15 °C Budapest

Eladó Hitler szülőháza: 600 milliót is kaphat a tulajdonos + fotó

2009. november 5. 12:02

Helyi ingatlanközvetítők véleménye szerint akár 600 millió forintért is eladható a ház, ahol Adolf Hitler meglátta a napvilágot. A helyiek azonban nem szeretné, hogy szélsőségesek zarándokhelyévé váljon az épület és a település.

Eladná a tulajdonosa a felső ausztriai Braunau am Inn egy központi helyén álló házát, ami az elmúlt száz évben - sok más funkciója mellett - történetesen Hitler szülőháza is volt. A város polgármestere, hogy biztosan megakadályozza a szélsőséges csoportok tulajdonszerzését, legszívesebben megvásárolná az épületet. Az önkormányzatnak azonban nem állnak rendelkezésére ilyen méretű szabad források, ezért a szövetségi államtól várnak támogatást az ingatlanvásárláshoz - írja a Daily Mail.

Hitler szülőháza Braunau am Innben - Forrás: Daily Mail


A kétemeletes, alig 200 négyzetméteres alapterületen fekvő ház még mindig a földszinti fogadónak is nevet adó Pommer család birtokában van. 1889-ben a későbbi diktátor szülei a fogadó felett béreltek egy szobát a családtól. Azóta a ház kívül és belül is teljesen megújult, és a Hitler család helyisége sem emlékeztet már semmiben sem a 120 évvel ezelőtti állapotára.

Az épületet Martin Bormann az Anschluss után röviddel nemzeti emlékhellyé alakíttatta. A rezsim bukása után fanatikusok egy csoportja az amerikai csapatok megérkezése előtt kísérletet tett a ház felrobbantására, de nem jártak sikerrel. Eredeti tulajdonosához, a Pommer családhoz végül 1952-ben került vissza az építmény, és azóta több funkciót is betöltött. Többek közt volt városi könyvtár, iskola és bank is, míg végül egy fogyatékosok gondozásával foglalkozó intézet vette használatba a felső két emeletet.

A tulajdonos azért határozott az eladás mellett, mert az intézet hamaroson egy modernebb épületbe fogja költöztetni a betegeket, a család leszármazottja, Gelinde Pommer pedig nem kívánja a megüresedő házzal járó terheket felvállalni. Az épületet még nem hirdette ugyan meg, de ingatlan közvetítők véleménye szerint busás összeget, mintegy 600 millió forintnak megfelelő eurót lehet érte kapni. Az eladási tervek azonban még változhatnak, hiszen a város - amellett, hogy a vételárat is megpróbálja összekalapozni - buzgón vizsgálja az osztrák jogszabályokat annak érdekében, hogy megakadályozza a ház magánszemélyeknek történő értékesítését.

Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?