20 °C Budapest

"Hitler? Tudom, egy német fociedző volt!" - megdöbbentő válaszok iskolásoktól

2009. november 7. 07:02

Egy a napokban készített felmérés rávilágított a brit diákok katasztrofális történelmi tudására. A válaszadók 5 %-a szerint Adolf Hitler egy német labdarúgócsapat vezetőedzője volt, minden negyedik diák pedig úgy tudja, hogy az Egyesült Államok azért lépett be a háborúba, mert Pearl Harbort atombomba-támadás érte.

A felmérésben kétezer 9-15 év közötti diákot vett részt, a kérdések elsősorban a második világháborúra irányultak. A készítők szerint a legmegdöbbentőbb az volt, amikor a náci vezérre minden huszadik gyerek azt mondta, hogy fociedző, Auschwitzról pedig minden hatodik úgy tudja, hogy az egy második világháborús élménypark(!).

Mindössze a válaszadók fele tudja, hogy mi történt a D-napon, az atombombával, az Egyesült Államok háborús belépésével és Pearl Harborral kapcsolatban pedig teljes a képzavar. A tanulmány készítői szerint a felmérés egyértelműen rámutatott a hiányosságokra, bizonyos kérdésekre adott válaszok egyenesen sokkolták őket. Az oktatási anyagok kiegészítése nem tűr halasztást, mivel a diákok is elismerték, hogy szeretnének többet tudni a világháborúról.

"Ez a generáció az ország az ország jövőjét testesíti meg, ezért nagyon fontos a történelmi ismereteik bővítése. A fiatalok tudják, hogy sokan az életüket áldozták a békéért, de nem tudnak a környékükön egyetlen háborús emlékműről sem. A londoni elleni átfogó német bombázási hadműveletre (The Blitz) azt hiszik, hogy a háború utáni rend kialakítását jelenti, a Holocaust sokak szerint a háborút lezáró közös nagy népünnepély volt" - mondta a felmérés koordinátora.

Az emlékek ápolása mellett a fiatal generáció képzésére is többet kell fordítani, amiben segítséget nyújthat "Az ő múltjuk a te jövőd" névre keresztelt oktatási program. A fiatalok egy részének fogalma sincs, hogy az egyes ünnepnapokhoz milyen események kapcsolódnak és ezen változtatni kell. Az iskolák felkérték a még élő veteránokat, hogy csatlakozzanak a képzési programhoz és a saját háborús tapasztalataikat osszák meg a fiatalokkal.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?