Megoldás a kátyú-problémára: a németek eladják őket!

2010. március 5. 13:02

A kátyú nem csak hazánkban okoz komoly problémát az autósoknak, de a tőlünk nyugatra lévő országokban, így Németországban is, ahol az idei kemény téli zimankó még az ottani kikezdhetetlen utakat is tönkretette. Egy türingiai település azonban egyedi megoldást talált a költséges problémára: szponzoráltatja a lyukakat.

A téli hó Európa nagy részén már elolvadt, amit azonban maga után hagyott, nem mindenhol okoz örömet. Berlinben például most kerültek elő a szilveszterkor eldobált tűzijátékok maradványai, melyek néhol hegyeket alkotnak összesöprés után, de rengeteg kutyapiszok is hátramaradt olvadás után a járdákon.

Ami azonban ezeknél sokkal bosszantóbb, és költségesebb is, az a rengeteg újonnan keletkezett kátyú. A TÜV Rheinland német biztonság felügyeleti szerv becslései szerint országszerte az utak 30-40 százaléka komoly károkat szenvedett az idei tél során - írja a Spiegel magazin.

Sajnos számos önkormányzatnak nem is maradt pénze, hogy az egész télen át tartó közút karbantartás, sózás, takarítás után ezeket a kátyúkat is betömje. A keletn-német Türingia tartományban található Niederzimmern település vezetője azonban egyedi ötlettel állt elő: szponzorokat keres az utakon található lyukak betöméséhez, akik 50 eurós hozzájárulás fejében saját nevükkel ellátott "ex-kátyúhoz" jutnak, méghozzá dísztáblával ellátva.

Niederzimmern polgármestere egy német rádiónak adott interjújában elmondta, az érdeklődés számottevő, és örül, hogy az emberek igyekeznek a közösség érdekében is jót tenni.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?