15 °C Budapest

Szafarizz a Hortobágyon! 2 milliárdos fejlesztés a Nemzeti Parknak

2010. március 26. 15:02

Mintegy 2 milliárd forint összértékben nyert támogatást fejlesztésekre a Hortobágyi Nemzeti Park a Regionális Operatív Program keretében. A beruházások során helyreállítják az egyedülálló négygémű kutat, megépül a hortobágyi csárdaútvonal és a halastavi turisztikai kerékpárút, kibővül a halastavi kisvasút és a hortobágyi vadaspark.

A projektekhez az önerőt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium biztosítja. A fejlesztések fő célja a nemzeti park programkínálatának színesítése, bővítése, a turizmus fellendítése és a turisztikai szezon meghosszabbítása.

"2009-ben közel 10%-kal növekedett 2008-hoz képest a hazai nemzeti parkok regisztrált látogatóinak száma. Ez a látogatószám növekedés figyelemre méltó a hazai turizmus szemszögéből is, 2009-ben ugyanis a gazdasági-pénzügyi válság következtében, a korábbi növekedést követően, csökkent a belföldi vendégforgalom. A nemzeti parki látogatók száma ezzel szemben, 2007 és 2008 után, amikor 14-15%-os látogatószám emelkedés volt mérhető, továbbra is dinamikusan növekszik, ami a bővülő programkínálatnak és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhető. 2009-ben ökoturisztikai célokra összesen mintegy 4,5 milliárd forint összegben ítéltek meg támogatást. A nemzeti parki fejlesztéseknek komoly munkahelyteremtő hatásuk is van." - mondta el sajtótájékoztatón Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter péntek délután a Hortobágyi Látogatóközpontban.

A Hortobágyi Nemzeti Park közel 2 milliárd forint összértékű támogatást nyert fejlesztésekre a Regionális Operatív Program keretében. A projektekhez az önerőt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium biztosítja. A fejlesztések fő célja a nemzeti park programkínálatának színesítése, bővítése, a turizmus fellendítése és a turisztikai szezon meghosszabbítása.

 

Fotó: hnp.hu


Tematikus csárdaútvonal a Hortobágyon keresztül

A projekt során 535 millió forintból 2010 nyarára a Hortobágy település központjában fekvő Nagycsárda, a Kadarcsi és a Meggyes csárda rekonstrukciója valósul meg, és újra felépül az egyedülálló négygémű kút. A Hortobágyi Nagycsárda fejlesztése során felújítják és átalakítják a meglévő épületet, több épületet elbontanak a csárdakertben és parkosítanak. A Kadarcsi csárdában múzeumot és interaktív kiállításokat alakítanak ki. A Hortobágyi Panoptikum kiegészítéseként elkészül egy számítógépes animáció, ahol a digitálisan rögzített panoptikum jelenet részese lehet a látogató, miután a helyiségben elhelyezett kamera segítségével magát a képbe illeszti. A Kadarcsi csárdában lehetőség lesz korhű öltözékbe bújni, a vendégek felpróbálhatják a pásztorok, betyárok ruháit, a subát, a gubát, és a szűrt, megtapasztalhatják a kalodát, a bilincseket. A Meggyes csárdában lecserélik a nádtetőt, valamint külső helyreállító munkákat végeznek.

A Hortobágyi Halastavi kisvasút továbbfejlesztése és új ökoturisztikai attrakciók létrehozása

A fejlesztés során 500 millió forintból 2010 őszére a halastavi kisvasút eredeti pályájának rekonstrukciója valósul meg a jelenlegihez folytatólagosan kapcsolódó 1,1 km-es szakaszon. A már meglévő sínpályát nagyobb teherbírásúra cserélik, hogy az utazás biztonságosabbá és kényelmesebbé váljon. A halastavak legvadregényesebb részén több pallóút épül, amelyek bemutatják a területre jellemző élőhelyeket, és átfogó képet nyújtanak a halastavak vízvilágáról. A bemutató terület további látványelemekkel is bővül: jól álcázott leshelyekkel, etetőszigettel. "Híres madarászok nyomán" címmel emlékhely és madárgyűrűző állomás kialakítását tervezik a kisvasút indítóállomásánál. A kisvasút az új fejlesztés keretében - a sínpálya kb. egy kilométeres meghosszabbításával - eléri a legbelső, "Kondás" tavat, amely a darvak hagyományos éjszakázó helye. A kisvasút tervezett végállomásánál fogadó épület, egy 8 méter magas járószintű megfigyelő torony, 430 méter pallóút és új betekintők épülnek. Megfelelő infrastruktúra kiépítésével lehetővé válik, hogy a látogatók a tó partjáról szemlélhessék a darvak gyülekezését. A kisvasút rekonstrukciója és további fejlesztése lehetővé teszi, hogy a turisták a védett területekre is beléphessenek és csökkenti a látogatók által kiváltott környezetterhelést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Hortobágyi Vadaspark fejlesztése

A beruházás során 472 millió forintból 2010 őszére a Hortobágyi Állatparktól induló 3,8 km hosszú szilárd burkolatú turisztikai feltáró út épül a vadasparkhoz. Kiépül egy gépkocsitároló, bővítik a vadaspark bemutatóhelyeit, röpdéket, kifutókat alakítanak ki. A terület egyedülálló adottságai lehetővé teszik egy olyan szafarival kombinált turisztikai vadaspark kialakítását, amely Magyarországon unikális vonzerőt jelent. A látogató speciálisan kialakított, óránként induló gépjárművel jut el a vadasparkba, miközben keresztülhalad a nagypatások területén. A gépjármű üléseibe beépített audio guide rendszer segítségével már útközben érdekes információk hallhatók a parkról és az ott élő élőlényekről. A program showeleme a látványetetés, melyet naponta egyszer tartanak meg a farkasoknál és a ragadozó madaraknál. A program része a bemutatótermi kiállítás, ahol magyarázó szöveg segítségével lehet megismerkedni a Hortobágy eredeti élővilágával.

Hortobágy-Halastavi turisztikai kerékpárút építése

A projekt során 416 millió forintból kerékpárút épül Hortobágy község és a halastavi bemutató terület között. Ez a kerékpárút szakasz a Balmazújváros-Hortobágy kistérség kerékpárút tanulmányterv részét képezi. A tervezett 8,25 km hosszú kerékpárút Hortobágy település központjából, a Pásztormúzeum előtti térről indulva - a Víziszínpad mögött elhaladva - a Hortobágy folyón átívelő fahídon keresztül Mátára vezet, ahonnan az erdei iskola érintésével, Kungyörgyön át a Hortobágy-halastavi bemutató területre érkezik. A kerékpárút mentén esőbeállókat, pihenőpadokat, hulladékgyűjtőket helyeznek el, végpontjánál kerékpártárolót építenek. A beruházás része a Borsósi-halastó területén egy 100 méter hosszúságú pallóút, illetve egy 5 méter magas les építése. Kerékpárkölcsönzésre a nemzeti park látogatóközpontjában lesz lehetőség. A projekt jelenleg elbírálás alatt van, még nem született végleges támogatási döntés.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?