11 °C Budapest

Gyilkos fenyőfák az autók tetején (sokkoló videóval)

2009. december 9. 13:02

Sokaknak okozhat gondot a karácsonyfa nagyobb távolságokból való hazaszállítása. A német autóklub tanácsaiból kiderül, hogyan szállítsunk biztonságosan fenyőfát a saját kocsinkon, ha nem akarjuk sem a családunk sem a mások életét veszélyeztetni a haza vezető úton.

A közelgő karácsony miatt egyre többen teszik fel maguknak a kérdést, hogy hogyan vigyék haza a megvásárolt fát az otthonába. A vásárlók egy része igyekszik a lakásához legközelebb eső helyen megvenni a karácsonyfát, amit ezután gyalogosan cipelnek haza. Mások egy-egy szép fenyőért akár kilométereket is képesek autózni, és a kisebb fákat a csomagtartóban a nagyobbakat pedig a tetőcsomagtartón szállítják haza.

A német autóklub, az ADAC letesztelte, hogy mi történik abban az esetben, ha nem megfelelően szállítjuk a karácsonyfánkat az autó tetején, az eredmény letaglózó. Az autó tetejéről lezúduló nagyobb fenyőfa az ütközés következtében halálos ütést mérhet még egy távolabb álló gyalogosra is.

A szakemberek tanácsa, hogy a kisebb fákat szállítjuk a csomagtartóban, és amennyiben szükséges, a kilógó csomagot a KRESZ előírásoknak megfelelően jelöljük meg egy piros ronggyal. Nagyobb fenyők esetén pedig használjuk bátran a tetőcsomagtartót, azonban gondosan ügyeljünk a fa lekötözésére, és a rögzítéshez használt eszközökre.

Nagyon fontos, hogy semmiképpen se próbálkozzunk spárgával, gumizsinórral vagy ezekhez hasonló madzagokkal lekötni a fát.  Egy esetleges 50km/h-s sebesség melletti ütközés során ugyanis egy 32 kilogrammos fa mintegy 750 kilogrammnak megfelelő erővel mozdul előre, és garantáltan elszakít minden, nem speciálisan erre a célra kifejlesztett rögzítőt.

Az ADAC munkatársai a tetőcsomagtartón szállításhoz mindenképpen a csomagok rögzítésére tervezett rakományrögzítő hevederek (kamionos szlengben: spanifer) alkalmazását tanácsolják. A fát a csúcsával hátrafele fordítva fektessük fel a tetőcsomagtartóra, az előrecsúszás elkerülése érdekében egy spaniferrel a fa törzsét körbehurkolva rögzítsük a csomagtartóhoz, egy másikkal pedig hátul kössük ki a fenyőfát, így akadályozva meg a fenyő oldalirányú elmozdulását. Végül mindkét rögzítő zsinórt alaposan feszítsük meg a legkisebb mozgásteret adva a rakománynak - adnak iránymutatást a szakemberek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben böngészőjében nem indul a videó, erre a linkre kattintva megtekintheti.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?