5 °C Budapest

Újabb vasútvonalak tűnhetnek el

Pénzcentrum
2009. augusztus 11. 08:47

A menetrendek racionalizálásában, a cégmenedzsment gazdálkodásának átalakításában és a menetdíjak felülvizsgálatában látja a közösségi közlekedés finanszírozásának megoldását Antali Károly, a közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztos.

Ennek eredményeképp három év alatt évente átlagosan 70 milliárd forinttal kerülne kevesebbe a most 330 milliárdos közösségi közlekedés, vagyis így lenne kigazdálkodható a kormány által múlt pénteken bejelentett kiadáscsökkentés.

A közösségi közlekedésben a regionális közlekedési tanácsok határozzák meg jövőre az adott régió közlekedési menetrendjeit, míg központi irányításúak maradnak a vasúti fővonalak, az elővárosi vonalak, valamint a nemzetgazdaságilag kiemelt területek. A regionális tanácsoknak egyelőre azonban csak félig lesz irányító szerepük, a törvényi szabályozás ugyanis nem teszi lehetővé a teljes függetlenséget. Jogilag továbbra is a közlekedési tárcáé lesz a felelősség, vagyis a minisztérium lesz papíron a megrendelő. A regionális tanácsok - amelyeket miniszteri megbízottak vezetnek - egy javaslatot kapnak majd a minisztertől a lehetséges átalakításokról és menetrendi redundanciák felszámolásáról, majd ezt a javaslatot fogják a minisztériummal együtt véglegesíteni. Ezt követően a közösen kialakított új struktúrát maguk a régiós tanácsok fogják finanszírozni - írta a Napi Gazdaság egy tegnapi háttérbeszélgetésre hivatkozva.

Adott esetben az is elképzelhető, hogy egy régió úgy dönt a párhuzamosságok felszámolása során, hogy a buszközlekedést preferálja a vasúti helyett. Ezzel akár komplett vonalak is eltűnhetnek, pontosabban, ha senki sem hajlandó finanszírozni azokat, átkerülnek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésébe. Ez akár azt is jelentheti, hogy rekultiválják a senkinek sem kellő vonalakat - mondta Antali, hozzátéve: ez Európában már mindenhol lezajlott, talán itt az idő arra, hogy Magyarországon is megtörténjen.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?