16 °C Budapest

Valóban olcsóbbak lesznek az autók? - a PwC optimistán látja a jövőt!

Pénzcentrum
2009. március 31. 13:00

Akár még olcsóbbak is lehetnek az autók!

A legnagyobb optimizmusra enged következtetni a 2010-re prognosztizált 200 ezer darabos újautó eladás, hiszen nem egy olyan előrejelzésről is hallottunk már, amely már a 80-90 ezernek is örülne.

Lőcsei Tamás hozzátette, hogy az általuk becsült érték az importőrök, disztribútorok adatain, és ezek változásain, valamint a régiós szinten alacsonynak tartott autósűrűségi adatainkon alapul. Idén év végére ráadásul már némi fellendülésre is számítanak. Azonban ha a válság elhúzódik, úgy ez a 200 ezres eladási terv persze messze nem fog megvalósulni.

Az optimista hang fő magyarázataként Lőcsei azt említette, hogy "Magyarországon az autósűrűség még mindig elmarad a térség más országaitól. Míg hazánkban 316 személygépkocsi jut ezer lakosra, addig ez az arány Lengyelországban 338, Csehországban pedig 404".

Az egy főre jutó GDP-hez viszonyítva Magyarországon még mindig olcsóbbak az új autók, mint a térség más piacain. Ráadásul az országban az autóértékesítési trend elmozdulást mutat a kis kategóriájú járművektől a közép-, vagy akár a luxuskategória irányában, ami lehetőséget teremt a kereskedők számára a magasabb árrések elérésére. A luxusmárkák, mint például a BMW, vagy a Mercedes 20%-os értékesítés növekedést könyvelhettek el 2008 első három negyedévében 2007 azonos időszakához képest.

Pozitív fejlemény lehet a PwC szerint a keresletcsökkenés, illetve a felhalmozódott készletek miatti árcsökkenés, amit az is indokolhat, hogy az autógyárak most nagyiramban költségoptimalizálnak, ami a fajlagos költségeket csökkentheti. A képet természetesen a forint árfolyama erősen árnyalja, az árcsökkenés tehát nem tehető biztosan zsebre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nemzeti valuta fluktuációja lehetetlenné tesz minden pontos előrejelzést. A helyzet ezen kívül nagymértékben függ attól is, hogy ezekben a nehéz időkben sikerül-e megnyugtatni a pánikszerűen reagáló vásárlókat, hiszen a bizonytalan környezet miatt most még azok is elhalasztják az újautó vásárlást, akik egyébként megengedhetnék maguknak.

Összességében a kereskedőkről elmondható, hogy 2010 előtt nem igazán számíthatnak javulásra, így a hazákban működő mintegy 800 disztribútor 10-20 százaléka biztosan le fogja húzni a rolót. A maradéknak is át kell azonban alakítania finanszírozási struktúráját, hiszen az eddigi nem lesz fenntartható. Eddig ugyanis az autóhitelt nyújtó pénzintézetek voltak azok, akik jutalékok formájában sokszor eltartották a kereskedéseket, akiknek ráadásul likviditásukra sem kellett figyelniük, hiszen az autók beszerzését is sokszor a bankok végezték. Ez mostantól nem biztos, hogy így lesz.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?