23 °C Budapest

181 milliárd forint uniós pénz forog kockán

Pénzcentrum
2010. március 5. 08:02

Áprilistól leállhatnak a négyes metró kivitelezésének munkálatai ugyanis előfordulhat, hogy nem lesz, aki műszaki ellenőrként a vállalkozók teljesítését igazolja, a számlákat és kifizetéseket jóváhagyja, vagy ami ennél is sokkal fontosabb, a munkák minőségét és biztonságát ellenőrzi - áll a DBR Metro közleményében.

Lebonyolító mérnök szervezet nélkül maradhat a 4-es metró építése 2010. áprilisától, miután a teendőket ellátó Eurometro 2012-ig szóló szerződésének első szakaszra vonatkozó pénzügyi kerete a projekt elhúzódása és a velejáró többletmunkák következtében március végén kimerül. A szerződés 2006-os megkötésekor az első szakasz tervezett véghatárideje ugyanis 2010 közepe volt.

A DBR hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében tett szerződésmódosítási kezdeményezését a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) február elején elutasította. A testület nyílt közbeszerzési eljárást írt elő, többek között azért, mert ez felelne meg maradéktalanul az EU versenyjogi kívánalmainak.

A DBR ugyanakkor arra hivatkozik, hogy a mérnök szerződése ugyanakkor része az EU támogatási keretből korábban kikerült 11 szerződésnek, így e szerződés az elszámolhatóság szempontjából nem releváns, ellenben a kötelező mérnökszervezet hiánya, és emiatt a munkák felfüggesztése veszélybe sodorhatja a teljes, 181 milliárd forintos támogatást.

A projekt jelenlegi - 60% feletti - készültsége mellett a munkák felfüggesztésének a beruházás továbbvitelére beláthatatlan szerződéses és többletköltség következményei lehetnek - hívja fel a figyelmet a DBR Metro Projekt Igazgatóság.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?