13 °C Budapest

A mai mérnökökön is kifogott a 103 éves sebességi világrekord!

Pénzcentrum
2009. április 6. 12:00

A mérnököket mindig is vonzották a rekordok, különösen igaz ez, ha egy 103 éves sebességi világrekordról van szó. A gőzmeghajtású járművek sebességi világcsúcsát 203 kilométer per órával még 1906-ban Daytonában állította fel az amerikai Fred Marriot, amit azóta sem sikerült túlszárnyalni.

Túlzás lenne azt állítani, hogy rengeteg kísérlet fulladt kudarcba az elmúlt évszázadban, mivel az idők során a technológia majdnem feledésbe merült. Egy brit csapat azonban elérkezettnek látta az időt arra, hogy leporolják a régi terveket és a mai technikai ismeretekkel kiegészítve létrehozzák a XXI. század villámgyors gőzgépét.

A British Steam Car csúcsmodellje megdöntheti a rekordot (Forrás: motorauthority.com)

A British Steam Car magára vállalta a feladatot, az első tesztek bíztató eredményeket hoztak, de a csúcsdöntésnek még a közelébe sem értek. A csapat számításai szerint akár a 275 km/h is elérhetővé válhat, amennyiben sikerül minden tervet megvalósítani. A 3 tonnás prototípus biztonsági fejlesztései és beállítási munkálatai még folyamatban vannak, az eddigi tesztek során csak 128 km/h-ig nyomták a gázpedált.

A jármű vezetését magára vállaló Don Wales elmondta, hogy a tesztek bíztatóak, de a gépet csak akkor járatják csúcsra, ha az a biztonsági követelményeknek minden tekintetben megfelel. A teljesítmény fokozatosan javul, már most érezhető, hogy a kemény munka eredményre vezethet, így rövidesen megdőlhet a szakállas világrekord.

A gőzautó karosszériája rendkívül könnyű szénszálas anyagokból készült. A gőzmotor meghajtásához másodpercenként közel egy liter vizet pumpálnak a jármű szívébe, ami a tervezők szerint turbinák és többszörös áttétek segítségével biztosíthatja a sportautókat megszégyenítő várható végsebességet.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem