Kiemelten figyeli a felügyelet a kgfb-piacot

Pénzcentrum
2009. október 27. 11:33

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) - a korábbi évekhez hasonlóan - az átszerződési időszakban és azt követően is kiemelten felügyeli majd a piaci szereplők lépéseit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkező járművek száma 2008 végén 3,9 millió volt Magyarországon, közülük 2,6 millió személyautó. Az állomány a 2007-es évhez képest összességében 3,4 százalékkal növekedett. Elsősorban a 1150-3000 cm3 közötti személygépkocsik, a 350 cm3 feletti motorkerékpárok és a 2 tonnánál kisebb tehergépkocsik száma növekedett. A biztosítók közül ötnek 90 százalék feletti, személyautókból álló kgfb-állománya van, másoknál a többiekhez képest jóval magasabb a tehergépkocsik aránya.

A kármentes ügyfelek már 2002-ben elérhették a legmagasabb, bónusz 10-es (B10) díjbesorolási kategóriát. A 2008 decemberi adatok szerint a teljes személyautó-állomány mintegy 35 százaléka B10-es, mintegy 23 százaléka A0-as bónuszfokozatú volt, míg a maluszos járművek aránya minimális (1,6%). E mutatók részben a biztosítói nyilvántartások korábbi hibái, részben a piacszerzés miatt nem pontosan tükrözik az elmúlt másfél évtized változásait. A Felügyelet fokozott ellenőrzései elősegítik a rendszer szabályos működését és a valós állapot kialakítását.

A kgfb-üzletág bruttó díjbevétele 2008-ban az állomány növekedése ellenére csökkent, s mintegy 129,5 milliárd forint volt. 2008-ban az egy szerződésre jutó díj 5,9 százalékkal csökkent 2007-hez képest (35 254 forintról 33 177 forintra), aminek egyik oka, hogy az állományban az alacsonyabb díjú járművek száma nőtt. 2008-ban nőtt az egy kárra jutó kárfelhasználás is (2,2%), eközben csökkent a kárgyakoriság. 2008-ban az egy kárra jutó kárfelhasználás 488502 forint volt. A tavalyi kárgyakoriság (tárgyévi károk száma/átlagos állomány db) 4 százalék volt, a korábbi évekhez képest kedvezőbben alakult, s ez európai viszonylatban is jónak mondható. A veszélyközösség szempontjából a "legrosszabbak" a trolibuszok, a vontatók és a 80 férőhelynél nagyobb buszok. A személyautóknál a kárgyakoriság arányosan növekszik a motor térfogatának nagyságával.

A magyar piacon általában és az Európai Unió tagállamainak többségében is a kgfb veszteséges üzletágnak számít. A hazai biztosítók eredményét tekintve jelentős javulás kezdődött 2005-től. A piac tavalyi 14 (MÁV ÁBE nélküli) szereplője közül 7 ért el nyereséget az üzletágban, akadt példa azonban a bruttó díjra vetítve 40 százalékosnál nagyobb veszteségre is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2009 I. félévében a Felügyelethez érkező biztosítási panaszok 53 százaléka (711 db) volt kgfb-vel kapcsolatos panasz. A panaszok zöménél a biztosító vagy a biztosításközvetítő ügyviteli vagy eljárási hibáját kifogásolták.

Az elmúlt években a Felügyelet több, a piac biztonságos működését elősegítő lépést tett, az ellenőrzéseken, határozatokon túlmenően ajánlás, vezetői körlevél, módszertani útmutató kiadásával. A Felügyelet fokozott figyelemmel kíséri a biztosítók 2009. október 30-án meghirdetendő kgfb-tarifáit, megalapozatlannak tűnő díjajánlat esetén a hatóság azonnal megteszi a szükséges lépéseket.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?