Vasút: 50 fős forgalom alatt megszüntetnék az állomásokat

Pénzcentrum
2009. augusztus 31. 08:32

A menetrendi koncepció életbelépésével biztosan szűnnek meg vasútvonalak jövőre. A karcsúsítás célja, hogy hatékonyabb rendszer működjön, ennek jegyében pedig a vasút prioritása csak az országos hálózatban marad meg - írja a Napi Gazdaság.

A menetrendi koncepció szerint a legfontosabb stratégia, hogy az országos és regionális menetrend 2010-től különváljon. Az országos hálózatban ennek alapján jelentősebb változás nem várható, azt továbbra is központilag rendeli meg a közlekedési tárca.

A regionális közlekedésben számítani kell arra, hogy több helyen buszjáratok váltják fel a vonatot. A koncepció kimondja: a vasútnak a minőségi távolsági és elővárosi közlekedésben van kiemelt elsőbbségi szerepe. Ezt leszámítva azonban az a cél, hogy adott vonalon olyan személyszállítás működjön, ami hatékonyabb - márpedig ez a vasútról nem mondható el.

A kisebb vonalakon ezért csak adott időszakban közlekedne csak a vonat, más időszakokban a busz venné át a szerepét. Ennek normális működtetéséhez azonban az is kellene, hogy a kétféle jármű bérleteit, jegyeit kölcsönösen elfogadják a szolgáltatók.

Várhatóan több állomás is megszűnik, pontosabban megállóvá alakul, épület és kiszolgáló személyzet nélkül. A megállók kialakítását, megtartását 50 fős forgalom alatt célszerű megfontolni.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?