14 °C Budapest

Augusztusi negatív rekord: nem kellenek az új autók

Pénzcentrum
2009. augusztus 4. 08:42

Az autószalonokban idén 10-15 százalékkal magasabbak a listaárak és a szállítási határidők is hosszabbak, így aztán nem is meglepő, hogy panganak az ürességtől. Az elemzők őszre sem várnak javulást.

A korábbi előrejelzésekkel ellentétben már nem 130 ezer, hanem legfeljebb 75-80 ezer új autó eladására lehet számítani 2009-ben, ami kevesebb mint fele a tavaly 174,7 ezernek. Legkorábban két év múlva éri el a piac ismét a százezres szintet.

Az év első felében 50,6 ezer új autó kelt el, júliusban 4400 kocsit helyeztek forgalomba, ami 72 százalékos zuhanást jelent az egy évvel korábbi számokhoz képest.

Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke szerint nem meglepőek az eredmények, hiszen eddig is hasonló eredményeket produkált a piac. A lakosság most szembesült igazán a banki szigorításokkal, a párhuzamosan felvett hitelek törlesztési nehézségeivel.

Gablini szerint a szeptember még ennél is rosszabb lesz. Nagyon leszűkült a vásárlói kör, ma már csak az igazán újdonságra, valami különlegesre vágyó ügyfél megy szalonba, vagy akinek összetörték a kocsiját, és képes finanszírozni egy újat.

Jelentősen megnőtt ugyanakkor a használt kocsik iránti kereslet, főleg az olcsóbb, régebbi gyártásúak iránt. Azok keresik ezeket a gépjárműveket, akik képtelenek voltak törleszteni a hitelüket, visszaadták kocsijukat, de nélkülözni sem tudják az autót. Jelenleg az 1-1,5 millió forintos használt kocsik a legkeresettebbek.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?