8 °C Budapest

A mai mérnökökön is kifogott a 103 éves sebességi világrekord!

Pénzcentrum
2009. április 6. 12:00

A mérnököket mindig is vonzották a rekordok, különösen igaz ez, ha egy 103 éves sebességi világrekordról van szó. A gőzmeghajtású járművek sebességi világcsúcsát 203 kilométer per órával még 1906-ban Daytonában állította fel az amerikai Fred Marriot, amit azóta sem sikerült túlszárnyalni.

Túlzás lenne azt állítani, hogy rengeteg kísérlet fulladt kudarcba az elmúlt évszázadban, mivel az idők során a technológia majdnem feledésbe merült. Egy brit csapat azonban elérkezettnek látta az időt arra, hogy leporolják a régi terveket és a mai technikai ismeretekkel kiegészítve létrehozzák a XXI. század villámgyors gőzgépét.

A British Steam Car csúcsmodellje megdöntheti a rekordot (Forrás: motorauthority.com)

A British Steam Car magára vállalta a feladatot, az első tesztek bíztató eredményeket hoztak, de a csúcsdöntésnek még a közelébe sem értek. A csapat számításai szerint akár a 275 km/h is elérhetővé válhat, amennyiben sikerül minden tervet megvalósítani. A 3 tonnás prototípus biztonsági fejlesztései és beállítási munkálatai még folyamatban vannak, az eddigi tesztek során csak 128 km/h-ig nyomták a gázpedált.

A jármű vezetését magára vállaló Don Wales elmondta, hogy a tesztek bíztatóak, de a gépet csak akkor járatják csúcsra, ha az a biztonsági követelményeknek minden tekintetben megfelel. A teljesítmény fokozatosan javul, már most érezhető, hogy a kemény munka eredményre vezethet, így rövidesen megdőlhet a szakállas világrekord.

A gőzautó karosszériája rendkívül könnyű szénszálas anyagokból készült. A gőzmotor meghajtásához másodpercenként közel egy liter vizet pumpálnak a jármű szívébe, ami a tervezők szerint turbinák és többszörös áttétek segítségével biztosíthatja a sportautókat megszégyenítő várható végsebességet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem