Újabb vasútvonalak tűnhetnek el

Pénzcentrum
2009. augusztus 11. 08:47

A menetrendek racionalizálásában, a cégmenedzsment gazdálkodásának átalakításában és a menetdíjak felülvizsgálatában látja a közösségi közlekedés finanszírozásának megoldását Antali Károly, a közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztos.

Ennek eredményeképp három év alatt évente átlagosan 70 milliárd forinttal kerülne kevesebbe a most 330 milliárdos közösségi közlekedés, vagyis így lenne kigazdálkodható a kormány által múlt pénteken bejelentett kiadáscsökkentés.

A közösségi közlekedésben a regionális közlekedési tanácsok határozzák meg jövőre az adott régió közlekedési menetrendjeit, míg központi irányításúak maradnak a vasúti fővonalak, az elővárosi vonalak, valamint a nemzetgazdaságilag kiemelt területek. A regionális tanácsoknak egyelőre azonban csak félig lesz irányító szerepük, a törvényi szabályozás ugyanis nem teszi lehetővé a teljes függetlenséget. Jogilag továbbra is a közlekedési tárcáé lesz a felelősség, vagyis a minisztérium lesz papíron a megrendelő. A regionális tanácsok - amelyeket miniszteri megbízottak vezetnek - egy javaslatot kapnak majd a minisztertől a lehetséges átalakításokról és menetrendi redundanciák felszámolásáról, majd ezt a javaslatot fogják a minisztériummal együtt véglegesíteni. Ezt követően a közösen kialakított új struktúrát maguk a régiós tanácsok fogják finanszírozni - írta a Napi Gazdaság egy tegnapi háttérbeszélgetésre hivatkozva.

Adott esetben az is elképzelhető, hogy egy régió úgy dönt a párhuzamosságok felszámolása során, hogy a buszközlekedést preferálja a vasúti helyett. Ezzel akár komplett vonalak is eltűnhetnek, pontosabban, ha senki sem hajlandó finanszírozni azokat, átkerülnek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésébe. Ez akár azt is jelentheti, hogy rekultiválják a senkinek sem kellő vonalakat - mondta Antali, hozzátéve: ez Európában már mindenhol lezajlott, talán itt az idő arra, hogy Magyarországon is megtörténjen.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm