Kongatják a vészharangot az autókereskedők

Pénzcentrum
2010. május 25. 10:02

Kormányzati segítségre várnak a magyarországi gépjármű-kereskedők. Mint mondják, állami beavatkozás nélkül tízezer munkahely kerülhet veszélybe. A regisztrációs adó felső határának leszállítását és a feketekereskedelem visszaszorítását szeretnék elérni.

A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (Gémosz) és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) is egyetért abban, hogy minél gyorsabb kormányzati beavatkozásra van szükség a személyautó-értékesítési piacon, ennek hiányában ugyanis idén mintegy 10 ezer állás kerülhet veszélybe - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Gablini Gábor a Gémosz elnöke.

Az érdekvédelmi tömörülések a halasztott áfafizetés szabályainak újragondolását kérik a kormánytól, mivel ez a lehetőség csaló vállalkozásoknak ad teret autók adófizetés nélküli importjára. Emellett az ügyeskedők, feketén működő szervizek kiszűrése érdekében az alkatrészek eredetét is szabályozni kellene - vélik az Gémosznál.

A nagy értékű autók külföldi forgalomba helyezését elkerülendő a regisztrációs adó jelenleg hárommillió forint feletti felső határát pedig 1,2 millió forintra szállítanák le a hazai autókereskedők. Ezzel a lépéssel akár 10%-ot is meghaladó mértékkel lehetne csökkenteni egy-egy nagy értékű kocsi regisztrációs adóval növelt bruttó árát, így a hazai kereskedők versenyképesebbek lehetnének az európai piacon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?