3 °C Budapest

Felrendszámozzák a quadokat!

Pénzcentrum
2009. március 17. 09:45

Rendszámot kapnának júliustól a négykerekű mopedek - olvasható az igazságügyi minisztérium előterjesztésében. Ezzel párhuzamosan némileg egyszerűsödhet a használtautó-import.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kisautónak látszó, óránként legfeljebb 45 kilométeres sebességre képes négykerekű motorkerékpárok, valamint a kisebb négykerekű krosszmotorok, azaz a quadok segédmotor-kerékpárnak minősülnek. Eddig így nem kellett utánuk regisztrációs és súlyadót fizetni, ráadásul még a parkolás is ingyenes volt. Júliustól azonban változtatna az igazságügyi minisztérium.

A már forgalomban lévő járműveket júliusig rendszámmal kell felszerelni, amit április elsejével lehet kezdeményezni, bár a rendelet még nem jelent meg. A forgalomba helyezéshez szükséges lesz megfizetni a regisztrációs adót és a kötelező biztosítást is. A tulajdonosok egyedül a törzskönyv kiállítását ússzák meg a "normál" autóhoz képest. A felrendszámozás várhatóan 30 ezer forintba kerül majd.

Júliustól egyszerűsödhet a használt gépkocsik behozatala az EGT-tagállamokból. A tervek szerint nem kell majd előzetes származás-ellenőrzést és eredetiségvizsgálatot végezni, amennyiben az importőr rendelkezik a jármű eredeti forgalmi engedélyével. Az okmányirodák ugyanis ma már a schengeni információs rendszerben egyértelműen ellenőrizni tudják a jármű eredetét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20