11 °C Budapest

Kiüresedett autószalonok: a dolgozóktól is megváltak

Pénzcentrum
2010. május 21. 09:32

Több száz bezárt autószalon, több ezer elbocsátott munkavállaló és több tízezer fizetésképtelen ügyfél - ezek jellemzik a hazai járműkereskedelmet, ami még mindig katasztrofális helyzetben van - írja a Népszabadság.

Tavaly hétezer embert kellett elbocsátani a márkakereskedésekben és autószervizekben dolgozók közül, de várhatóan idén is folytatódni fognak a leépítések. A korábbi években még hatvanezer embert foglalkoztató ágazat létszáma tavaly tízezerrel csökkent, míg az autószalonoké 1100-ról 800-ra zsugorodott - közölte Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke.

Az első négy hónapban eladott tizennégyezer új autó 52 százalékos esést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. A GÉMOSZ rendet szeretne az autójavító ágazatban, ezért szakmai konzultációt kezdeményeznek az új kormánnyal, hogy felszámolják a feketén működő autószervizeket. Azt várják, hogy az új kormány csökkentse öt százalékra az áfát, mérsékelje a regisztrációs adót és hogy a szakhatóságok szigorúbban ellenőrizzék az illegális bontókat és alkatrész-forgalmazókat.

A bedőlt autóhitelesek száma is drasztikusan megemelkedett: míg a válság előtt negyedévente 3-5 ezer autót adtak vissza hitelesek, addig tavaly már havonta 2-3 ezer volt a számuk. A fizetésképtelen ügyfelek eközben több milliárd forintos nagyságrendű biztosítási csalását követnek el - közölte Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára. Lévai szerint a húszszázalékos minimális előleg reális követelmény, ám a futamidő maximalizálása már nem biztos hogy indokolt.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem