Felejtsd el, amit a városi közlekedésről eddig gondoltál!

Pénzcentrum
2009. április 8. 15:00

Már csak néhány nap választ el minket a New Yorki Autó Kiállítástól, ahol bemutatásra kerül a General Motors és a Segway közös, a városi közlekedést forradalmasító projektje. A kétkerekű elektromos jármű prototípusát már kipróbálták városi forgalomban, az eredmények önmagukért beszélnek.

A PUMA névre keresztelt projekt nevét a hatékony személyes városi közlekedés angol megfelelőjének kezdőbetűi után kapta. A kétüléses elektromos meghajtású jármű két keréken fut, a tervek szerint minden tekintetben hatékonyabb lehet a jelenlegi közlekedési formuláknál.

A gyors haladás során egy biztonsági merevítő keret gondoskodik az utasok biztonságáról, a környezetbarát meghajtáson túl csökken a városok zajterhelése is, mindezek mellett pénztárcakímélő megoldásnak is mondható.

A PUMA forgalomban (Forrás: motorauthority.com)

A fejlesztések még gyerekcipőben járnak, a projekt kísérleti stádiumban van. Az elkészült prototípus végsebessége 56 kilométer per óra, egy feltöltéssel 56 kilométer megtételére képes. Ez azt jelenti, hogy egy órán keresztül képes padlógázzal közlekedni, de nyilván nem erre találták ki.

A nagyvárosokban egyre nagyobb gondot okoznak a forgalmi torlódások, a parkolóhelyek száma pedig kritikus szintre csökkent. Az ilyen települések vezetői figyelemmel kísérik az alternatív közlekedési és parkolási megoldások lehetőségét annak érdekében, hogy csökkentsék a dugók számát és a káros-anyag kibocsátást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Erre alkalmas megoldásnak tűnhet a PUMA projekt, mely a hibrid autókból ismert lítium-ionos akkumulátorból nyeri az energiát a meghajtáshoz. A jármű egyensúlyáról és a fogyasztás optimalizálásáról egy digitális rendszer gondoskodik, a jármű az elektromos hálózatból az arra kialakított csatlakozón keresztül tölthető fel.

A fejlesztő még nem tudott nyilatkozni a sorozatgyártás megkezdésének várható időpontjáról, de mivel a városokban a járműforgalom egyre csak fokozódik, ezért az ilyen járművek ideje hamarabb eljöhet, mint gondolnánk.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem