18 °C Budapest

Sokkoló visszaesés! Csak 123 darab Suzukit vettek januárban

Pénzcentrum
2010. február 2. 09:17

2010 első hónapjában összesen 3 565 új személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 51%-kal alulmúlta a tavalyi számokat. Az adatok még sokkolóbbak, ha hozzátesszük, hogy 2008 januárjában még 14 300 új gépkocsi gurult ki a szalonokból - írja a Népszabadság.

Eladási adatok

Januárban összesen 2970 új személyautót (ami 50%-os visszaesésnek felel meg), 595 kishaszonjárművet (54%-os csökkenés) és 45 nehézteherkocsit (37%-os mínusz) helyeztek forgalomba. A márkák listáját összességében a Ford, a személyautóknál a Volkswagen vezeti, a korábbi évtizedekig első Suzuki 123 darabbal csak a 9. helyen áll. A legkeresettebb modell januárban a Skoda Octavia volt.

További elbocsátásokra kell számítani

A 2009-es 5 ezer fős leépítés után idén hasonló méretű elbocsátásokra lehet számítani a járműpiacon. Az ágazatban közvetlenül 35 ezren, az azt kiszolgáló javító- és alkatrész-forgalmazó cégeknél további 35 ezren dolgoztak. A piac visszaesése, a szalonbezárások és a leépítések miatt tavaly 5 ezer munkavállalót kellett elküldeni.

A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz ) elnöke, Gablini Gábor szerint idén tavaszig további 5 ezer fővel csökken az állomány, és az év második felében is további munkahelyek megszűnésével lehet számolni.

Mi várható 2010-ben?

Úgy tűnik, hogy az idei év sem lesz könnyebb. Lezárultak a készletet kisöprő akciók, melyekkel némi pluszjövedelemre lehetett szert tenni, de hozzá kell tenni, hogy tavaly minden 4. autót külföldiek vásároltak meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Gablini Gábor 2010-re 50 ezer személyautó és talán 8 ezer haszonjármű eladásával számol

A januári visszajelzések szerint a Gémosz-tagok 98%-ánál alig van megrendelés, ami februárra is nagyon rossz számokat vetít előre. Más szakmai egyesületek 3500-4000 darabos előrejelzésével szemben a gépjármű-márkakereskedők ennél kevesebbel kalkulálnak. Talán márciusban várható némi élénkülés, mert sok cég és magánszemély tavaly elhalasztotta beszerzéseit.

A korábbi hitelezési politikát már évekkel ezelőtt kritizálta a Gémosz, mert veszélyesnek tartotta a 120 hónapos futamidőket, az önrész nélküli hiteleket. A 10 éves futamidőkkel bebetonozták az ügyfeleket, akik így nem tudnak kiszállni a régi autójukból, hogy azt újra cseréljék.

Eltűntek a hitelre vásárlók

A vevők többsége a 3-5 millió forintos árkategóriából választ, van olyan márka, ahol kizárólag készpénzfizetéssel történik az adásvétel. A piaci átlag most 90% körül van, míg korábban pont ekkora volt a hitelre vásárlók aránya.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?