Feltámadhat a magyar buszgyártás

Pénzcentrum
2009. szeptember 25. 08:47

Újjáéledhet a magyar buszgyártás. A kiöregedett, közel 9000 darabos hazai buszállományt a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt ugyanis alaposan meg kell fiatalítani -írja a Napi Gazdaság.

A hazai buszok felújításának és cseréjének előkészítése már elkezdődött. A cserére és felújításra egy sor hazai cég pályázhat - feltéve, ha összefognak, s így nagyobb eséllyel tudnak versenyre kelni a külföldi cégekkel.

Fórián István személyében egy miniszterelnöki megbízott koordinálja azt a munkát, amely az állomány megújítását készíti elő. Fórián István a Napi kérdésére elmondta, már látni biztató jeleket.

A néhány évtizede még jelentős méretű hazai buszgyártás szakmai és fejlesztési bázisa még mindig adott, sőt a felújításhoz és cseréhez több kisebb méretű gyár rendelkezik kapacitással. Számításai szerint a hazai cégek - Kravtex, NABI, Csabametál, Alfa - évi 1000-1500 busz gyártására képesek, ami azt jelenti, hogy ennek teljes kihasználása esetén akár rövid időn belül le lehetne cserélni az átlagosan 16 éves budapesti és 10 éves vidéki buszokat.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem