-2 °C Budapest

Autópiac: a kétharmados visszaesés már javulás

2009. december 2. 08:47

A tavaly novemberinél 63 százalékkal kevesebb, mindössze 3689 új személyautó kapott rendszámot Magyarországon a múlt hónapban, az első 11 havi 56 397-es szám pedig 61 százalékos csökkenést jelent - írta a Világgazdaság a JATO Dynamics elemzőcég tegnap megjelent statisztikáira hivatkozva. A piacon ugyanakkor ezzel együtt is némi élénkülés tapasztalható, hiszen az októberi 3590 darabos forgalomba helyezés még 72 százalékos visszaesést jelentett.

Horváth Györgyi, a JATO magyarországi kereskedelmi vezetője azt reméli, hogy decemberben akár négyezerre is emelkedhet az utakra kerülő kocsik száma, és így a forgalomba helyezések száma az idén elérheti a 60 ezret. Csupán emlékeztetőül: 2007-ben 158 628, tavaly pedig 176 978 személykocsi kelt el Magyarországon.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) ugyanakkor régóta hangoztatja, hogy irreális volt a korábbi, 200 ezer körüli éves értékesítési szint, amelyet csak különleges hitelkonstrukciókkal lehetett elérni. Az MGE elnöke, Erdélyi Péter szerint a magyar piac reális felvevőképessége 110-120 ezer darab lenne, ha nem lenne válság. A márkák versenyében figyelemre méltó, hogy novemberben a Suzuki ismét átvette a vezető szerepet a Fordtól.

Ami a haszonjárműveket illeti, a 3,5 tonna alatti kategóriában forgalomba helyezett 842 gépkocsi éppen fele az egy évvel korábbinak, és ugyanilyen arányú piacszűkülést mutat a 11 havi összevetés is. A múlt hónap végéig 9615 kishaszonjármű került forgalomba. Csupán 36 százalékkal marad el a bázistól az a 105 nagyhaszonjármű, amely rendszámot kapott, de a november végéig forgalomba helyezett 855 darab még a felét sem éri el a múlt év azonos időszakában átadott mennyiségnek.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?