Döbbenet! Még 15 601 nap és elfogy az olaj!

Pénzcentrum
2009. március 19. 05:40

Miközben tegnap 2 forinttal olcsóbb lett a benzin és már mindenki a következő jegyzési árakat böngészi érdemes abba is belegondolni, hogy vajon mikor apadnak ki Földünkön a kőolajkészletek. A szerdai árcsökkentéssel némileg szűkült a benzin és a változatlan áron kínált gázolaj közötti árkülönbség, de március elejétől már ismét a benzin a drágább.

A szénalapú energiahordozók napjai meg vannak számlálva

A Pénzcentrum az európai és a magyar üzemanyagárak alakulásán túl arra volt kíváncsi, hogy vajon meddig szolgálják még az emberiséget a különböző szénalapú ásványkincsek.

A számításokhoz segítségül hívtuk a worldometer.info adatait, melyek szerint a jelenleg ismert készletek és a napjainkban mért fogyasztás mellett az olaj még 15 601 napig, a földgáz 61 028 napig, a szén pedig 152 198 napig elegendő.

A kalkulációt nyilván nagyban befolyásolhatja a termelés és a fogyasztás változása, valamint számos egyéb tényező, de a becslések szerint a fekete arany- 2051. december 20-áig, a földgáz- 2176. június 1-éig, a szénkészletek pedig 2426. március 14-éig tarthatnak ki.

Néhány évtized múlva lehet, hogy ez a kép mindennapossá válik? Horror képek: elburjánzott növények szorításában találtak rá...

Az oldalon található statisztikák között egyéb megdöbbentő adatokra is bukkanhatunk. Ezek közé tartozik, hogy az idei évben eddig közel 11 millió gépjármű gurult le a szalagokról, az elfogyasztott olaj mennyisége pedig megközlítette a 915 millió tonnát. A teljes széndioxid kibocsátás - tehát nem csak amiért az autósok a felelősek - csaknem 4,7 milliárd tonnára tehető.
 
Hogyan alakultak az üzemanyagárak hazánkban?

Az egyes kutak eltérő árképzése miatt lehetnek különbségek, de a benzin literje átlagosan 255-257 forintba, a gázolaj pedig 249-251 forintba kerül majd holnaptól. A diszkont töltőállomásokon körülbelül 10 forinttal olcsóbban is lehet tankolni, de az autópályákon található kutakon ettől nagyobb is lehet a különbség felfelé.

A táblázatban szereplő időszak adataiból megállapítható, hogy a benzin ára előbb egyre inkább távolodott a gázolaj egységárától, majd fordulat következett be. 2007 végén az árak összeértek majd a dízel autósok kerültek kedvezőtlenebb helyzetbe.

A tavaly nyári csúcsok után az árak meredeken zuhanni kezdtek, ez a tendencia az év végéig tartott. Idén mindkét üzemanyagfajta ára nőtt, márciustól pedig újra többet kell fizetni a benzinért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyiért mérik az üzemanyagokat Európa kútjain?

A legolcsóbban továbbra is a román benzinesek tankolhatnak, keleti szomszédunknál az Európai Bizottság adatai szerint 234 forintnak megfelelő lejt kell fizetni egy liter benzinért. Őket követi Ciprus és Bulgária, valamint a legolcsóbb gázolajjal rendelkező Lengyelország. A decemberben még éllovas Litvánia 290 forint feletti értékkel a középmezőnyben találta magát.

A vizsgált időszakban a magyar fizetőeszköz árfolyama a múlt heti átmeneti erősödés ellenére is tovább gyengült az euróval szemben. Megjegyzés: Az Európai Bizottság adataiból összeállított táblázat még nem tartalmaz minden módosítást, a tagállamok esetében a március 02-ai állapotokat ismerjük.

A benzin a 390 forintos szintet megközelítő értékkel még mindig Hollandiában a legdrágább, de sokat fizetnek a kutakon a dán, a német, az olasz és a portugál autósok is. Uniós szomszédjaink közül Szlovéniában, Szlovákiában és Ausztriában is többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Magyarországon. Hollandiában 155 forinttal többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Romániában, Nagy-Britanniában pedig több mint 114 forinttal drágább egy liter gázolaj, mint Lengyelországban.

A magas üzemanyagárak elleni védekezés egyik eszköze lehet: Benzin, bioetanol, gáz: hármas meghajtás az új Mondeóban!

A szomszédos nem uniós országok közül Ukrajnában a legolcsóbban az üzemanyagok, a benzin és a gázolaj literje egyaránt 165 forintba kerül. Tőlük keletre Oroszországban 139 forint a benzin és 134 forint a gázolaj. Horvátországban 6,81 kunába (272 forintba) kerül egy liter benzin, egy liter gázolajért pedig 6,34 kunát (254 forintot) kell fizetni.

A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint tovább gyengült a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?