21 °C Budapest

Gigantikus sorokat okozhat a nullásjegy!

Pénzcentrum
2010. február 24. 08:47

A március 1-jétől bevezetésre kerülő nullásjegy zsúfoltságot okozhat a jegypénztáraknál, és a buszok indulását is lelassíthatja - írja a Népszabadság.

Az ötféle jogosultság szerint díjmentesen utazók március 1-től csak a megfelelő jogcímen kiállított nullás jeggyel szállhatnak vonatra, helyközi autóbuszra. A szolgáltatók azonban az adatok teljes feldolgozására még nem készültek fel.

A MÁV-Start és a Volán-társaságok készülnek is a rohamra. A vasútnál azt ígérik, plusz pénztárakat nyitnak, és ha kell, a sorban állást mozgó jegyárusokkal is próbálják majd lerövidíteni. De a nagy pályaudvarokon esetenként a peronkapuknál is lesz az új jegyfajtából.

Értékesítését a vonataival 680-700 vasútállomást kiszolgáló MÁV-Start is csak 218 gépesített pénztárában tudta megoldani. Ezek nyitva tartási idején kívül, illetve a többi állomáson vonatra szállók a jegyvizsgálótól kérhetik a nullás jegyet.

A Volán-társaságok járataira a regisztrációs jegyek jelentős hányadát az autóbusz vezetők adják majd ki. Ami azzal jár, hogy a díjmentesen utazók kiszolgálása minden megállóban hosszabb ideig tart majd.

Az érvényesség első napját követő napon éjfélig érvényes regisztrációs jegyek a vasútnál az interneten és telefonon is megrendelhetők lesznek, de csak ha helyjegyet, vagy InterCity pótjegyet is vásárol az illető.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A regisztrációs jegy nem névre szól, így kiváltása után más is felhasználhatja, ha azonos jogosultság alapján illeti meg őket az ingyenutazás.

Nem kell regisztrációs jegyet váltaniuk az utasoknak a MÁV-Start vonataira a főváros közigazgatási határán belül. De a vasút a nemzetközi menetjeggyel utazóktól sem kéri majd az új jegyfajtát

EZT OLVASTAD MÁR?