3 °C Budapest

Az olcsóbb néha jobb: górcső alatt a navigációs rendszerek

2009. december 10. 05:55

A német autószövetség (ADAC) idén is letesztelte a piacon kapható navigációs eszközöket, méghozzá azonos gyártó alapkészülékeit, és prémium modelljeit összehasonlítva. Az eredmények alapján nem biztos, hogy megéri horribilis összegeket költeni utóbbiakra.

A teszt során az derült ki, hogy az alapmodellek ugyan szerényebb kialakításúak, és a külcsínt tekintve valóban gyengébbek, azonban az alapvető funkciók tekintetében lényegében nem múlják alul a drágább, prémium kategóriákat.

Utóbbiak meglehetősen nagy szórást mutattak: a prémium kategóriában a Mio Moov Spirit V505TV modell igen gyenge minősítést kapott, főként a menü felépítését kritizálták az ADAC szakértői. A NavGear GT 50T gyengeségei között a műholdas csatlakozás során jelentkező problémákat említették, míg az a-rival NAV-PN43 az összes kritérium tekintetében mindössze kielégítő minősítést kapott, és a kijelző erős vibrálása miatt még külön le is pontozták. A többi gyártó prémiumkategóriás modelljei olyan minőséget, illetve plusz funkciókat tudtak felmutatni, amely alapján valóban megérik pénzüket.

A Navigon 8410-es típus erősségei közé sorolták azt a tulajdonságát, hogy alagutakban, továbbá az utak állapotát illetően is kitűnő információkat tud szolgáltatni, ,míg a Medion gyártmánynál a programozható gyorsmenü teszi leginkább felhasználóbaráttá a készüléket.

A teszt során gyengébb minősítést kaptak azok a készülékek, amelyek nem rendelkeztek Traffic Message Channel (TMC) technológiával, vagyis forgalmi adatok jelzésére nem képesek. Külön figyelembe vették azt is az ADAC tesztelői, hogy a navigációs eszköz hogyan helyezhető el az autóban, vagyis mennyire zavarja a vezetőt a kilátásban, forgalomra koncentrálásban. Szintén zavaró lehet, ha a készülék antennája visszatükröződik a szélvédőben, ezért a legjobb, ha fekete az antenna, vagy be van építve a készülékbe.

Nem tanácsos a mobil navigációs eszközöket túl közel helyezni a kormányhoz, hiszen egy váratlan mozdulattal könnyen leverhetjük, de igaz ez a sebességváltóra, és a légzsákra is, amely ha esetleg kinyílik, szintén tönkreteheti a készüléket.

Ha tapadókoronggal rögzíthető a készülék, ügyelni kell rá, hogy nagyobb hőmérséklet ingadozáskor gyengébben tapad, így menet közben akár le is eshet.

Vásárlás előtt érdemes végiggondolni, hogy mire szeretnénk használni a készüléket, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy Európában, vagy egy vidéki kistelepülésen használjuk, hiszen ettől függ, hogy milyen szoftverrel legyen felszerelve a masina, meddig bírja az akkumulátora, milyen extra funkciókra van még szükség, és nem utolsó sorban, hogy milyen mélyen kell majd a pénztárcánkba nyúlni.

A térképszoftver megvásárlása előtt mindig kérdezzünk rá a térképlefedettségre! A legjobb lefedettségi arányok 90% felettiek, míg a 40% körüliek mindössze a főutakat, és a nagyobb települések utca szintű térképeit tartalmazzák. A külföldi országok esetén is nagy eltérések lehetnek.

Nagyon fontos ezen kívül a kijelző mérete és felbontása, valamint az akkumulátor élettartama is.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?