Gyilkos fenyőfák az autók tetején (sokkoló videóval)

2009. december 9. 13:02

Sokaknak okozhat gondot a karácsonyfa nagyobb távolságokból való hazaszállítása. A német autóklub tanácsaiból kiderül, hogyan szállítsunk biztonságosan fenyőfát a saját kocsinkon, ha nem akarjuk sem a családunk sem a mások életét veszélyeztetni a haza vezető úton.

A közelgő karácsony miatt egyre többen teszik fel maguknak a kérdést, hogy hogyan vigyék haza a megvásárolt fát az otthonába. A vásárlók egy része igyekszik a lakásához legközelebb eső helyen megvenni a karácsonyfát, amit ezután gyalogosan cipelnek haza. Mások egy-egy szép fenyőért akár kilométereket is képesek autózni, és a kisebb fákat a csomagtartóban a nagyobbakat pedig a tetőcsomagtartón szállítják haza.

A német autóklub, az ADAC letesztelte, hogy mi történik abban az esetben, ha nem megfelelően szállítjuk a karácsonyfánkat az autó tetején, az eredmény letaglózó. Az autó tetejéről lezúduló nagyobb fenyőfa az ütközés következtében halálos ütést mérhet még egy távolabb álló gyalogosra is.

A szakemberek tanácsa, hogy a kisebb fákat szállítjuk a csomagtartóban, és amennyiben szükséges, a kilógó csomagot a KRESZ előírásoknak megfelelően jelöljük meg egy piros ronggyal. Nagyobb fenyők esetén pedig használjuk bátran a tetőcsomagtartót, azonban gondosan ügyeljünk a fa lekötözésére, és a rögzítéshez használt eszközökre.

Nagyon fontos, hogy semmiképpen se próbálkozzunk spárgával, gumizsinórral vagy ezekhez hasonló madzagokkal lekötni a fát.  Egy esetleges 50km/h-s sebesség melletti ütközés során ugyanis egy 32 kilogrammos fa mintegy 750 kilogrammnak megfelelő erővel mozdul előre, és garantáltan elszakít minden, nem speciálisan erre a célra kifejlesztett rögzítőt.

Az ADAC munkatársai a tetőcsomagtartón szállításhoz mindenképpen a csomagok rögzítésére tervezett rakományrögzítő hevederek (kamionos szlengben: spanifer) alkalmazását tanácsolják. A fát a csúcsával hátrafele fordítva fektessük fel a tetőcsomagtartóra, az előrecsúszás elkerülése érdekében egy spaniferrel a fa törzsét körbehurkolva rögzítsük a csomagtartóhoz, egy másikkal pedig hátul kössük ki a fenyőfát, így akadályozva meg a fenyő oldalirányú elmozdulását. Végül mindkét rögzítő zsinórt alaposan feszítsük meg a legkisebb mozgásteret adva a rakománynak - adnak iránymutatást a szakemberek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben böngészőjében nem indul a videó, erre a linkre kattintva megtekintheti.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem