33 °C Budapest

Az olcsóbb néha jobb: górcső alatt a navigációs rendszerek

2009. december 10. 05:55

A német autószövetség (ADAC) idén is letesztelte a piacon kapható navigációs eszközöket, méghozzá azonos gyártó alapkészülékeit, és prémium modelljeit összehasonlítva. Az eredmények alapján nem biztos, hogy megéri horribilis összegeket költeni utóbbiakra.

A teszt során az derült ki, hogy az alapmodellek ugyan szerényebb kialakításúak, és a külcsínt tekintve valóban gyengébbek, azonban az alapvető funkciók tekintetében lényegében nem múlják alul a drágább, prémium kategóriákat.

Utóbbiak meglehetősen nagy szórást mutattak: a prémium kategóriában a Mio Moov Spirit V505TV modell igen gyenge minősítést kapott, főként a menü felépítését kritizálták az ADAC szakértői. A NavGear GT 50T gyengeségei között a műholdas csatlakozás során jelentkező problémákat említették, míg az a-rival NAV-PN43 az összes kritérium tekintetében mindössze kielégítő minősítést kapott, és a kijelző erős vibrálása miatt még külön le is pontozták. A többi gyártó prémiumkategóriás modelljei olyan minőséget, illetve plusz funkciókat tudtak felmutatni, amely alapján valóban megérik pénzüket.

A Navigon 8410-es típus erősségei közé sorolták azt a tulajdonságát, hogy alagutakban, továbbá az utak állapotát illetően is kitűnő információkat tud szolgáltatni, ,míg a Medion gyártmánynál a programozható gyorsmenü teszi leginkább felhasználóbaráttá a készüléket.

A teszt során gyengébb minősítést kaptak azok a készülékek, amelyek nem rendelkeztek Traffic Message Channel (TMC) technológiával, vagyis forgalmi adatok jelzésére nem képesek. Külön figyelembe vették azt is az ADAC tesztelői, hogy a navigációs eszköz hogyan helyezhető el az autóban, vagyis mennyire zavarja a vezetőt a kilátásban, forgalomra koncentrálásban. Szintén zavaró lehet, ha a készülék antennája visszatükröződik a szélvédőben, ezért a legjobb, ha fekete az antenna, vagy be van építve a készülékbe.

Nem tanácsos a mobil navigációs eszközöket túl közel helyezni a kormányhoz, hiszen egy váratlan mozdulattal könnyen leverhetjük, de igaz ez a sebességváltóra, és a légzsákra is, amely ha esetleg kinyílik, szintén tönkreteheti a készüléket.

Ha tapadókoronggal rögzíthető a készülék, ügyelni kell rá, hogy nagyobb hőmérséklet ingadozáskor gyengébben tapad, így menet közben akár le is eshet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vásárlás előtt érdemes végiggondolni, hogy mire szeretnénk használni a készüléket, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy Európában, vagy egy vidéki kistelepülésen használjuk, hiszen ettől függ, hogy milyen szoftverrel legyen felszerelve a masina, meddig bírja az akkumulátora, milyen extra funkciókra van még szükség, és nem utolsó sorban, hogy milyen mélyen kell majd a pénztárcánkba nyúlni.

A térképszoftver megvásárlása előtt mindig kérdezzünk rá a térképlefedettségre! A legjobb lefedettségi arányok 90% felettiek, míg a 40% körüliek mindössze a főutakat, és a nagyobb települések utca szintű térképeit tartalmazzák. A külföldi országok esetén is nagy eltérések lehetnek.

Nagyon fontos ezen kívül a kijelző mérete és felbontása, valamint az akkumulátor élettartama is.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem