28 °C Budapest

Tizenöt év kéne a teljes kátyúmentesítéshez

2010. január 21. 09:32

Az országos közúthálózat kétharmadán a burkolat állapota nem felel meg az előírásoknak. A felújítások forintmilliárdokat emésztenek fel, a jelenlegi ütemben mégis 15-20 év kellene minden út rendbetételéhez.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. január elején mintegy 50 ezer kátyút tartott nyilván az autópályák nélkül 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton. Ami nem is olyan sok, ha figyelembe vesszük, hogy a szélsőséges decemberi időjárás kedvezett az úthibák kialakulásának - naponta 1000-1500 keletkezett. A statisztikák azt mutatják: az autósok kilométerenként egy-két gödörrel találkozhatnak. A volán mögül viszont ennél sokkal többet látni - írta a Népszabadság.

Utoljára tavaly októberben mérték fel a közútkezelők az állami utak állapotát. Az Országos Közúti Adatbank (OKA) adatai szerint a közúthálózat több mint felén, 15 810 kilométeren rossz a burkolat. Ezenfelül van még mintegy 3423 kilométer, amelynek minősége nem felel meg az előírásoknak. A tűrhető - közepes - osztályzatot az utak ötöde, 6094 kilométer kapta meg. Megfelelő állapotban csupán 1388 kilométert, az utak kevesebb mint öt százalékát találták a szakértők. A jó minősítést pedig 2717 kilométer, a hálózat kilenc százaléka érdemelte ki. Az ellenőrzést csak 82,4 kilométer közút kerülte el.

A legtöbb, 1472 kilométer rossz útja Szabolcs-Szatmár-Bereg, a legkevesebb, 447 kilométer Heves megyének van. Jó útból viszont Pest megyében van a legtöbb - igaz, az autósok itt is csak 340,8 kilométeren roboghatnak zavartalanul.

A magyar utak túlkorosak: a hálózat átlagéletkora negyven év, a burkolatoké pedig meghaladja a húsz évet. A szakaszok többségének legfelső burkolatrétegét utoljára 20-25 éve újították fel. Ez egy évtizeddel több a többnyire alkalmazott aszfaltburkolatok elvárható élettartamánál.

Kátyúbúl 2007-ben 450 ezret szüntettek meg a közútkezelők. Ez akkor 4,3 milliárd forintba került. Egy évvel később 575 ezer kátyút kellett betömni az állami közutakon, mintegy hatmilliárd forintért. Tavaly pedig már 6,3 milliárd forintot költöttek 740 ezer ilyen úthiba felszámolására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Új Magyarország fejlesztési terv regionális operatív programja (ROP) keretében 50 milliárd forintot használtak fel 73 projektben 180 útszakasz 1100 kilométerének felújítására. Tavaly év végéig ebből 159 szakasz 1003 kilométerét átadtak a forgalomnak. További 21 útszakasz 76 kilométere a tervek szerint az idén tavasszal készül el. Emellett az elmúlt két évben az Útpénztár 30,5 milliárd forintjából 950 kilométer fő- és mellékutat építettek át, hatmilliárd forintot pedig 151 közúti híd felújítására költöttek.

A két év alatt felújított kétezer kilométernyi út nem kevés. Ha azonban az utak rendbetételének üteme nem változik, a Magyar Közút (vagy utódszervezete) még 15-20 év múlva is az úthálózat ma meglévő hibáinak kijavításán dolgozik majd. Márpedig egyelőre nincs garancia arra, hogy a kormány a következő években többet költhet az ország útjaira. A ROP keretében 2009-2010-re összesen 1300 kilométer mellékút felújítását tervezik. A 2013-ig tartó akciótervben mintegy 200 milliárd forint felhasználásával számolnak. Ezt fejelhetik meg az Útpénztár forrásai. Ezekről azonban egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy az idén tavasszal nyolcmilliárd forintból 600 kilométeren javítanák az utak burkolatát, és az év végéig 1,6 milliárd forintot fordítanak 30 híd felújítására.

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 11:21