföldi útjaihoz, szemben a tavalyi hasonló időszakban kimutatott 19%-kal. Mindez különösen annak fényében jelentős elmozdulás, hogy a távolabbi, főként Európán kívüli célpontok esetében a repülőgépnek továbbra sincsen alternatívája. 600-800 kilométernél rövidebb európai utak esetében azonban egyre inkább igen.

Nemzetközi személyszállításban részt vevő utasok száma (Hazai adatok, első negyedév, ezer fő) Forrás: KSH Gyorstájékoztató, 2010. május 26.


A piaci tendenciákkal egybevágnak az Orangeways tapasztalatai is.

"Április végére a nemzetközi járataink forgalma már elérte a tavalyi első félévben tapasztalt mértéket" - tájékoztat Kovács Miklós, az Orangeways vezérigazgatója. A hazai komfortbusz szolgáltató cég várakozásai szerint az idei utazási főszezonban várhatóan tovább nő majd az autóbuszok részaránya a nemzetközi közlekedésben, ami két tényezőnek is köszönhető: egyrészt a háztartások jövedelmi helyzete miatt a külföldi nyaralást tervezők nagy része továbbra is a környező országokba igyekszik, amelyek egyre több pontja érhető el könnyen és kényelmesen ezzel az eszközzel. Másrészt az adatfelvétel időszakát még nem érintette légiközlekedésben azóta jelentős bizonytalanságot fenntartó izlandi vulkán sem, amely sokakat a szárazföldi közlekedés, így a kézenfekvő alternatívát jelentő komfortbuszok felé fordított.

Újabb nyaralóhelyeket érnek el a komfortbuszok

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Az igényeket felismerve az idei szezonra különösen az észak-déli irányú járatainkat fejlesztettük - számol be a legújabb lépésekről Kovács Miklós. "Az eddig főként nyugat-európai és erdélyi célpontjaink mellé az idén Krakkó és az immár vízummentesen látogatható Belgrád is bekerült. Májustól pedig komfortbuszaink elérik Dalmácia fő üdülőhelyeit, így az isztriai városokat, illetve Zadart, ©ibeniket, Splitet, sőt Makarskát is."

Mindeközben tovább nőtt az érdeklődés az Orangeways nyugat-európai járatai iránt is, ennek köszönhetően például az eddigi napi három helyett immár négy buszt is indít a társaság Prága, illetve Berlin felé.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem