3 °C Budapest

A mai mérnökökön is kifogott a 103 éves sebességi világrekord!

Pénzcentrum
2009. április 6. 12:00

A mérnököket mindig is vonzották a rekordok, különösen igaz ez, ha egy 103 éves sebességi világrekordról van szó. A gőzmeghajtású járművek sebességi világcsúcsát 203 kilométer per órával még 1906-ban Daytonában állította fel az amerikai Fred Marriot, amit azóta sem sikerült túlszárnyalni.

Túlzás lenne azt állítani, hogy rengeteg kísérlet fulladt kudarcba az elmúlt évszázadban, mivel az idők során a technológia majdnem feledésbe merült. Egy brit csapat azonban elérkezettnek látta az időt arra, hogy leporolják a régi terveket és a mai technikai ismeretekkel kiegészítve létrehozzák a XXI. század villámgyors gőzgépét.

A British Steam Car csúcsmodellje megdöntheti a rekordot (Forrás: motorauthority.com)

A British Steam Car magára vállalta a feladatot, az első tesztek bíztató eredményeket hoztak, de a csúcsdöntésnek még a közelébe sem értek. A csapat számításai szerint akár a 275 km/h is elérhetővé válhat, amennyiben sikerül minden tervet megvalósítani. A 3 tonnás prototípus biztonsági fejlesztései és beállítási munkálatai még folyamatban vannak, az eddigi tesztek során csak 128 km/h-ig nyomták a gázpedált.

A jármű vezetését magára vállaló Don Wales elmondta, hogy a tesztek bíztatóak, de a gépet csak akkor járatják csúcsra, ha az a biztonsági követelményeknek minden tekintetben megfelel. A teljesítmény fokozatosan javul, már most érezhető, hogy a kemény munka eredményre vezethet, így rövidesen megdőlhet a szakállas világrekord.

A gőzautó karosszériája rendkívül könnyű szénszálas anyagokból készült. A gőzmotor meghajtásához másodpercenként közel egy liter vizet pumpálnak a jármű szívébe, ami a tervezők szerint turbinák és többszörös áttétek segítségével biztosíthatja a sportautókat megszégyenítő várható végsebességet.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?