5 °C Budapest

Augusztusi negatív rekord: nem kellenek az új autók

Pénzcentrum
2009. augusztus 4. 08:42

Az autószalonokban idén 10-15 százalékkal magasabbak a listaárak és a szállítási határidők is hosszabbak, így aztán nem is meglepő, hogy panganak az ürességtől. Az elemzők őszre sem várnak javulást.

A korábbi előrejelzésekkel ellentétben már nem 130 ezer, hanem legfeljebb 75-80 ezer új autó eladására lehet számítani 2009-ben, ami kevesebb mint fele a tavaly 174,7 ezernek. Legkorábban két év múlva éri el a piac ismét a százezres szintet.

Az év első felében 50,6 ezer új autó kelt el, júliusban 4400 kocsit helyeztek forgalomba, ami 72 százalékos zuhanást jelent az egy évvel korábbi számokhoz képest.

Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke szerint nem meglepőek az eredmények, hiszen eddig is hasonló eredményeket produkált a piac. A lakosság most szembesült igazán a banki szigorításokkal, a párhuzamosan felvett hitelek törlesztési nehézségeivel.

Gablini szerint a szeptember még ennél is rosszabb lesz. Nagyon leszűkült a vásárlói kör, ma már csak az igazán újdonságra, valami különlegesre vágyó ügyfél megy szalonba, vagy akinek összetörték a kocsiját, és képes finanszírozni egy újat.

Jelentősen megnőtt ugyanakkor a használt kocsik iránti kereslet, főleg az olcsóbb, régebbi gyártásúak iránt. Azok keresik ezeket a gépjárműveket, akik képtelenek voltak törleszteni a hitelüket, visszaadták kocsijukat, de nélkülözni sem tudják az autót. Jelenleg az 1-1,5 millió forintos használt kocsik a legkeresettebbek.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?