15 °C Budapest

Sokkoló visszaesés! Csak 123 darab Suzukit vettek januárban

Pénzcentrum
2010. február 2. 09:17

2010 első hónapjában összesen 3 565 új személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 51%-kal alulmúlta a tavalyi számokat. Az adatok még sokkolóbbak, ha hozzátesszük, hogy 2008 januárjában még 14 300 új gépkocsi gurult ki a szalonokból - írja a Népszabadság.

Eladási adatok

Januárban összesen 2970 új személyautót (ami 50%-os visszaesésnek felel meg), 595 kishaszonjárművet (54%-os csökkenés) és 45 nehézteherkocsit (37%-os mínusz) helyeztek forgalomba. A márkák listáját összességében a Ford, a személyautóknál a Volkswagen vezeti, a korábbi évtizedekig első Suzuki 123 darabbal csak a 9. helyen áll. A legkeresettebb modell januárban a Skoda Octavia volt.

További elbocsátásokra kell számítani

A 2009-es 5 ezer fős leépítés után idén hasonló méretű elbocsátásokra lehet számítani a járműpiacon. Az ágazatban közvetlenül 35 ezren, az azt kiszolgáló javító- és alkatrész-forgalmazó cégeknél további 35 ezren dolgoztak. A piac visszaesése, a szalonbezárások és a leépítések miatt tavaly 5 ezer munkavállalót kellett elküldeni.

A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz ) elnöke, Gablini Gábor szerint idén tavaszig további 5 ezer fővel csökken az állomány, és az év második felében is további munkahelyek megszűnésével lehet számolni.

Mi várható 2010-ben?

Úgy tűnik, hogy az idei év sem lesz könnyebb. Lezárultak a készletet kisöprő akciók, melyekkel némi pluszjövedelemre lehetett szert tenni, de hozzá kell tenni, hogy tavaly minden 4. autót külföldiek vásároltak meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Gablini Gábor 2010-re 50 ezer személyautó és talán 8 ezer haszonjármű eladásával számol

A januári visszajelzések szerint a Gémosz-tagok 98%-ánál alig van megrendelés, ami februárra is nagyon rossz számokat vetít előre. Más szakmai egyesületek 3500-4000 darabos előrejelzésével szemben a gépjármű-márkakereskedők ennél kevesebbel kalkulálnak. Talán márciusban várható némi élénkülés, mert sok cég és magánszemély tavaly elhalasztotta beszerzéseit.

A korábbi hitelezési politikát már évekkel ezelőtt kritizálta a Gémosz, mert veszélyesnek tartotta a 120 hónapos futamidőket, az önrész nélküli hiteleket. A 10 éves futamidőkkel bebetonozták az ügyfeleket, akik így nem tudnak kiszállni a régi autójukból, hogy azt újra cseréljék.

Eltűntek a hitelre vásárlók

A vevők többsége a 3-5 millió forintos árkategóriából választ, van olyan márka, ahol kizárólag készpénzfizetéssel történik az adásvétel. A piaci átlag most 90% körül van, míg korábban pont ekkora volt a hitelre vásárlók aránya.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem