6 °C Budapest

Teszt beszél: mit tud egy jó ablaktörlő?

2010. január 25. 05:55

Az őszi, de főként a téli időszak beköszöntével különösen nagy hangsúlyt kapnak az ablaktörlő lapátok. Az autósok többsége nem fordít rájuk túl sok gondot, pedig, ha jobban belegondolunk, az időjárástól függően, bizonyos körülmények között elengedhetetlenek a biztonságos közlekedéshez. A német autószövetség szakértői most ezt a gyorsan kopó terméket tesztelték, lássunk, milyen eredménnyel!

Az ablaktörlők viszonylag kevés odafigyelést igényelnek nyáron, télen viszont annál nagyobb problémát okozhatnak. Egy kis odafigyeléssel persze a legtöbb galiba elkerülhető. Soha ne használjuk például az ablaktörlőt jégkaparóként használni. Szintén nem tanácsos a szélvédőhöz fagyott lapátokat elindítani, mert könnyen leszakadhat róluk lapátél. Ilyenkor állítsuk le a motort, és hókaparóval, jégoldó sprayvel tisztítsuk meg a szélvédőt, és szedjük le a lapátokról is a fagyott jeget.

Ha mindezekre nem figyelünk oda, bizony nem fog úgy működni az ablaktörlőnk, mint új korában. Foltos szélvédő például arra utal, hogy az ablaktörlő kar nem fejt ki kellő nyomást, ezért nem tud megfelelően, egyenletesen tisztítani.

A homályos szélvédő esetén legtöbbször mindössze annyi a probléma, hogy valami szennyeződés maradt a törlőpengén, de előfordulhat az is, hogy elferdült a nagyobb nyomás következtében, esetleg a fokozott igénybevétel, időjárási viszonyok miatt megkeményedett a lapát.

Amikor akadozik, vagy túl zajos a működés, szintén a penge megkeményedése, vagy elferdülése lehet a hibás. Csíkos felületű szélvédőnél szintén a törlőpenge elrepedésére, elszakadására kell gyanakodni, amit egyszerűen ki lehet cserélni.

Persze az ablaktörlő lapátok általában évente, a téli hónapok elmúltával mindenképp cserére szorulnak, mivel már csíkosan törölnek, nehezen birkóznak meg az esővel, maszatolnak. Nem mindegy azonban, hogy már két hónap után jelentkeznek ezek a problémák, vagy csak egy évad megszolgálása után. Többek között ezt is tesztelték a német autószövetség (ADAC) szakértői.

Mit mutatott a teszt?

A vizsgálat során öt darab hagyományos, azaz csuklós, vagy más néven kengyeles ablaktörlőt, valamint öt darab újabb típusú csuklómentes, más néven aero-ablaktörlőt vették górcső alá.A pontok kiosztása számos kritérium szerint történt, többek között az élettartam szerint, a termékhez járó használati utasítás érthetősége, a könnyű összeszerelhetőség alapján, hogy mennyiben jelent balesetveszélyt az utasra, összeszerelőre, esetleg a járműre nézve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Használat közben megvizsgálták, hogy újonnan, illetve mesterséges koptatás után, valamint mínusz 8, illetve plusz 20 fok közötti hőmérsékleten hogyan működik a termék.

A teszt nyertese a Bosch-Aerotwin ablaktörlője volt, ami minden kritérium szerint a legtöbb pontot kapta az összes közül. A második helyen szintén egy csuklómentes típus, az SWF Visioflex végzett, egyedül a bronzérmes Bosch-Twin Spoiler tudta a hagyományos ablaktörlőként felvenni a versenyt a lapos ablaktörlőkkel.

Ami az árakat illeti, a legrosszabb értékelést a legolcsóbb termék kapta, az első helyezettnél azonban akad drágább is, méghozzá meglehetősen rossz minőséget produkálva. Az ár alapján tehát nem lehet feltétlenül a minőségre is következtetni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm