Gyilkos fenyőfák az autók tetején (sokkoló videóval)

2009. december 9. 13:02

Sokaknak okozhat gondot a karácsonyfa nagyobb távolságokból való hazaszállítása. A német autóklub tanácsaiból kiderül, hogyan szállítsunk biztonságosan fenyőfát a saját kocsinkon, ha nem akarjuk sem a családunk sem a mások életét veszélyeztetni a haza vezető úton.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A közelgő karácsony miatt egyre többen teszik fel maguknak a kérdést, hogy hogyan vigyék haza a megvásárolt fát az otthonába. A vásárlók egy része igyekszik a lakásához legközelebb eső helyen megvenni a karácsonyfát, amit ezután gyalogosan cipelnek haza. Mások egy-egy szép fenyőért akár kilométereket is képesek autózni, és a kisebb fákat a csomagtartóban a nagyobbakat pedig a tetőcsomagtartón szállítják haza.

A német autóklub, az ADAC letesztelte, hogy mi történik abban az esetben, ha nem megfelelően szállítjuk a karácsonyfánkat az autó tetején, az eredmény letaglózó. Az autó tetejéről lezúduló nagyobb fenyőfa az ütközés következtében halálos ütést mérhet még egy távolabb álló gyalogosra is.

A szakemberek tanácsa, hogy a kisebb fákat szállítjuk a csomagtartóban, és amennyiben szükséges, a kilógó csomagot a KRESZ előírásoknak megfelelően jelöljük meg egy piros ronggyal. Nagyobb fenyők esetén pedig használjuk bátran a tetőcsomagtartót, azonban gondosan ügyeljünk a fa lekötözésére, és a rögzítéshez használt eszközökre.

Nagyon fontos, hogy semmiképpen se próbálkozzunk spárgával, gumizsinórral vagy ezekhez hasonló madzagokkal lekötni a fát.  Egy esetleges 50km/h-s sebesség melletti ütközés során ugyanis egy 32 kilogrammos fa mintegy 750 kilogrammnak megfelelő erővel mozdul előre, és garantáltan elszakít minden, nem speciálisan erre a célra kifejlesztett rögzítőt.

Az ADAC munkatársai a tetőcsomagtartón szállításhoz mindenképpen a csomagok rögzítésére tervezett rakományrögzítő hevederek (kamionos szlengben: spanifer) alkalmazását tanácsolják. A fát a csúcsával hátrafele fordítva fektessük fel a tetőcsomagtartóra, az előrecsúszás elkerülése érdekében egy spaniferrel a fa törzsét körbehurkolva rögzítsük a csomagtartóhoz, egy másikkal pedig hátul kössük ki a fenyőfát, így akadályozva meg a fenyő oldalirányú elmozdulását. Végül mindkét rögzítő zsinórt alaposan feszítsük meg a legkisebb mozgásteret adva a rakománynak - adnak iránymutatást a szakemberek.

Amennyiben böngészőjében nem indul a videó, erre a linkre kattintva megtekintheti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20