13 °C Budapest

Autósok! - Figyelni kell holnap

2009. október 29. 08:21

Holnap teszi közzé tizennégy biztosító a 2010-re vonatkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáit - igaz, a kampány során közülük egy társaság, a Wabard, nem köthet új szerződéseket. Az új díjakkal - az előző évekhez hasonlóan - a független biztosítási alkuszok kalkulátorain keresztül ismerkedik majd meg a hazai autósok zöme, akik december elsejéig dönthetnek arról, hogy eddigi biztosítójuknál maradnak, vagy máshol kötnek szerződést. A Független Biztosítási Alkuszok Szövetsége (FBAMSZ) szerint az idén akár valamivel kevesebben is válthatnak kötelezőt, mint tavaly. Az új törvényi szabályok jó része még nem érinti a jelenlegi kampányt, az újdonságok zöme pedig egyértelműen az ügyfeleknek kedvez - írja az FBAMSZ ma kiadott sajtóközleménye.

Az új szabályozás legfontosabb pontjait az alábbi cikkekben mutattuk be:

2009.10.28 09:57
Figyelj! - Erről beszél most minden autós

2009.10.16 12:07
Autósok, figyelem! - Íme az új rendszer 12 pontja

A most induló kampányt utolsónak csak a régi szabályok alkalmazása miatt nevezhetjük: az autósok 85-90 százaléka jövőre is novemberben fog dönteni a következő évi kötelezőjéről, és az aktuális autóvásárlási statisztikákból kiindulva legalább 5-6 évig változatlan marad a kampány hevessége. - oszlatja el az idei kampányt övező félreértéseket Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. - A néhány, már most bevezetett újdonság egyértelműen ügyfélbarát változtatás: a kártörténeti igazolás beszerzéséig a biztosítók az ügyfél által jelzett bonusz-fokozat alapján kötnek majd szerződést. Az autósokat pedig csak március 1-jét követően büntethetik a rendőrök, ha nincsen befizetve a biztosításuk. Ezzel talán az idén végre elmarad a hagyományos csekkmizéria.

További, elsősorban cégeket érintő változás, hogy minimum öt autó esetében lehet csak flottakedvezményt alkalmazni, és azt is csak abban az esetben, ha az üzemben tartó valamennyi autó esetében ugyanaz a jogi személy.

Az autósok csaknem kétharmada alkusz segítségével vált
A kötelező kampányban az idén is kulcsszerepet játszanak a független alkuszok - különösen a bárhonnan elérhető internetes szolgáltatást kínáló biztosításközvetítők. Ezek előnyei:

- Az összes biztosító ajánlatát percek alatt összehasonlító kalkulátorokat használhat az autós az alkuszok portáljain, irodáiban

- Az alkuszi kalkulátorok legtöbbször közvetlenül a biztosítók tarifáló programjaival állnak kapcsolatban, így ezekben az esetekben a pontos számításért az adott biztosító a felelős. Ha viszont az alkuszi díjkalkuláció bizonyul tévesnek, az alkusz állja a különbözetet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- Célszerű olyan alkusz szolgáltatását igénybe venni, aki nem csupán az ár, hanem a szolgáltatás minősége szempontjából is tanácsokkal segíti az ügyfelet. Felhívja a figyelmet például arra, hogy mely biztosító kínál - esetleg valamivel magasabb díjért - előfinanszírozást kiváltó aktív kárrendezést.

- A független biztosítási alkuszok a szerződéskötés során az adminisztrációs teendők jó részét elvégzik, káresemény felmerülésekor pedig szükség szerint a kárügyintézésben is közreműködnek.

A legfontosabb határidők

A biztosítók holnapi közzétételeit követően egy-két napon belül elérhetővé válnak az új adatokkal feltöltött alkuszi díjkalkulátorok is.

- Az ügyfeleknek december 1-jéig van lehetőségük felmondani régi szerződésüket - ellenkező esetben automatikusan az eddigi szerződésük él tovább.
- Az új biztosítás megkötésére december 31-éig van mód, igaz, ezt a legtöbben a korábbi szerződés felmondásával párhuzamosan már novemberben megteszik.
- Az új szerződés első díjrészletét az új szabályozás szerint legkésőbb március 1-jéig kell befizetni.

Papp Lajos tapasztalatai szerint a legtöbben az utolsó napokban váltanak, célszerű lehet azonban már a hónap közepén döntést hozni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm