19 °C Budapest

Feltámadhat a magyar buszgyártás

Pénzcentrum
2009. szeptember 25. 08:47

Újjáéledhet a magyar buszgyártás. A kiöregedett, közel 9000 darabos hazai buszállományt a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt ugyanis alaposan meg kell fiatalítani -írja a Napi Gazdaság.

A hazai buszok felújításának és cseréjének előkészítése már elkezdődött. A cserére és felújításra egy sor hazai cég pályázhat - feltéve, ha összefognak, s így nagyobb eséllyel tudnak versenyre kelni a külföldi cégekkel.

Fórián István személyében egy miniszterelnöki megbízott koordinálja azt a munkát, amely az állomány megújítását készíti elő. Fórián István a Napi kérdésére elmondta, már látni biztató jeleket.

A néhány évtizede még jelentős méretű hazai buszgyártás szakmai és fejlesztési bázisa még mindig adott, sőt a felújításhoz és cseréhez több kisebb méretű gyár rendelkezik kapacitással. Számításai szerint a hazai cégek - Kravtex, NABI, Csabametál, Alfa - évi 1000-1500 busz gyártására képesek, ami azt jelenti, hogy ennek teljes kihasználása esetén akár rövid időn belül le lehetne cserélni az átlagosan 16 éves budapesti és 10 éves vidéki buszokat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55