16 °C Budapest

Csütörtöktől olcsóbban autópályázhatunk

2009. szeptember 29. 13:32

A nyári turisztikai időszak leteltével, október 1-jétől a csak személyautókra érvényes D1 négynapos autópálya-matricák ára 1530 forintról 1170 forintra csökken. A díjszabás szezonális változásait minisztériumi rendelet szabályozza.


Más országok és külföldi autópálya-társaságok gyakorlatához hasonlóan az autópályákat eseti jelleggel használók számára előnyös, csak a D1-es kategóriában vásárolható négynapos e matricákat szezononként Magyarországon is eltérő áron lehet megvásárolni. A nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami részben a hazánkba látogató külföldieknek, részben pedig a belföldi turizmus élénkülésének köszönhető. A négynapos e-matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint. A díjszabás szezonális változásait a 36/2007. (III.26.) számú GKM rendelet 6.§-a írja elő. Az árcsökkenés az úgynevezett virtuális matricavásárlási lehetőségekre is vonatkozik (internet, SMS, telefonhívás, mobiltelefon + bankkártya).

Az árváltozás az úgynevezett motoros e-matricákat is érinti. A kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-től fél áron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e matricát, amelyet május 1 ei áremelkedés után október 1-től ismét a csökkentett áron, 585 forintért szerezhetnek be. A motoros úthasználati jogosultságot a megszokott módon, tehát az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, viszonteladói hálózatán, illetve az ismert virtuális értékesítési csatornákon (internet, SMS, telefonhívás, bankkártyás fizetés) keresztül lehet megváltani.

Az elmúlt esztendők értékesítési tapasztalatai alapján elmondható, hogy a nyári időszakban - különösen júliusban és augusztusban - az utazók jelentősen több négynapos e-matricát vásárolnak, mint az év fennmaradó időszakában. Az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatai és viszonteladói hálózata 2009. január 1-től szeptember 28-ig több mint 8 millió darab négynapos e-matricát értékesített, ami lényegében megegyezik a tavalyi adattal. Ez az eladások elmúlt öt évben tapasztalható folyamatos emelkedéséhez képest egyértelmű megtorpanásnak számít. Mi több, ha valamennyi e-matrica kategóriát vizsgáljuk, akkor összességében idén 1 százalékos forgalomcsökkenésről beszélhetünk, ami mintegy 3 százalékos bevétel-visszaesést eredményezett. Ez a 2008-as 42,3 milliárd forinttal szemben 2009-ben közel 41 milliárd forintos bruttó összeget jelent az év első kilenc hónapjában.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az autópálya-matricák értékesítését és ellenőrzését 2006. január 1. óta a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK, a korábbi Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság) megbízása alapján végzi. A matricabevételek a KKK által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősítik.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. által kezelt autópályákkal kapcsolatban, autópályára való felhajtás előtt, mobiltelefonon SMS-ben is kérhet aktuális forgalmi információt. Ehhez nem kell mást tenni, mint hogy elküldeni a kiválasztott autópálya kódját (M0, M1, M3, M7) a következő telefonszámra: +36 70 777 4636. A szolgáltatás díjmentes.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?