4 °C Budapest

Felejtsd el, amit a városi közlekedésről eddig gondoltál!

Pénzcentrum
2009. április 8. 15:00

Már csak néhány nap választ el minket a New Yorki Autó Kiállítástól, ahol bemutatásra kerül a General Motors és a Segway közös, a városi közlekedést forradalmasító projektje. A kétkerekű elektromos jármű prototípusát már kipróbálták városi forgalomban, az eredmények önmagukért beszélnek.

A PUMA névre keresztelt projekt nevét a hatékony személyes városi közlekedés angol megfelelőjének kezdőbetűi után kapta. A kétüléses elektromos meghajtású jármű két keréken fut, a tervek szerint minden tekintetben hatékonyabb lehet a jelenlegi közlekedési formuláknál.

A gyors haladás során egy biztonsági merevítő keret gondoskodik az utasok biztonságáról, a környezetbarát meghajtáson túl csökken a városok zajterhelése is, mindezek mellett pénztárcakímélő megoldásnak is mondható.

A PUMA forgalomban (Forrás: motorauthority.com)

A fejlesztések még gyerekcipőben járnak, a projekt kísérleti stádiumban van. Az elkészült prototípus végsebessége 56 kilométer per óra, egy feltöltéssel 56 kilométer megtételére képes. Ez azt jelenti, hogy egy órán keresztül képes padlógázzal közlekedni, de nyilván nem erre találták ki.

A nagyvárosokban egyre nagyobb gondot okoznak a forgalmi torlódások, a parkolóhelyek száma pedig kritikus szintre csökkent. Az ilyen települések vezetői figyelemmel kísérik az alternatív közlekedési és parkolási megoldások lehetőségét annak érdekében, hogy csökkentsék a dugók számát és a káros-anyag kibocsátást.

Erre alkalmas megoldásnak tűnhet a PUMA projekt, mely a hibrid autókból ismert lítium-ionos akkumulátorból nyeri az energiát a meghajtáshoz. A jármű egyensúlyáról és a fogyasztás optimalizálásáról egy digitális rendszer gondoskodik, a jármű az elektromos hálózatból az arra kialakított csatlakozón keresztül tölthető fel.

A fejlesztő még nem tudott nyilatkozni a sorozatgyártás megkezdésének várható időpontjáról, de mivel a városokban a járműforgalom egyre csak fokozódik, ezért az ilyen járművek ideje hamarabb eljöhet, mint gondolnánk.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?