15 °C Budapest

Vitatott szlovák roncsprémium: csak lufi volt?

Pénzcentrum
2009. június 29. 09:32

Az északi szomszédunknál márciusban és áprilisban összesen 55 millió euró értékben folyósított állami roncsprémium mindössze 0,05 %-kal járult hozzá a gazdasági növekedéshez - közölte Jana Kovácová, a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) szóvivője.

Pontosabban fogalmazva ennyivel fékezte a GDP visszaesését, ami idén 5-6 % közötti lehet. A szlovák központi bank szerint az intézkedés pozitív hatást gyakorolt a gazdaságra, a cégek nyereségmutatóira, a foglalkoztatásra, továbbá a roncsprémiummal Szlovákia szolidaritást mutatott az autóexportáló országokkal. Ugyanakkor az intézkedés és a gazdasági növekedés közötti kapcsolat nagyon gyenge, mivel az akcióban inkább az importautók fogytak - mondta Kovácová.

A támogatást élesen bírálta az ellenzék, mert úgy ítélte meg, hogy az túl magas és nem ad lökést a hazai gazdaságnak, csak az autósok és vállalkozók egy szűk körét segíti. Arról nem is szólva, hogy a roncsprémium sok esetben csak a jövőbeni járművásárlásokat hozta előbbre, így hosszabb távon hatástalan.

Ezt a nemzeti bank is elismerte, ám a gazdasági minisztérium szerint az autóipar újabb támogatása hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Volkswagen úgy döntött, pozsonyi üzemében fogja gyártani az Up! kisautót.

A szlovák autóipari szövetség (ZAP) azzal érvel a roncsprémium mellett, hogy ennek köszönhetően idén 30 ezerrel több gépkocsit értékesítenek a korábban vártnál, ami a támogatásra fordított összegnél 14 millió euróval több adóbevételhez juttatja a költségvetést.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?