Döbbenet! Még 15 601 nap és elfogy az olaj!

Pénzcentrum
2009. március 19. 05:40

Miközben tegnap 2 forinttal olcsóbb lett a benzin és már mindenki a következő jegyzési árakat böngészi érdemes abba is belegondolni, hogy vajon mikor apadnak ki Földünkön a kőolajkészletek. A szerdai árcsökkentéssel némileg szűkült a benzin és a változatlan áron kínált gázolaj közötti árkülönbség, de március elejétől már ismét a benzin a drágább.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szénalapú energiahordozók napjai meg vannak számlálva

A Pénzcentrum az európai és a magyar üzemanyagárak alakulásán túl arra volt kíváncsi, hogy vajon meddig szolgálják még az emberiséget a különböző szénalapú ásványkincsek.

A számításokhoz segítségül hívtuk a worldometer.info adatait, melyek szerint a jelenleg ismert készletek és a napjainkban mért fogyasztás mellett az olaj még 15 601 napig, a földgáz 61 028 napig, a szén pedig 152 198 napig elegendő.

A kalkulációt nyilván nagyban befolyásolhatja a termelés és a fogyasztás változása, valamint számos egyéb tényező, de a becslések szerint a fekete arany- 2051. december 20-áig, a földgáz- 2176. június 1-éig, a szénkészletek pedig 2426. március 14-éig tarthatnak ki.

Néhány évtized múlva lehet, hogy ez a kép mindennapossá válik? Horror képek: elburjánzott növények szorításában találtak rá...

Az oldalon található statisztikák között egyéb megdöbbentő adatokra is bukkanhatunk. Ezek közé tartozik, hogy az idei évben eddig közel 11 millió gépjármű gurult le a szalagokról, az elfogyasztott olaj mennyisége pedig megközlítette a 915 millió tonnát. A teljes széndioxid kibocsátás - tehát nem csak amiért az autósok a felelősek - csaknem 4,7 milliárd tonnára tehető.
 
Hogyan alakultak az üzemanyagárak hazánkban?

Az egyes kutak eltérő árképzése miatt lehetnek különbségek, de a benzin literje átlagosan 255-257 forintba, a gázolaj pedig 249-251 forintba kerül majd holnaptól. A diszkont töltőállomásokon körülbelül 10 forinttal olcsóbban is lehet tankolni, de az autópályákon található kutakon ettől nagyobb is lehet a különbség felfelé.

A táblázatban szereplő időszak adataiból megállapítható, hogy a benzin ára előbb egyre inkább távolodott a gázolaj egységárától, majd fordulat következett be. 2007 végén az árak összeértek majd a dízel autósok kerültek kedvezőtlenebb helyzetbe.

A tavaly nyári csúcsok után az árak meredeken zuhanni kezdtek, ez a tendencia az év végéig tartott. Idén mindkét üzemanyagfajta ára nőtt, márciustól pedig újra többet kell fizetni a benzinért.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mennyiért mérik az üzemanyagokat Európa kútjain?

A legolcsóbban továbbra is a román benzinesek tankolhatnak, keleti szomszédunknál az Európai Bizottság adatai szerint 234 forintnak megfelelő lejt kell fizetni egy liter benzinért. Őket követi Ciprus és Bulgária, valamint a legolcsóbb gázolajjal rendelkező Lengyelország. A decemberben még éllovas Litvánia 290 forint feletti értékkel a középmezőnyben találta magát.

A vizsgált időszakban a magyar fizetőeszköz árfolyama a múlt heti átmeneti erősödés ellenére is tovább gyengült az euróval szemben. Megjegyzés: Az Európai Bizottság adataiból összeállított táblázat még nem tartalmaz minden módosítást, a tagállamok esetében a március 02-ai állapotokat ismerjük.

A benzin a 390 forintos szintet megközelítő értékkel még mindig Hollandiában a legdrágább, de sokat fizetnek a kutakon a dán, a német, az olasz és a portugál autósok is. Uniós szomszédjaink közül Szlovéniában, Szlovákiában és Ausztriában is többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Magyarországon. Hollandiában 155 forinttal többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Romániában, Nagy-Britanniában pedig több mint 114 forinttal drágább egy liter gázolaj, mint Lengyelországban.

A magas üzemanyagárak elleni védekezés egyik eszköze lehet: Benzin, bioetanol, gáz: hármas meghajtás az új Mondeóban!

A szomszédos nem uniós országok közül Ukrajnában a legolcsóbban az üzemanyagok, a benzin és a gázolaj literje egyaránt 165 forintba kerül. Tőlük keletre Oroszországban 139 forint a benzin és 134 forint a gázolaj. Horvátországban 6,81 kunába (272 forintba) kerül egy liter benzin, egy liter gázolajért pedig 6,34 kunát (254 forintot) kell fizetni.

A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint tovább gyengült a közös európai fizetőeszközhöz képest.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20