Orosz befektető venné meg Hitler limuzinját

2009. november 24. 16:02

Több millió eurót fizetne egy orosz befektető azért az öt tonnás limuzinért, ami feltehetőleg Hitlert fuvarozta a második világháború alatt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nyitott tetejű, Mercedes Benz 770 típusú, 1935-ben gyártott autó többször is gazdát cserélt az utóbbi években, öt másik autóval együtt, melyek mindegyike náci tiszteké volt, többek között Ribbentropé, egyikük pedig az egykori török miniszert, Ismet Inonu-t szállította.

Egy nevét elhallgató orosz befektető most mindegyiket megvásárolná több tízmillió euróért. Egyedül Hitel autóját 4-10 millió euróra taksálják. A korábbi tulajdonosok mindegyike meghalt, míg végül egy észak-németországi gyűjtőhöz kerültek, aki még életben van.

A titokzatos orosz befektető is nemrégiben szerzett tudomást róla, hogy Hitler autója már nem Los Angelesben van, így felkeresett egy német kereskedőt, aki összehozta őt az autó mostani tulajdonosával. Az autónak egyébként minden papírja megvan, még azt is dokumentálták, hogy mindössze egyszer robbant le a Führer alatt, 1939-ben, motorprobléma miatt.

A kocsit 18 mm páncélzat borítja, 40 mm-es golyóálló üvege van, és egy 400 lóerős motor húzza, amely 180 km/órás maximális sebességre képes.

A Daimler egyik vezetője a német Spiegelnek elmondta, hogy némiképp túlzás a járművet Hitler autójának nevezni, hiszen egyrészt látatlanban nem lehet eldönteni az autó származását, másrészt a Führernek személy szerint nem volt autója, a kincstár tulajdonát képzete minden, Hitlert szállító jármű. Összesen egyébként 88 Mercedes 770 típusú autót gyártottak 1938-43 között.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20