Hová tűnt 16.000 Suzuki vevő?

Pénzcentrum
2010. január 4. 14:35

A Suzukinak a magyar autópiac 2009-ben tapasztalt mélyrepülése ellenére is sikerült megőriznie piacelsőségét a személygépjárművek értékesítésében, 8112 forgalomba helyezett gépjárművel.

Nem csupán a 2009-es évet nyerte meg belföldön a Suzuki, de 13 egymást követő évben sikerült megtartania piacvezető helyét. A személygépkocsi-értékesítésben elért 13,48%-os piacrésszel a tavalyi évben a Suzuki ismét megelőzte versenytársait.

A teljes képhez hozzá tartozik
Bár a Suzuki megőrizte vezető pozícióját, és a legkeresettebb autómárka maradt Magyarországon, de az átlagosnál jobban esett a piaci részesedése itthon. Míg tavaly 24 864 darab Suzukit adtak el hazánkban, addig idén már csak 8112 darab talált gazdára, vagyis a vevők kétharmada eltűnt a piacról.

Az átlagosnál valamivel nagyobb értékesítési zuhanás annak köszönhető, hogy a válság hatására inkább az alacsonyabb kategóriájú autók kereslete csökkent. Emellett az sem kedvez a Suzukinak, hogy a személygépkocsi eladási számokat a kishaszongépjármű forgalomnál jobban sújtotta a válság. Utóbbi kategóriában "csupán" 50%-os volt a visszaesés, viszont a japán márka az előbbi kategóriában érintett, a teljes autópiaci tortát, pedig a két kategóiában együttesen szokták vizsgálni.

Bár a magyar személygépjármű-piac hatalmas - közel 60%-os - visszaesést produkált 2009-ben, úgy tűnik, a vásárlók mindezek ellenére is leginkább a Suzuki gépkocsikat részesítették előnyben az év során, ahogyan ezt a márka regisztrált értékesítési számai is jelzik, összesen 8112 Magyarországon eladott autóval. Ezek közül a legnépszerűbbek a Magyar Suzuki által Esztergomban gyártott, belföldi piacra szánt modellek: 2209 eladott Splash, 3084 SX4 és 2480 Swift. A Magyar Suzukinál készült autók mellett természetesen Japánból érkező modelleket is értékesítettek a hazai piacon, éves szinten összesen 339 darabot, közöttük Grand Vitarákat és Jimnyket is.

A magyar vásárlók hűségének köszönhetően, akik a "Mi autónk" szlogen alapján a Suzukikat valóban sajátjuknak tekintik - ezt az értékesítési adatok is alátámasztják -, a márka immár 13 éve töretlen sikerrel őrzi piacvezető helyét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az összes Magyarországon értékesített Swift, SX4, Splash modell a Magyar Suzuki Zrt. gyártósoráról gördült le (kivéve az importált SX4 sedan modelleket), ahol a 2009-es évben több mint 180 ezer gépkocsi készült a hazai és az európai exportpiacokra.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45