5 °C Budapest

Ezeket NEM SZABAD kimondani, amikor autót vásárolsz!

Pénzcentrum
2009. december 18. 05:40

Százezreket érhet az álcázott tanácstalanság Az idei évben jelentősen visszaesett az új autók eladása Magyarországon, jövőre az autófinanszírozás változásai a piac további zsugorodását eredményezhetik. Ha valaki mégis újautó vásárlása mellett dönt, annak érdemes elolvasni az alábbi cikket, melyből megtudhatja, hogy mit nem szabad mondani a kereskedő előtt!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"Ez az első szalon, ahová bejöttünk!"

Bármennyire is tapasztalatlan valaki, azért ezt mégsem szabad elárulni a kereskedőnek. Ha valóban még csak most kezdtük a tapogatózást, akkor is inkább tartsuk meg magunkban, különben hogyan is érvelhetnénk azzal, hogy "máshol erre azt mondták, hogy elengedik". Jó, ha látszik rajtunk, hogy tisztában vagyunk vele, hogy az autót máshol is meg tudjuk vásárolni. Esélyt kell adni arra, hogy a kereskedő minél kedvezőbb feltételekkel ajánljon nekünk üzletet.

"Nekem kell ez az autó!"

A rutintalan, de annál buzgóbb autóvásárló már az első mondatával feltárhatja, hogy őt nem érdeklik a részletek, kerül, amibe kerül, neki kell ez az autó és kész. Ezzel szemben sokkal célszerűbb egy kicsit színészkedni és - még ha minden vágyunk is az autó - el kell játszani, hogy gyakorlatilag csak beszaladtunk szétnézni a szalonba, beszélhetünk a kocsiról, de akkor sem nem történik semmi, ha nem jön össze az üzlet, mert ott a régi kocsink, ami megteszi még egy jó darabig.

A kereskedők egyébként olyan egymásra épülő kérdésekkel bombáznak minket, hogy a válaszokból könnyen rájönnek, hogy mit is keresünk, és mit engedhetünk meg magunknak. Nem szabad azonnal feltárni a lapjainkat, hagyjuk a kereskedőt beszélni, vázoljon fel mindent alaposan, mielőtt belemennénk a részletekbe.

Milyen kocsikat lopnak a leginkább Magyarországon? Itt a LISTA!

"Imádom ezt az autót! Itt van nálam a teljes vételár, ha kell, azonnal fizetek!"

Természetes reakció, hogy amikor megpillantjuk a leendő új autónkat a szalonban, akkor öröm és egyfajta kíváncsiság fog el minket, ennek ellenére ajánlatos palástolni az érzelmeinket. Mutassunk érdeklődést, de ne rajongással szabaduljunk be a bemutató terembe, különben könnyen kijátszhatnak minket! Fontos a visszafogottság, mert egy új autó vásárlása egy évekre szóló pénzügyi döntés, nem olyan, mint amikor megkérjük a barátunkat, hogy váltson fel egy tízest két ötösre.

"Nahát! Pont ekkora havi törlesztőrészletre gondoltam!"

Ha a vevő a hitelajánlat hallatán így kiált fel, akkor bizton számíthat rá, hogy a kereskedő a továbbiakban nem fogja magát összetörni azért, hogy kedvezőbb ajánlatot találjon neki. Vezessük egy papíron a tételeket és a végösszegre koncentráljunk először, ne a havi részletekre. Az egyéb tételek (adók, illetéket, költségek) tetemes összegre rúghatnak, melyek között bár akadnak fix összegűek, vagy százalékos mértékben kifejezhetőek, de a vételár terhére azért ezekből is lehet alkudni.

"Szerintem nekem egyik bank sem ad hitelt!"

Ha kedvezőtlen paraméterekkel indulunk neki a hitelfelvételnek, akkor se tegyünk ilyen kijelentést. Hagyjuk a szalon munkatársát dolgozni és arra válaszoljunk, amit kérdeznek. A kereskedők több finanszírozóval is szerződésben állnak, ennek köszönhetően megtalálhatják a ránk szabott megoldást.

"A full-extrás modellt kérem minden kapocsoldó szolgáltatással és kiegészítő garanciával!"

Az új autókra bizonyos kilométerig, illetve évig garancia jár, de ezen felül extra szolgáltatásokat is lehet kérni. Aki ezekre szemrebbenés nélkül rálegyint, hogy jöhet minden, az később kizárja magán annak a lehetőségéből, hogy esetleg ingyen vagy kedvezményesen megkapjon valamit a teljes csomagból. Ilyenek lehetnek bizonyos extrák, az első szerviz, vagy eseti ellenőrzések (az autó téli felkészítése), egyéb kisebb javítások.

Sokba kerülhet az arcoskodás, ezeket ne kérdezd!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?